A háziorvos egyetlen, jól megfogalmazott kérdéssel sokat megtudhat új betegének alkoholfogyasztási szokásairól. A kérdést az amerikai Alkohol Túlfogyasztás és Alkoholizmus Nemzeti Intézete írta le és a háziorvosok szakfolyóirata közölte

 

 A kezelőorvos számára fontos, hogy tisztában legyen betegeinek életmódjával, esetleges szenvedélyeivel. A kórtörténetben az orvos összefoglalja páciensének esetleges dohányzási szokásait, a naponta elfogyasztott kávé, tea és alkohol mennyiségét.

Nehéz megbízható adatot szerezni

Az alkohol hatása azonban csak ritkán szembeötlő. Van olyan szesz, amelynek szinte nincs szaga, a rendszeres italfogyasztók egy része pedig nem szívesen vallja be, hogy gyakran nyúl a pohár után. Az orvos ezért gyakran sokszor nem tudja, milyen kérdést tegyen föl új betegének, hogy az alkoholfogyasztásról megbízható adatokat szerezzen.

A gond ott kezdődik, hogy egy vizsgálat szerint az amerikai orvosoknak csak 88 százaléka kérdezi meg betegeit alkoholfogyasztási szokásaikról. (Megjegyzés: Vajon a magyar orvosok hány százaléka teszi fel ezt a kérdést??? Szerk). Elvileg mód volna a kilégzett alkohol mérésére, sőt törvényszéki orvosi esetben az alkohol vérszintjének meghatározására is, de az amerikai doktoroknak csak 13 százaléka rendelkezik ilyen műszerekkel.

A jó kérdés a kulcs

A szakintézet most orvosi várószobában ülő felnőttek vizsgálatát végezte el. A részletes adatfelvétel mellett a felmérés leglényegesebb eleme az volt, hogy "Az utóbbi évben hány alkalommal fordult elő, hogy ön egy napon öt vagy annál több italt fogyasztott ?" kérdésre hogyan válaszolnak a férfiak. A nők esetében az alkoholadagok számát négyben határozták meg.

Erős alkoholfogyasztásnak már az egynél többszöri előfordulás minősült. Több oldalról ellenőrizve erre az egyszerű, bár csalafintán megfogalmazott kérdésre adott válasz 82 százalékban pontosan fedte a valós helyzetet. Az eredmény jól tükrözte az esetleges alkohol-túlfogyasztással összefüggő, kóros állapotok gyakoriságát.

Peter C. Smith és munkatársai a tudományos dolgozatban részletesen kitérnek a vizsgálat módszertani nehézségeire is. A háziorvosi várószobában ülő amerikai állampolgárok csaknem fele azonnal visszautasította a választ erre a kérdésre, és azok sem voltak kevesen, akik nem bírták olyan jól az  angol nyelvet, hogy megfelelő pontossággal értették volna a szöveget.

Forrás: webbeteg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr381079226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása