A társ hozzájárul-e a szenvedélybetegséghez

saját tudta nélkül?

 

 Válasz: Ha úgy érzed, a kapcsolatot, melyben élsz, negatívan befolyásolja társad szenvedélybetegsége, akkor máris megtapasztalod, hogy a szerhasználatból fakadó problémák mindkettőtöket érintenek.

A társad alkoholizmusa vagy drogozása a te életedre is negatívan kihat. Ezért fontos, hogy átlásd, mi történik körülötted. Először tekintsük át azokat a viselkedésmódokat, melyeket a szenvedélybetegek hozzátartozói alakítanak ki, abban a sorrendben, ahogyan általában a családi élet folyamatában egymásra következnek:

Eltakarás: A család sok energiát fordít arra, hogy mások elől eltakarja a szenvedélybeteg problémáit. Kimentik a főnöknél, a munkatársaknál, a barátoknál, rokonoknál.

„Acting out”: Ez egy pszichológiai fogalom, mely az indulatos, éretlen és néha felelőtlen viselkedést jelöli, mellyel valaki az érzelmi feszültséget kiadja magából. Aki pl. együtt iszik az alkoholistával, így tesz. Később ez vitákig, verekedésig fajulhat.

Változás követelése: Számos hozzátartozó igyekszik megváltoztatni szenvedélybeteg társát. Évekig küzdenek abban a hiszemben, hogy „minden jó lesz majd, ha leszoktatom az ivásról”. Sajnos ebben a folyamatban mindkét fél veszít. Minél erőteljesebben igyekszünk megváltoztatni valakit, annál erősebb ellenállásba fogunk ütközni. Általában egy alkoholista ilyenkor azt éli meg, hogy piszkálják, és még többet iszik.

Izolálódás: Minél súlyosabb a társad alkoholproblémája, annál erőteljesebben fogtok a szégyen miatt mindketten eltávolodni barátaitoktól, családotoktól. Így elveszíthetsz nagyon fontos erőforrásokat. Talán évekbe kerül, míg felismered ezt a folyamatot.

Feladás: Aki sok éven át él együtt egy krónikus szenvedélybeteggel, depresszióba zuhanhat. Megterhelt életmódja csak néha nyújt számára örömteli pillanatot. Krónikus fáradtság és fájdalom kísérheti ezt a folyamatot testi tünetként.

Bárhol is tartasz ebben a folyamatban, biztos vagyok benne, hogy végleg megszakíthatod ezt az ördögi kört, ha akarod. Ajándékozd meg a hozzátartozódat azzal, hogy Te mindent megteszel azért, hogy újra nyugodt és kiegyensúlyozott legyen az életed. Azzal, hogy részt veszel a Józanság konferencián, elérheted hozzátartozódnál, hogy változni akarjon. Miért? Mert azt látja, hogy  nem csak piszkálod őt, hanem teszel is azért, hogy segíts neki. Még ha úgy is gondolod, hogy Te már épp eleget szenvedtél az ő önzősége miatt, akkor is célszerű úgymond egy kicsit becsapnod őt azzal, hogy most Te lépsz. Nem azt kérem, hogy Te gyógyulj helyette, csupán azt javaslom, légy bölcs, és irányítsd úgy őt, hogy végül az történjen, amit Te akarsz.

Forrás: http://dudits.hu/blog/

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr661044929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása