OPNI: "Lesznek olyan betegek, akik hajléktalanszállón élik le az életüket"

A magyar pszichiátereknek fogalmuk sincs arról, hány olyan beteg lehet akár az utcán vagy hajléktalanszállókon, aki az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárásával elveszítette az orvosát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja. Német Attila, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai Ambulanciájának vezetője hozzátette: folyamatosan kerülnek elő a betegek, akiknek elfogyott a gyógyszerük és visszaestek.

 

 

 

 

 Mikola:

 

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet 700 ezer lakost látott el, közülük körülbelül 10 százalékot érintett valamilyen pszichiátriai betegség, az elmúlt években tehát 70 ezer beteg fordulhatott meg a jogilag szeptember 30-i hatállyal megszűnő intézményben - mondta az InfoRádiónak a Magyar Pszichiátriai Társaság elnökségi tagja, a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciájának vezetője


Német Attila hozzátette: az OPNI-ban sok speciális ambulancia működött, amelyeket papíron más kórházak kaptak meg, sokszor azonban csak a feladatot vállalták át, ám az orvoscsapatok nem kerültek át a másik intézménybe.

A szakértő szerint a legnagyobb probléma az, hogy a páciensek, akik stabil állapotban is visszajártak az OPNI-ba, ma már nem biztos, hogy megtalálják korábbi kezelőorvosukat. Biztosan vannak betegek, akik még mindig kallódnak valahol - hangsúlyozta.
 
Forrás: [origo]

Az intézet bezárása óta már eltelt annyi idő, hogy a páciensek gyógyszerszedés nélkül visszaessenek - mondta a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciájának vezetője. Hozzátette: valószínűleg lesznek olyan betegek, akik hajléktalanszállón élik le az életüket.

Lehetséges, hogy ezeket az embereket a szállóról küldik be valamelyik pszichiátriai osztályra, ám a hajléktalanellátás sem központosított, vagyis nem lehet tudni, ki hová kerül - magyarázta Német Attila.

Az OPNI-ban kezelt betegek kórlapjait sem lehet most visszakeresni, azok az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetnél vannak, így a páciensek új orvosai nem ismerhetik meg kezeltjeik kórelőzményét sem - mondta a szakértő.

Amióta megszűnt az intézet, a Semmelweis Egyetem pszichiátriai ambulanciáján ugyanolyan ágyszámmal és ugyanakkora stábbal három és félszer annyi beteget kell ellátni, mint korábban - fűzte hozzá Német Attila.

Mi lesz a sorsa?

Szeptember 30-ával szűnik meg jogilag az OPNI, a betegdokumentációk az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) egyik telephelyére kerültek. Ez történik majd azokkal az eszközökkel is, amelyeket nem sikerült eladni a börzéken - mondta az InfoRádiónak a szervezet főigazgatója.

Kárpáti Zsuzsanna hozzátette: az OPNI épületében már csak kisebb javításokat és a végső adminisztrációs munkálatokat végzik. Ennek végeztével, november közepén az EKI a Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek adja át az épületet.

Az EKI főigazgatója cáfolta, hogy a korábban az OPNI-ban kezelt betegekről szóló dokumentumok visszakereshetetlenek lennének.
  Betegdokumentáció 1868-tól

A más kórházakba átkerült osztályokon korábban kezelt páciensekről szóló dokumentumokat megkapják a feladatott átvállaló intézmények. A többi kórlap az EKI-nél marad, és bármikor visszakereshető lesz - magyarázta Kárpáti Zsuzsanna.

Hanganyag: Torda Júlia

Kapcsolódó hanganyagok:

Forrás: inforadio.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr83782809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása