Rohanó, teljesítmény-centrikus világunkban gyakran az alkohol jelenti a terhek lerakását, a stresszoldás, a görcsök kioldását - átvitt értelemben, s konkrétan is, mert pl. igen jó izomlazító hatású. Vannak, akik ezt megtehetik, s egész életükben megmaradnak "szociális ivónak", nem veszítik el a kontrollt, nem alakul ki függőség, ám vannak, akik - pontosan nem tudjuk miért, mitől függően - észrevétlen csúsznak bele, s válnak rabjává.

Problémák feledésbe merítése 

Gyakran - ahogy írtuk -, valamilyen módon a család, a párkapcsolat is elősegíti tudattalanul kialakulását (ezért sokszor hatásos megközelítés az ún. családterápia), a betegnél problémakezelési módszerré, konfliktus-megoldási lehetőséggé válik az ivászat. Sokan elmondják, hogy alkoholos állapotban az egyébként rájuk nehezedő, súlyosnak érzékelt gondok, mintha eltörpülnének, könnyűvé, kezelhetővé válnak, megszűnik a szorongás.

Szociális szorongás enyhítése

A függők másik csoportjába tartoznak, akik gátlásaik csökkentése, ún. szociális fóbiás tüneteik enyhítése miatt válnak alkoholistává, ugyanis, ha ittas, megnő önbizalma, kezdeményezőbb, jobban feloldódik társaságban, gördülékenyebbé válik az önkifejezés. Szintén a stresszt, a szorongást csökkentve ezzel. Gyakran már tizenévesen megtapasztalják társaságban oldottságot okozó előnyeit, s kezdenek élni a lehetőséggel - természetesen nem számolva a rabsággal. Az alkoholbetegség terápiájának tapasztalata az, hogy az alkoholról való "leszokás", "lemondás" általában nem működik fokról fokra. Úgy, hogy csak egy pohárkával, meg majd egyre kevesebbet. Az első lépcsőfok a tünet, az alkohol betegség diagnózisának őszinte kimondása. Nagyon sok alkoholista a függőség rabságában még jó ideig áltatja magát azzal, hogy bármikor le tudná tenni a poharat, ha akarná. A második pedig a változásra való teljes elszántság. Sajnos enélkül minden orvos, pszichiáter tehetetlenül próbálkozik a gyógyítással. Régebben létezett ún. kényszergyógykezelés is - az ilyen jellegű kísérletek, terápiás központok totális kudarcot vallottak.

Mi a teendő, ha valaki felismerte és beismerte önmagának és minden porcikájával rászánta magát a változásra?!

Az orvosi kezelés részben pszichiátriai, gyógyszeres és pszichoterápiás, részben belgyógyászati jellegű. Emellett javasolt az ún. Anonim Alkoholisták Klubjának felkeresése, amely gyakran legalább olyan erejű segítség a változtatáshoz, mint a pszichoterápia. A pszichiátriai gyógyszeres kezelés is komplex. Régebben előnyben részesítették az ún. negatív kondicionálással működő szereket. Ha valaki ilyen jellegű készítményt szedett vagy ültettek be a bőre alá, akkor az alkoholfogyasztás kifejezetten rossz közérzettel párosult, sőt a szervezetben extrém mérgezési tünetek jelentkezhettek. Vagyis az alkohol elbomlását akadályozták meg és a köztes keletkező termék méreg a szervezet számára. Az a probléma, hogy míg az állatvilágban ez a negatív kondicionálás működik, addig a racionális tudatos világunkban ezzel a módszerrel szemben rengeteg kiskapu létezik. Legújabban, ún. alkohol éhséget csökkentő gyógyszerekkel is kiegészíthető a kezelés, amely lényegesen hatékonyabb lehetőség. Az ilyen jellegű készítmények az agy biokémiai folyamataiba beavatkozva, anyagcsere-zavarokat rendezve hatnak. Jelentősen megnövelhetik a leszokás esélyeit (kb. 20%-al több az esélye a sikeres kezelésnek). A legtöbb környező országban már állami támogatással beszerezhető. Nálunk is hozzáférhető, de jelenleg támogatottságának elérése még folyamatban van. Az alkohol probléma kialakulásának oka gyakran a szorongás, a feszültség oldása (sajnos az alkohol kitűnő feszültségcsökkentő hatású). Ezt a feszültséget, szorongást vagy esetleg depresszív tüneteket modern készítményekkel (nem nyugtatókkal!) is lehet befolyásolni, csökkenteni. A kezelés feltétlen része a pszichoterápia, pl. viselkedés-, csoport terápia, relaxáció. Gyakran az egész család, vagy csak a pár bevonása (család- és párterápia) segítheti elő a gyökeres változást. Ne az alkoholista beteg legyen a család ellensége, bűnbakja, hanem lehet cél a betegség kezelése, legyőzése. A betegség maga a függőség -melynek következményei a visszaesések-.

Különösen a feszített tempóban, a teljesítménycentrikus légkörben, a felelősségteljes beosztásban dolgozók közül találnak rá egyre többen az alkoholra, mint a felhalmozott stressz egy lehetséges oldószerére, a lazítás egyik módjára.
Az alkoholfüggőség egyébként krónikus megbetegedés -tehát valóban betegség- amelynek hátterében számos genetikai, pszichoszociális és különböző környezeti faktor állhat. Ezért a kezelése is komplex feladat.
A legfontosabb, hogy a beteg is kívánjon változtatni.
A környezet legföljebb segítheti ebben. Ne hibáztassuk, ne szégyenítsük meg, ne közösítsük ki, de azért hívjuk fel a figyelmét arra, hogy a betegsége, a viselkedése milyen gondokat okoz a környezetében, illetve a saját szervezetében is.
Fontos, hogy ne az alkoholista beteg legyen a család ellensége, bűnbakja, hanem legyen közös cél a betegség kezelése, legyőzése.
Ebben segítséget nyújthat a szakember, pszichiáter szakorvos, pszichológus, addiktológus.
A kezelés részben gyógyszeres. Az alkohol elhagyása után heveny testi tünetek -ún. elvonási tünetek- jelentkezhetnek, melynek kezelése mindenképpen orvosi feladat.
A betegség maga a függőség -melynek a következményei a visszaesések-.
A gyógyszeres kezelés fő célja a relapszus (visszaesés) megelőzése.
Ennek ma már többféle változata is ismert.
A korábbi próbálkozások főleg arra összpontosítottak, hogy a szervezetbe kerülő alkohol elbomlását gátolják. Ez igen kellemetlen közérzetet, súlyosabb esetben mérgezési tüneteket okozott -így hát a beteg kénytelen-kelletlen megtapasztalhatta, hogy bizonyos gyógyszerek mellett nem lehet inni-.
Az utóbbi években előtérbe kerültek az -alkoholéhséget- csökkentő gyógyszeres próbálkozások.
Ezek a gyógyszerek -ma már nálunk is használják ezeket- meghosszabbítják az abszinens (alkoholmentes) időszakokat, illetve segítik a végleges, alkoholmentes állapot elérését.
Természetesen a gyógyszeres kezelés mellett igen fontos a pszichoterápia. A beteg személyiségétől, a pszichoszociális (belső lélektani és környezeti) tényezőktől az alkoholbetegség típusától függően több megközelítési módszer is lehetséges.
Az alkoholbetegségnek is több formája, fajtája létezik. Például vannak rendszeres ivók, és vannak ún. periódikus ivók, akik többnapos, vagy -hetes alkoholmentes állapot után kerülnek vissza egy általában napokig tartó ivási periódusba.
Bizonyos formáiban feltételezik, hogy az alkohol valamiféle űrt tölt ki a személyiségben, melynek hátterében egészen korai gyermekkori sérülést sejtenek. Ez a problematika is tere lehet a pszichoterápiának.
Az alkoholizmus társulhat kapcsolati, kötődési problémával is.
Hatékony pszichoterápiás megközelítési mód lehet a család, a párterápia.
A család értelmezhető egyfajta rendszernek, ahol a családtagok a rendszer részei, akik folyamatosan hatnak egymásra. Ha a rendszer egyik tagjával probléma van, akkor valószínűsíthető, hogy ebbe -környezeti faktorként- a rendszer maga is belejátszik.
Másrészt a betegség természetesen a rendszer valamennyi tagjának nagyon megterhelő. Ha az alkoholnak jelentős feszültségcsökkentő szerepe van a beteg életében, akkor érdemes megtanítani a stressz kezelésének egyéb módjaira (pl. relaxáció, autogéntréning).
Gyakran a személyiség része a konfliktuskerülés, az önbizalomhiány, az, hogy az illető képtelen az érdekeit érvényesíteni, bizonyos helyzetekben nemet mondani. A terápia irányulhat az asszertiv-önérvényesítő viselkedés elsajátítására is.
Jó hatékonysággal működnek az anonim alkoholisták klubjai, ahová a gyógyultak is visszajárnak.

Hosszú út vezet el a kezelésig

Az alkoholisták tisztában vannak függőségükkel, ám valami komoly krízis kell ahhoz, hogy orvosi segítséget kérjenek...

A terápia során kiderül, hogy a szenvedélybetegek döntő többsége tisztában van függőségével, ám nincs annak tudatában, hogy ez mennyire komoly helyzet - mondja dr. Funk Sándor főorvos. Azt gondolják, hogy bármikor abba tudnák hagyni az ivást, csak éppen adott pillanatban nincs rá semmi okuk. Sőt, betegségük egy szakaszában nem csupán azt gondolják, hogy ők alapjában egészségesek, hanem meg vannak győződve arról, hogy szuper egészségesek. Gyakran büszkén említik, hogy az alkoholt mint gyógyszert milyen ügyesen használják.

Amikor a betegség komolyabbra fordul, akkor már kitűznek határnapokat - újév, születésnap, a legközelebbi hétfő. De vagy mindig közbejön valami és ezért újabb időpontot fogadnak meg, vagy különösen elveszítik a mértéket az utolsó napokban "most még egyszer utoljára" felkiáltással. Így aztán évek telhetnek el. Amikor valami krízishelyzet következik be, például ittas vezetéssel okozott baleset, a munkahely elvesztése, akkor orvoshoz fordulnak.

Ilyenkor nagyon fontos, hogy fel tudjam mérni, ismét csak egy eddig már sokszor be nem tartott fogadalmat tesznek, vagy komolyan gondolják, hogy a kezelés alatt nem isznak - mondja dr. Funk Sándor. De a pszichés vezetés mellett nagyon fontos a gyógyszeres kezelés is, hiszen ezekre a függőségben szenvedő betegekre gyakran kontrollálhatatlan erős vágy tör rá. Ma már létezik olyan korszerű gyógyszer is, ami éppen ezt a kínzó vágyat csökkenti, illetve szünteti meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr46313857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása