A magyarországi rossz egészségi mutatók közül, az alkohol és a dohányzás a legfontosabbak. Országunk igen előkelő helyet foglal el az egy főre jutó tiszta alkoholfogyasztással. A 11,6 liter/fő értékkel csupán Csehország és Luxemburg előzi meg országunkat az európai régióban. Az alkoholisták számát nehéz pontosan meghatározni, de egyes becslések szerint 559 000 alkoholista él ma Magyarországon, ebből csupán 15 000 van nyilvántartva.

Az alkohol hosszútávú fogyasztása biológiai, pszichológiai és szociális anomáliákhoz vezet, ezért szemléletesebb, ha az alkoholizmus helyett követjük a WHO ajánlását és alkoholbetegség fogalmat használjuk. Az alkohol betegségnek több típusa van, az alfa csoport elsősorban feszültségcsökkentésre fogyaszt alkoholt, a béta csoportba tartozók rendszeresen, de mérsékelten fogyasztanak alkoholt, a gamma csoportba tartoznak a tipikus iszákosok, akiknek csak idő kérdése a káros hatások kialakulása, végül a delta csoportba tartoznak azok, akik folyamatosan isznak. A vészhelyzet nem csak a testi és szellemi leromlás formájában jelentkezhet, hanem egyéb vonatkozásokban, így kapcsolatvesztésként és a létérdektelenségként.

Mivel a betegség hátterében a motivációs szükséglet kielégítése áll, így elsősorban ezt kell megcélozni. Vissza kell állítani az egészség valamennyi aspektusát, így a mentális (stressz elviselés fokozása, konfliktusok megoldása), érzelmi (megfelelő hangulat, öröm, a szorongás csökkentése), fizikai (megfelelő gyógyszerelés, egészséges életmódra való ösztönzés, sport), szociális (visszailleszkedés kapcsolat kialakítás), intellektuális (felelősségtudat, problémamegoldás) és spirituális (életcélok kialakítása) komponenseket. A kezelés egy része arra irányul, hogy a betegnek ne súlyosbodjon az állapota, maradjon életbe, stabilizálja a helyzetét, majd teljes absztinenciát fogadjon, végül a társadalomba reintegrálódjon. 

A visszailleszkedés előtt fel kell térképezni és elemezni az illető szociális, jogi hátterét (pl. család, személyi okmányok, lakhatás, munkahely, jövedelemforrás, iskolai végzettség, egyéb tanulmányok, bírósági, hatósági és más jogi ügyek), majd egy egyéni tervet kell a beteggel együtt összeállítani, amely tartalmazza a rövid- és hosszútávú célokat a fent említett egészségaspektusok figyelembevételével. Ez gyakran szocioterápia különböző formái segítségével valósul meg, melynek fő célja az eltorzult személyiség helyreállítása. A kis- és nagycsoportos foglalkozások elősegítik a résztvevők személyiségfejlődését, javítják az önértékelésüket és segítik a visszailleszkedést. A tematikus csoportfoglalkozások egy adott témát dolgoznak fel, mely legfontosabb aspektusa a résztvevők aktivizálása. A helyzetgyakorlatokkal a résztvevők megtanulják a különböző élethelyzeteket, konfliktusokat kezelni. A végső fázis az utógondozás és nyomonkövetés, amelynek legfőbb célja a visszaesés megakadályozása különböző tréningekkel, klubfoglalkozásokkal, utógondozó közösségekkel, szabadidőfoglalkozásokkal. Ezek mellett említést érdemelnek a különböző csoportos irodalomterápiák és kreatív foglalkozások is.

Kilábalni a betegségből nagyon nehéz, és gyakran a kísértés végigkíséri a betegek életét, akit a társadalomnak a nem megfelelő befogadóképessége gyakran visszataszít az árokba, ahonnan egyre nehezebb kimászni. Ez egy betegség, a betegek helyzetét nem lenne szabad súlyosbítani kirekesztéssel. Végezetül íme az anonim alkoholisták főbb stádiumait, amelynek módszere szerte a világon elterjedt már:

1) Beismerjük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szembe.
2) Meggyőződtünk arról, hogy csak egy nálunk hatékonyabb Erő képes helyrealítani lelki egészségünket.
3) Elhatároztuk, akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerint Isten gondjaira bízzuk.
4) Mélyreható és bátor erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.
5) Beismertük Istennek, magunknak és egy másik embernek hibáink lényegét.
6) Teljesen felkészültünk arra, hogy Isten megszabadítson a jellembeli hiányosságoktól.
7) Alázatosan kértük őt fogyatékosságaink felszámolására.
8) Sorba vettük mindazokat, akiknek valaha kárára voltunk, és készek vagyunk jóvátételre mindnyájuk felé.
9) Közvetlen jóvátételre törekedtünk mindazokkal, akikkel erre lehetőség nyílott
10) Tovább folytatjuk az önvizsgálatot, és amikor hibásnak találtuk magunkat, ezt haladéktalanul beismertük.
11) Igyekeztünk ima és elmélkedés útján fejleszteni tudatos kapcsolatunkat a saját felfogásunk szerint Istennel, kérvén velünk kapcsolatos akaratának felismerését és erőt annak kivitelezésére.
12) E lépések követésének eredményeként nyert szellemi ébredés után igyekeztünk továbbadni ezt az üzenetet más alkoholistáknak és gyakorolni ezeket az alapelveket életünk minden megnyilvánulásában. 

Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr294923869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása