A cikket az Olvasó figyelmébe ajánlja: Papp Éva Mária - intézményi referens - BMSZKI

Húsz évvel tovább élhetnének a 40-50 éves "dohányosok", ha nem hódolnának káros szenvedélyüknek - állapítja meg a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány a csütörtökön tartandó "Ne gyújts rá!" - elnevezésű világnap alkalmából.

Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint a világon évente mintegy hárommillió ember halála vezethető vissza e káros szenvedély ártalmaira.

A két társadalmi szervezet széles körű társadalmi összefogást sürget közleményében. Mint írják, a változtatáshoz nélkülözhetetlen a jogalkotók erkölcsi és anyagi támogatása.

Arra hívják fel a figyelmet: az Európai Unió is sürgeti, hogy legkésőbb 2009-re valamennyi tagállamban rendeljenek el teljes körű dohányzási tilalmat a közterületeken, ám egyelőre nem tudni, Magyarországon mikor lép életbe a jelenleginél szigorúbb szabályozás.

A 27 tagország közül Írország, Skócia és az Egyesült Királyság a zárt légterű nyilvános helyekre és minden munkahelyre, valamint a bárokra és éttermekre is bevezette már a dohányzási tilalmat.

A svéd, olasz, máltai, észt és finn szabályozás értelmében pedig ki lehet alakítani külön szellőzőrendszerrel ellátott, speciális dohányzóhelyiségeket. Az uniós tagállamok többsége tiltja vagy korlátozza a dohányzást a főbb nyilvános helyeken, kórházakban, iskolákban és állami hivatalokban, színházakban, mozikban valamint a tömegközlekedésben.

A világon ma 1,3 milliárd dohányos szívja és fújja rendszeresen a füstöt, és ha a jelenlegi folyamatok változatlanok maradnak, a következő évszázad első felében évente 10 millióan halhatnak bele szenvedélyük egészségi következményeibe.

A dohányzás a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért, míg a szív- és érrendszeri betegségek 25-30 százalékáért felelős.
 

Magyarország a dohányzási szokásokat tekintve jelenleg a világranglista dobogós helyén áll; a cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente.

A fiatalok közül egyre többen válnak a cigaretta rabjává, és a felmérések azt mutatják, hogy az "igazi rászokás" azoknál alakul ki, akik 19 éves koruk előtt szoknak rá.

Arra figyelmeztetnek, hogy a dohányzás nem csak a szenvedélybetegeknek és közvetlen környezetüknek okoz károkat, hanem az állami költségvetésnek is. A dohányzás közvetett és közvetlen hatásai miatt a büdzsét évente 350 milliárd forint kár éri, miközben a dohányadóból a büdzsébe mindössze 256 milliárd forint folyik be.

A nemzetközi "Ne gyújts rá!"-mozgalom világnapja 1974-ben az Amerikai Egyesült Államokból indult útjára, azzal a céllal, hogy legyen az évben egy olyan nap, amikor a cigarettázók nem gyújtanak rá, és a társadalom figyelmét felhívják e szenvedély veszélyeire.

 

 


A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr39352057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsiki 2008.05.20. 10:42:13

Globális megoldás szerintem nincs, ez tipikusan a mindenki a saját háza előtt katergória. Arra kellene rádöbbennie mindenkinek egyénilegk, hogy ez nem egy szokás, hanem egy BETEGSÉG! És mint ilyenben, az ORVOS tudna segíteni. Ma már annyi hasznos (nikotinos és nikotinmentes) megoldás van, csak annyi lenne a tennivaló, hogy nem félünk/szégyellünk segítséget kérni... Csak ettől még nagyon messze vagyunk. Van néhány oldal, ami erről próbálja meggyőzni az embereket (pl. az Egyensúly Alapítvány oldala, a www.eroaleszokashoz.hu - ez szerintem nagyon jó, tényleg segíteni akar, túllép a "ragaszd fel a tapaszt és tartsd magad"-féle jótanácsokon...), de még mindig elég kevés :(
süti beállítások módosítása