A cigaretta jelen van életünkben akkor is, ha soha nem szívtunk el egy szálat sem, különösen vonatkozik ez a gyerekekre.

 

 A felnőttkori dohányzási szokásokat nagymértékben meghatározza a gyermekkori passzív dohányzás, a gyerekeket körülvevő felnőttek dohányzási szokásai. A dohányos szülők gyereke mondhatni predesztinált, hogy ő is mielőbb kipróbálja a cigarettát. Az Országos Egészségfejlesztési Intézet dohányzás-megelőzési programjai segítséget kínálnak, hogy ez ne következzen be.

Néhány statisztikai adat:

• A gyermek jelenlétében dohányzó családokban a gyerekek 49 százaléka naponta 6-10 db cigaretta füstjét kénytelen beszívni, 21,2 %-uk 11-20 db cigarettáét, 11,5 %-uk pedig 21 db cigarettánál is többét.

• Szabadnapokon a gyermekek 21,5 százaléka napi 20-nál is több cigaretta füstjét szívja be.

• Kutatási eredmények alapján a szülők 84,2 százaléka örülne, ha megtanítanák gyermekét egy program keretében, hogyan védekezzen a passzív dohányzás ellen.

• A Nemzetközi ifjúsági dohányzásfelmérés" 2008. évi magyarországi adatfelvétele alapján elmondható, hogy 10-ből csaknem 6 tanuló (57.9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%), ezen belül a valaha dohányzóknak 18%-a 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot.

• A felmérés alapján hozzávetőlegesen a tanulók egynegyede (23.2%) jelenleg is cigarettázik.

• A dohányzó tanulók több mint felét (51.7%) nem utasították vissza az eladók a korukra való hivatkozással, amikor cigarettát akartak vásárolni.

• Nyilvános helyeken a soha nem dohányzó tanulók 87,9%-a ki van téve mások dohányfüstjének), ez is indokolja azt az adatot, hogy 10 tanulóból közel 8 támogatná a dohányzás nyilvános helyeken történő teljes betiltását.

 A statisztikai adatok szerint nemcsak a dohányzás kipróbálása és a rendszeres cigarettázás kialakulása is egyre fiatalabb életkorban következik be. Az óvodából az általános iskolába került gyermeket a felsőbb osztályos tanulók miatt fokozottabban érik azok a hatások, amelyek a dohányzást követendő példaként állítják be.

A gyakorlati tapasztalatok és a pedagógusok véleménye azt támasztotta alá, hogy az iskolai dohányzás megelőzés nem valósítható meg kizárólag a kötelező óraszám keretein belül.
Szükség van egy figyelemfelkeltő és interaktivitásban témaorientáló eszközre, amely az órák közötti szünetekben, és a délutáni szabadidőben is képes lekötni a gyermekeket. Ez az eszköz a kioszk, amely egy érintőképernyős számítógépből és egy többfunkciós kioszkházból áll.

 Az első hordozható érintőképernyős számítógépet az egészségfejlesztési intézet 2001. decemberében 4 általános iskolában tesztelte, modellkísérleti jelleggel. A szerzett tapasztalatok egyértelműen kedvezőek voltak: a gyerekek szívesen játszottak az érdekes, figyelemfelkeltő folyosói újdonsággal, érdeklődéssel fordultak a téma felé, a pedagógusok és a szülők hozzáállása is pozitív volt. A játékok kiválóan alkalmasak arra, hogy 6-10 éves korú gyermekek megismerjék a cseresznyés szimbólumot és megértsék jelentését, pozitív képet alkossanak a nemdohányzó életmódról. A program további eleme az első és második osztályos tanulók részére kifejlesztett „Dohányzás Megelőzési Interaktív Számítógépes Játék 5-10 Éves Korú Gyermekek Részére" című játékszoftver.

Programjaival az intézet elsősorban a gyermekek dohányzó szüleit szeretné elérni, főként olyanokat, akik dohányoznak, ám leszokási kísérleteik eddig kudarcba fulladtak. A május 31-i dohányzásmentes világnap alkalmából mutatták be és adták át az iskoláskorú gyermekek dohányzó szüleinek a „LETESZEM A CIGIT" című kiadványukat, amely hatékony segítséget kínál a dohányzástól való szabaduláshoz. A könyv és a hozzá kapcsolódó CD és DVD melléklet anyagai megerősítik motivációjukat a leszokáshoz, mivel ezeknek az eszközöknek a segítségével azonosíthatják dohányzási szokásaikat, tesztelhetik függőségük mértékét. Könnyebben felismerik a dohányzást kiváltó ingereket, legyen szó feszültségről, unalomról, konfliktusokról vagy megszokásról.

Forrás: weborvos.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr101159134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása