A XXI. század népszerű- s főként  fiatal nőkre jellemző - rákfenéi közé tartozik a média által közvetített soványság illúziójának, a karcsúság délibábjának hajszolása, mely könnyen torkollhat az evési rendellenességek zsákutcájába. Az ideális nő eszményéhez kapcsolódó külső elvárásrendszer a női magazinokban és műsorokban megjelenő fogyókúrás cikkekből és tippekből, az irreális vékonyságú női modellek képeiből épül fel.

 
Néhány évtizede az internet térnyerésével párhuzamosan jutottak egyre nagyobb webes felülethez, s szaporodtak el az ún. pro-anorexia oldalak, melyek pozitív, támogató attitűdöt közvetítenek az étkezési zavarokban szenvedők felé, s a szélsőséges soványság elérésére, valamint az anorexia, mint tudatosan választott életforma vállalására bátorítják célközönségüket.
 
A pro-anorexia weboldalakat általában fiatal lányok és nők hozzák létre, s rendszeres látogatóik zöme is a 13 és 25 közötti női korosztályból kerül ki. Az oldalak már nevükben is (úgy, mint Ana’s Underground Grotto, vagy Proana Perfection) utalnak rá, hogy közösségüket az anorexiát választott életformaként megélő látogatóikra építik¹.
 
A  kultusz követői az anorexiát nem betegségnek, hanem szabad akaratból létrejövő, egyéni döntésnek tekintik, melybe a külvilágnak nincs beleszólása. A mozgalomhoz tartozó személyek szélsőséges esetben egész életüket a testi kontroll eme pusztító válfajának szentelhetik, s egyfajta vallásos rajongással fordulhatnak az anorexiások védőangyalaként megszemélyesített istennő, Ana felé². Az oldalak olyan szférát teremtenek az étkezési zavarban szenvedő fiatalok számára, melybe elrejtőzhetnek a világ ítélő szeme elől, s a hozzájuk hasonlókkal kapcsolatot létesítve szabadon, egymást támogatva hódolhatnak a testi tökéletesség általuk elfogadott eszményének¹.
 
 Ez a fajta szociális támogatás magában foglalja a legszélsőségesebb fogyási tippek és technikák, valamint a család és az orvosok átverését szolgáló rafinált rejtőzködési praktikák megosztását. A kilók elleni elhivatott küzdelemre ezeken az oldalakon belső struktúrák bonyolult hálózata épül, mely magában foglalja az evés elkerülésére kidolgozott taktikákat, a fogyás vizuális motiválását, sőt, bizonyos (a vallási fanatizmussal érdekes átfedést mutató) esetekben még az ún. Pro-Ana hitvallás, valamint az istennőnek, Ana-nak címzett felhasználói levelek és alkotások közzétételét is.
 
A hagyományos pro-anorexia weboldalak felépítéséhez tartozik az anorexia, mint tudatosan vállalt életstílus elsajátításának szabályzata (mely egyfajta Tízparancsolatként funkcionál a kultusz követői számára), a „Thinspiration” címszó (angol szójáték: a „thin”, azaz sovány, és az ösztönzést jelentő „inspiration” szavak kombinációja) alatt pedig olyan hírességek és modellek képei futnak, akiknek vékonysága motivációként szolgálhat a fogyáshoz (míg a kórosan elhízott nők képei az evéstől való elrettentés célját szolgálják).  A látogatók számos tippet osztanak meg egymással, melyek eredményes fogyáshoz vezethetnek, vagy épp az egyre kórosabbá váló soványság elrejtését célozzák meg¹.
 
A Pro-Ana oldalakon szerveződő közösség normának tartja a kifogástalan karcsúság eléréséért tett szélsőséges erőfeszítéseket, s ezt a normát helyezi minden más fölé. A fórumok és chat funkciók által fenntartott társas háló teszi lehetővé a tagok számára, hogy folyamatosan alakítsák, illetve újraformálják identitásukat, valamint teremti elő azt az érzelmi energiát, mely a Pro-Ana kultusz híveit segíti betegségük, mint tudatosan választott életmód megélésében², s az ehhez tartozó káros gyakorlatok (purgálás, hashajtó-tabletták szedése, éheztetés és szélsőséges edzések, stb) megszilárdításában.
 
A fenti tények tükrében világos tehát, hogy az étkezési zavarok (napjainkban egyre szélesebb körű) előfordulását tekintve az interneten szerveződő „anorexia-mozgalom” befolyásával is számolnunk kell. Különösen érdekes szociológiai kérdés lehet, hogy a pro-anorexia oldalakon zajló sokféle típusú társas interakció milyen kölcsönhatásban van magával a betegséggel, milyen szerepe lehet annak kialakulásában, megerősítésében, vagy fenntartásában. Fontos lenne feltérképezni, hogy a „Pro-Ana kapcsolatháló” hogyan fejti ki hatását a betegségre jellemző magatartás irányába, az étkezési zavarok egy olyan felfogását kínálva tagjainak, mellyel azok társadalmi többség által elvetett értékeit, viselkedésmódját csoportnormává téve legalizálja. 
 
Felhasznált irodalmak:
1. - Bardone-Cone, Anna M. – Cass, Kamilla M. (2007). What Does Viewing a Pro-Anorexia Website Do? An Experimental Examination of Website Exposure and Moderating Effects. International Journal of Eating Disorders, 40. (6):537–548.
Letöltés helye:
 
2. - Maloney, Patricia (2008). "Quod Me Nutrit, Me Destruit: The Pro-Anorexia Movement and Religion". American Sociological Association Annual Meeting.
Letöltés helye: 
 
OnlinePszichológia -  

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr135305037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása