Dudits Dénes cikkét Papp Éva Mária - addiktológiai főreferens ajánlja figyelmükbe:

 Ez egy hallatlanul nehéz helyzet, hisz egy szenvedélybeteget nem lehet arra kényszeríteni, hogy segítőhöz forduljon. De nem kell megvárnod, hogy társad elérje „a gödör legalját”. Számos terapeuta a következő lépéseket ajánlja, melyekkel hozzásegítheted szenvedélybeteg hozzátartozódat a kezelés iránti igény kialakulásához:
 
1. Ne falazz neki!
A családtagok gyakran megkísérlik megóvni a szenvedélybeteget a szerhasználat következményeitől. Fontos abbahagyni a „falazást”, a szenvedélybeteg kimentését mások előtt (barátok,munkahely), hogy szembesülhessen életmódja negatív eredményeivel!
 
2. Várj a megfelelő pillanatra!
Egy szenvedélybeteggel a leghasznosabb azután beszélni, hogy szembesült egy szerhasználatából fakadó problémával – pl. egy baleset vagy egy családi vita után. Olyan pillanatot válassz, amikor éppen józan, és mindketten félrevonulhattok egy nyugodtabb beszélgetésre.
 
3. Légy tárgyszerű!
Mondd el társadnak, hogy nagyon aggódsz szenvedélybetegsége miatt. Sorolj fel néhány problémát, amit szerhasználata okozott, és említsd meg a legfrissebb eseteket is.
 
4. Beszélj a következményekről!
Mondd el társadnak, mit fogsz tenni, ha nem fordul segítőhöz. Ennek nem a szenvedélybeteg megbüntetése a célja, hanem az, hogy megvédd magadat az ő várható problémáitól. Választhatod azt, hogy nem mész el vele olyan társasági eseményekre, ahol alkoholt szolgálnak fel, de azt is, hogy elköltözöl otthonról. Ne helyezz kilátásba olyan lépéseket, melyeket nem tudsz végrehajtani.
 
5. Kérj segítséget!
Gyűjts információkat az elérhető kezelési lehetőségekről. Ha társad hajlandó a kezelésre, azonnal lépj kapcsolatba egy terapeutával. Ajánld fel társadnak, hogy elkíséred a segítővel való találkozásra.
 
6. Vonj be másokat!
Egy gyógyult szenvedélybeteg barát nagyon meggyőzően tud beszélni saját tapasztalatairól, de bárki, aki közel áll társadhoz, és nyitott, segíthet a meggyőzésben. Ebbe a folyamatba szekértőket is vonj be.
 
7. Neked is támogatásra van szükséged!
Tudnod kell: nem vagy egyedül. Keress fel egy szenvedélybetegekkel foglalkozó segítőt, kérj tanácsot, támogatást. Kapcsolódj be egy speciálisan szenvedélybetegek hozzátartozóinak szóló önsegítő csoportba.

8. Tartsd szem előtt az alapelveket!

Mik ezek?

- Nem te vagy a felelős társad szenvedélybetegségéért !

- A saját belső lelki egyensúlyoddal és fejlődéseddel is törődnöd kell, függetlenül attól, hogy szenvedélybeteg hozzátartozód igényel-e segítséget !

- Az alapelvek elsajátításában az egyéni tanácsadás és az önsegítő csoport nagy segítségedre lehet !

 Szenvedélybeteg hozzátartozód gyógyulás melletti elköteleződését
Te is elősegítheted!

 

Forrás: http://dudits.hu/blog/

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr661013726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása