A nyolc hónapos terhes Erzsébet intravénás heroinfogyasztó. A korábban táncosnőként dolgozó nő úgy tervezi, szülés után pár héttel visszamegy dolgozni. Párja pék, de nem dolgozik. Az asszony élettársával egy légópincében lakik, lakásra esélyük sincs, túl sokan várnak szociális bérlakásra. Az anyai nagypapa hajléktalan, a nagymama nem akarja őket látni. Erzsébet azért vállalta a babát, mert abban bízik, így könnyebben juthatnak lakáshoz.

Kis magyar állampolgár -...

Kis magyar állampolgár - újszülött a veszprémi kórházban
Szabó Bernadett

 

A helyi gyerekvédelmi szakemberek attól tartanak, hogy Erzsébetet „belőtt” állapotban éri a szülés és így nem fog tudni segítséget kérni. Az a lehetőség azonban szóba sem jöhet, hogy feljelentsék illegális szerhasználatért és így kerülne be az ellátórendszerbe. Véleményük szerint ez a megoldás etikailag nem vállalható. A hazai börtönökben ugyanis nem elérhető a metadon kezelés, így az asszonynál komoly megvonási tünetek jelentkezhetnének, amire nem biztos hogy a börtönorvos fel van készülve.

Mi lesz Erzsébet és gyermeke sorsa? Senki sem tudja. Most úgy tűnik, a baba a kórházból a nagymamához kerül - ha vállalja -, vagy nevelőszülőkhöz.
 
 

A Hepatitis C az igazi veszély

 

Évente körülbelül 150-200 gyerek születik kábítószerfüggő anyától, ám a magas látencia miatt a probléma valós súlyát csak becsülni lehet. Eddigi kutatási eredmények szerint az illegális drogok közül csak a kokain okoz károsodást a babánál. Egyes kutatók szerint azonban a marihuána a későbbiekben tanulási és viselkedési zavarokat okozhat, a kérdésben azonban nincs egységes álláspont.

http://www.jozanbabak.hu/Images/programok_090323_csorba.gif- Nem a heroin a fő veszélyforrás, sokkal inkább a Hepatitis C fertőzés, a spontán vetélés és a koraszülés lehetősége – mondja Dr. Csorba József pszichiáter-addiktológus. A baba ugyan nem lesz drogfüggő, ám olyan komoly elvonási tünetek gyötörhetik, mint például a hasmenés vagy epileptikus görcsök.
 

- A koraszülés nem annyira jellemző, annál gyakoribbak viszont a központi idegrendszer sérülései – mondja Dr. Nobilis András, a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika neonatológusa. Az orvos az első trimeszterben történő drogfogyasztást találja a legveszélyesebbnek, ezután már viszonylag kicsi a szervi károsodás veszélye. Mivel azonban a kábítószerek a menstruációs ciklusra is hatással vannak, a terhesség korai tünetei ráadásul összetéveszthetőek a megvonási tünetekkel, gyakran ki sem derül, mikor esett teherbe az édesanya.

Mivel a nőgyógyászok nagy része nincs felkészülve a drogfogyasztó kismamák terhesgondozására, így ők  általában újszülött intenzív ellátást is nyújtó centrumokba kerülnek. Az esetek többségében a fő kérdés az: mi történik a csecsemővel a szülés után?

 

Mi lesz a gyerekkel?

 

A szakembereknek elvileg a családban tartás lenne kötelessége, és a rossz szociális helyzet nem lehet indok a gyermek elvételére – bár erre jócskán akad példa. Az esetek többségében a kórház jelzi a gyermekjóléti szolgálat felé az esetleges veszélyeztetettséget, ők felmérik a körülményeket, majd ez alapján döntenek arról, hogy a baba hazakerülhet-e, vagy ideiglenesen máshol helyezik  el.

http://www.sote.hu/download/inst63/nobilisandrasdr.web.jpgA II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikára körülbelül kéthavonta kerül be drogfogyasztó anya és babája. Nobilis doktor szerint, ha felmerül a drogfüggőség gyanúja, akkor a közelükben található Pszichiátriai Klinikától kérnek segítséget. Ma ugyanis nincs olyan intézmény Magyarországon, ahol droghasználó anyát fogadnának a gyermekével együtt.

Azt hihetnénk, hogy a kábítószer-használó – ezen belül is az úgynevezett kemény drogokat fogyasztó - anyák gyermekei vannak a legnagyobb veszélyben, pedig az alkoholproblémákkal küszködők sokkal többen vannak. Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ezek a gyermekek jóval nagyobb kockázatnak, károsodásnak vannak kitéve. Gyakran csökkent az intelligenciájuk, speciális arcformájuk van, lassabban növekednek, hiperaktívak, vagy éppen tanulási zavarokkal küszködnek.

 

Józan Babák csoportja

 

2006-óta működik egy olyan anonim közösség, amely a terhesség alatt legális vagy illegális szert használó anyáknak nyújt segítséget. A Józan Babák önsegítő csoportja abszolút hiánypótló, hiszen a szerhasználó anyák rendszerint sehova sem tudnak fordulni a problémáikkal. Az érintettek arról számolnak be, hogy lekezelően bánnak velük, tanácsot viszont nem kapnak, hová fordulhatnának. A „tanácsadás” rendszerint annyiban merül ki: „Vetesse el a babát, abból baj nem lehet”.

A Józan Babák csoportja és a Magyar Emberi Jogvédő Központ Alapítvány szakmai stábja információval és kapcsolatok szervezésével próbálja segíteni a szerhasználó kismamákat az egészségügyi ellátórendszerbe. Az Erzsébethez hasonló, heroinfüggő kismamáknak például nem kell kivárniuk a több hónapos várólistát, hiszen a krízishelyzetre való tekintettel azonnal részt vehetnek metadon-kezelésen. Az opiátot helyettesítő anyag speciális centrumokban érhető csak el, mindössze nyolc helyen az országban. Így vannak olyan vakfoltok az országban, ahol egyáltalán nem elérhető a kezelés, ilyen például Győr és Sopron környéke. Az amúgy hézagos ellátási rendszer kiépítését pedig csak nehezítik a finanszírozási problémák. 

Jelenleg körülbelül 750 ember vesz részt fenntartó metadon kezelésen, de a gyógyszerre várók száma ennek többszöröse.

 

Megoldás a kényszergyógykezelés?

 

A főváros XI. kerületében működő gyermekjóléti szolgálat tanácskozásán nemrégiben azt kezdeményezték, hogy az Erzsébethez hasonló, kábítószerfüggő anyák esetén lehetőség legyen kényszergyógykezelés bevezetésére, valamint úgynevezett méhgondnok kirendelésére. Véleményük szerint ha a gyermekét váró édesanya súlyosan veszélyezteti a még meg nem született gyermeke életét, szükséges lenne úgynevezett méhmagzat gondnok kirendelésére. A szakemberek véleménye azonban nem egységes a kérdésben.

 Oberth József, a MEJOK Alapítvány elnöke- Nem jelent megoldást a kényszergyógykezelés, hisz alacsony hatékonyságú és magas a visszaesők száma, ráadásul nem az alapproblémára fókuszál – mondja Oberth József, a MEJOK elnöke. Félő, hogy a kényszergyógykezelés bevezetése még inkább elriasztaná a terhesgondozástól vagy egyéb szolgáltatásoktól az amúgy is rossz tapasztalatokkal rendelkező szerhasználó kismamákat. Így csak még inkább elkerülnék a „hivatalos” kapcsolatokat. A kényszergyógykezelés bevezetése tehát azzal a veszéllyel járhat, hogy a rászorulók még kevesebb eséllyel kérnének és kapnának segítséget. A szakember szerint így annak kilátásba helyezése inkább kontraproduktív lépés lenne.

Forrás: nol.hu - Zimre Zsuzsa 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr661208757

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Drogos csecsemők? « Soproni Hírek 2009.07.05. 00:06:19

[...]körülbelül 750 ember vesz … … tovább: Drogos csecsemők? 2009 06 27 |[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása