A szenvedélyek mindenkor kettős karakterűek: építő-pozitív illetve romboló-negatív is lehet lelki fejlettségünktől függően. Jól ismert az alkotás, a felfedezés, a szellem szenvedélye, de NEGATÍVBA "FORDULT", káros szenvedélyek is léteznek. A kábítószerek ezek közé tartoznak.

Drognak számít minden olyan állati vagy növényi eredetű hatóanyag, mely gyógyászati, élvezeti illetve ajzószerként, afrodiziákumként avagy kábítószerként képes hatni.
Nincs éles határvonal, inkább részleges átfedések fedezhetők fel köztük: élvezeti szer és gyógyszer, ajzó-afrodiziákum-kábítószer stb. Kávét, teát, alkoholt, dohányt sokan fogyasztanak, ezek úgynevezett élvezeti szerek. Bár nagyobb mennyiségben ezektől is függővé lehet válni. Magyarországon például l millió alkoholbeteg van. A hangulatjavítóknak becézett lágy drog, a marihuána, a hasis, és az LSD, használatuk törvénybe ütközik! Keménydrog: az ópium, a heroin, a meszkalin. Leszokni róluk rendkívül nehéz és gyötrelmes procedúra.
Vannak olyanok is, akik gyógyszerekből: altató vagy köhögés csillapítókból mixelnek kábítószereket. A szegények bódítószerei: a ragasztók és oldószerek nylon zacskóból szippantva. Drog-növényeket nagyobb mennyiségben Délkelet-Ázsiában, az Arany-háromszögben, Kis- és Közép-Ázsiában, az Arany-Félholdon, valamint Közép- és Dél-Amerikában termelnek. A termelést, feldolgozást, szállítást és értékesítést keleti és nyugati maffiák ellenőrzik. Az egész világon kb. 50 millió rendszeres drogfogyasztó van, ebből az USA-ban kb. 20 millió található.
Nyugat-Európában is sok a drogos. A fiatalok 20-40 százaléka próbálja ki a marihuánát, vagy az extasy tabletták valamelyikét. Magyarországon az eltelt 15 évben néhány ezerről 100 ezerre nőtt a rendszeres kábítószer-fogyasztók száma.
Ehhez adjuk hozzá az alkalmi kóstolókat is, akik kb. 400 ezren vannak.


Mit üzennek a szenvedély-betegségek?

 1. C. G. Jung komplex lélektana szerint minden betegség üzenet. Egyrészt önmagát üzeni, azt hogy betegek vagyunk és nem lehet egészséges az a társadalom sem, amelyben élünk, hiszen még mindig nincs olyan kellő intenzitású betegség-tudata, amely mozgósítaná minden sejtjét ez ellen a lelki járvány ellen, illetőleg annak szenvedő alanyai érdekében.

2. A szenvedély-betegségek óriási arányú térhódítása a modern társadalmakban azt jelzi, hogy valami kimaradt a számításból, valami ami erőt, értéket és távlatot kölcsönözhetne az emberek életének. Ezért hajlamos hamis utópiák követésére, hamis identitás, hamis-én kialakítására és így kerül a drogok csapdájába.
Hiányzik a modern bal-agyféltekés társadalomból annak a lélektani funkciónak a fejlesztése, melyet C. G. Jung intuitív képességnek nevezett. Pedig ettől függ a kultúra alapvető szimbólumainak megragadása és átélése, ettől függ az emberiség szellemi lényegének fontosságára ébredés.

3. A drog probléma komplex megoldást követel.
a) Lényeges annak megértése, hogy a metafizikai alap hiánya teszi törékennyé és sebezhetővé a mai embert.
b) A mai fiatalok szimbolikus szükségletei nincsenek kielégítve, illetve ezt óriási ellen-lobbik gátolják, melyekkel nemzetközi és nemzeti szinten egyaránt fel kell venni a harcot!
c) Nincs hatékony pedagógiai megelőzés.

4. A kábítószeres kihívás megválaszolásához csupán két dolog szükséges: önismeret és hagyomány-ismeret. Magunk és más népek kultúráinak alapos ismerete az intuíció módszeres fejlesztése (a pszichológia, a pedagógia, a művészetek és a vallások segítségével.)
Minden jel arra mutat hogy a mai ember tudatszintjéhez méltó katartikus-extázist az önismeret és hagyomány-ismeret együttes hatásától remélhetünk csupán. Semmi mástól!

 

Szerző: Fehér József András

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr871214510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása