A tűcsere program a legismertebb ártalomcsökkentő program, melynek létjogosultsága megosztja a közvéleményt. A kábítószer élvezők ingyenesen vehetik igénybe a Humán Immundeficiencia vírusra (HIV) és a Hepatitis C vírusa (HCV) irányuló szűrővizsgálatokat a korábbi ÁNTSZ regionális laboratóriumaiban. A tűcsere program ismertetése előtt érdemes kitérni a különböző fertőzött tű útján terjedő betegségek szűrési módszereire és statisztikáira. 

Amennyiben egy adott intézményben meg vannak az intravénás vérvétel lehetőségei, az orvos a vizsgálatkérő adatlappal együtt küldi be a vérmintát vizsgálathoz. Azokban az intézményekben, ahol ez nem lehetséges, ott fel lehet ajánlani a különböző HIV/AIDS tanácsadókat, illetve valamelyik Bőr és Nemi gondozók egyikét. Érdemes megemlíteni, hogy 2006 óta az Országos Epidemiológiai Központ évente két hónapig tartó kampányszűrést végez, általában szeptemberben és októberben, ahol ujjbegyből történik a vérvétel, és szárított vérminta útján történik a vizsgálat. Ezekben az esetekben az adatvédelemhez, adatbiztonsághoz való jog nem sérül, tehát anonim módon, egy generált kód segítségével történik az azonosítás. 

A Nemzeti Drog Fókuszpont 2010-es jelentése szerint a vizsgált 676 kábítószerélvező közül, 163 volt Hepatitis C fertőzött, négyen voltak Hepatits B fertőzöttek, míg egy sem volt HIV pozitív. A Hepatitis C vírusara érdekes megállapításokat lehet tenni: szignifikánsan magasabb volt a fertőzöttség arány azoknál, akiknek az első intravénás kábítószerélménye 10 évvel korábban történt, illetve azoknál, aki elsősorban opiátokat használtak.

A tűcsere program legfőbb célja a HIV és HCV terjedés megakadályozása. A használt eszközöket, tűket, fecskendőket, szűrőket, begyűjtik, ezzel megakadályozva a terjedést, majd ingyenesen kicserélik, sokszor párosítva ezeket a biztonságos szerhasználatra és szexuális magatartásra vonatkozó felvilágosítással. A tűcsere program megvalósulásának módja sokrétűek, állandó telephelyű intézetek, a mobil tűcsere programok/létesítmények, az utcai megkereső programok, a tűcsere automaták és a gyógyszertári tűcsere programok keretében valósul meg. 2009-ben 18-ról 21-re növekedett az ezzel foglalkozó szervek száma. Az adatokat a Nemzeti Drog Fókuszpont gyűjti össze és minden évben elkészíti éves jelentését. 2009-ben 392 336 tűt osztottak ki, a hozott+gyűjtött fecskendők száma elérte a 248 881 értéket, ez az előző évhez képest 32%-os, illetve 41%-os emelkedést jelent.

A rendőrség és a tűcsere program között kötött együttműködési megállapodás értelmében a rendőrség célirányosan nem vizsgálja a megjelenteket, nem indít eljárást, ha az illetőknél használt vagy steril tűket találnak, hogy a fecskendők akadálymentesen visszakerülhessenek a programba.

A terjedő betegségek gyógyíthatatlanok, a számos szövődmény és mellékhatás többszörösére duzzasztják a kezelésre fordított anyagi javakat. Ugyan a program nem oldja meg a problémát, viszont a közös tűhasználat útján terjedő fertőzések valószínűségét mérsékli. Ártalomcsökkentő hatása bizonyított, létjogosultsága igazolt, sőt bővítése is indokolt. 

Prevenció az egészségért

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr804923868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása