Férfiaknál 40 g/nap, nőknél viszont már 20 g/nap mennyiségű alkohol tartós fogyasztása is májkárosodáshoz vezet!

 

Az alkoholos májkárosodás a túlzott mértékű alkoholfogyasztás következtében kialakuló szöveti károsodás a májban. Az összes májbetegség kb. felének hátterében alkoholfogyasztás áll.

Az alkohol okozta májkárosodásnak három stádiuma van. Ezekben a szakaszokban eltérőek a tünetek, a kezelés és a prognózis is.

Első stádium: tiszta zsírmáj

A gyulladás nélküli tiszta zsírmáj (steatosis hepatis)stádiumában a károsodás még visszafordítható, ha a beteg az alkoholt véglegesen elhagyja. Panaszt többnyire nem okoz, általában hasi UH vizsgálat során veszik észre a megnagyobbodott, zsírosan átalakult májat. A laborokban a GOT és GPT emelkedett lehet. Kezelést nem igényel.

Figyelem! Tiszta zsírmájat az alkoholon kívül más is okozhat. Leggyakrabban elhízott egyénekben észleljük, de kialakulhat bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként, cukorbetegekben, tartós éhezés során is.

Második stádium: gyulladásos zsírmáj

Gyulladásos jelekkel rendelkező zsírmáj (alkoholos steatohepatitis) esetén a betegség kimenetele a sejtkárosodás mértékétől függ. A folyamat gyógyulhat, de sajnos kialakulhat májelégtelenség, ami halálhoz is vezethet. Enyhe formában csak májmegnagyobbodás, kismértékű sárgaság észlelhető. Közepesen súlyos esetben fokozottabb sárgaság, étvágytalanság, hányinger-hányás, jobb bordaív alatti fájdalom jelentkezik. Súlyos esetben akár májkóma állapotába is kerülhet a beteg, többnyire jelentős mennyiségű italfogyasztást követően alakul ki.

A diagnosztikában a laborvizsgálatoknak van elsődlegesen szerepe. Vérszegénység észlelhető, gyakori a vérlemezkék számának csökkenése is, a fehérvérsejt szám emelkedett lehet. Az enzimek közül a GOT és GPT emelkedett, nő a GGT és a bilirubin szintje, az albumin értéke viszont csökken.

Kezelésében az alkohol teljes és végleges elhagyása, valamint szteroidok alkalmazása az elsődleges. Fekvőbeteg intézetben történik az ellátás.

Harmadik stádium: májzsugor

A májzsugor (cirrhosis hepatis) végleges szöveti károsodást jelent, a folyamat már visszafordíthatatlan, gyógyulás csak májátültetéssel érhető el. Általános tünete a fáradtság, gyengeség, hányinger, étvágytalanság, fogyás. A bőrön különböző elváltozások jelenhetnek meg. A pókjegy (póknaevus) pirosas, pókszerű, hálózatos értágulat, gyakori a tenyerek és a talpak vöröses színeződése, a bőr elvékonyodása, viszketése. Sárgaság is lehet, elsősorban a szemen. A hormonális rendszer működése is zavart szenved: férfiakban nőies jegyek megjelenése (csökkent szőrzet, a mell megnagyobbodása) és potenciazavar alakul ki, nőkben menstruációs zavarok léphetnek fel.

A betegség előrehaladásával, a májfunkció egyre inkább kimerül. Ekkor már a szövődmények kialakulása is észlelhető. Fokozódik a sárgaság (icterus), vérzékenység lép fel, a beteg lefogy, májkóma alakulhat ki. A véráramlás átalakulása miatt a nyelőcsőben vénatágulatok képződhetnek, melyek megrepedése súlyos, életveszélye vérzést okozhat. Ugyancsak a véráramlás zavara miatt alakul ki a hasvíz. Késői szövődményként májdaganat keletkezhet.

Laboratóriumi vizsgálat során a máj csökkent szintetizáló képességének jelei észlelhetők, vérszegénység alakul ki, általában csökken a vérlemezke- és fehérvérsejtszám is. GOT, GPT, bilirubin emelkedés gyulladás fellángolása idején észlelhető. A diagnózisban a hasi UH vizsgálat is segíthet, amely egyenetlen felszínű, zsugorodott májat mutat. Pontos diagnózis szövettani mintavétellel adható.

Kezelésében az alkohol teljes elhagyása mellett a szövődmények kialakulásának megelőzése, illetve a már kialakultaknak a kezelése a cél. Az általános terápia része a vízhajtók szedése, gyomorsav szintézis csökkentő gyógyszerek adása, a véráramlás megváltozásának előrehaladását gátló szerek (propranolol típusú vérnyomáscsökkentők) alkalmazása. Vízhajtó terápiával nem csökkenthető hasvíz esetén annak lecsapolása szükséges a has bőrén át bevezetett tűn keresztül.

Forrás: webbeteg.hu - Dr. Dobi Gyöngyi

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr71079246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása