A túlsúly és elhízás az egyik legnagyobb probléma az iparilag fejlett társadalmakban. A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada (61,8%) túlsúlyos vagy elhízott a testtömeg index (BMI) alapján. A BMI normál értéke 18,5-24,9 között húzódik. Magyarországon az átlagos felnőtt lakosságban ez az érték 27,3 kg/m2. Ezek alapján az országunk túlsúlyos kategóriába tartozik. Minden harmadik felnőtt túlsúlyos (BMI 25-29.9) és további 28,5% elhízott (BMI 30 felett). Az ELEF 2009 eredményei szerint a 15 év feletti lakosság több mint felének (53,7%) a kívánatosnál magasabb a testsúlya.

A túlsúly és elhízás prevalenciája különbözik az eltérő korcsoportokban, de összességében elmondható, hogy a túlsúly és elhízás gyakorisága mindkét nemnél nő az életkorral. A 18-34 éves korú fiatal férfiak 41%-ának magasabb a testtömeg indexe 25-nél, a 65 feletti korcsoportban ez az arány már 76%. A fiatal nőknél a túlsúly és elhízás együttes előfordulása 30%, alacsonyabb, mint a hasonló korú férfiaknál, ugyanakkor idős korra ez az arány a nőknél 83%-ra nő, meghaladva a férfiakét / OTÁP 2009/.

További összefüggés mutatható ki az iskolázottság és elhízás között. A férfiaknál a túlsúly és elhízás gyakoriságában nincs lényeges különbség, míg nőknél az iskolázottság szintje jelentősen befolyásolja a gyakoriságot. Míg az alapfokú végzettségűeknél 72% túlsúlyos vagy elhízott, középfokú végzettség esetén 55%, a felsőfokú végzettségnél csak 43 %.

A súlyfelesleg igen nagy problémát jelent az egészségügyben annak szerteágazó következményei miatt. Mindenkinek célul kellene kitűzni a megfelelő testsúly elérését, amit sokkal könnyebb fenntartani, mint diétával leadni. A súlyfelesleg számos betegség kockázati tényezőjeként szerepel, így a magasvérnyomás-kialakulásában, a szív- és érbetegségek létrejöttében, az agyi érrendszer betegségeiben, a II. típusú diabetes kifejlődésében, de számos daganat kialakulásában is szerepet játszik. Emellett kimutatták, hogy a súlyfelesleg rontja a sebészeti és szülészeti beavatkozások eredményét, illetve közrejátszik bizonyos ízületi betegségek kifejlődésében. 

A primer prevenciót nem lehet elég korán elkezdeni. Bizonyos kutatások kimutatták, hogy az anyatejjel táplált csecsemők körében minden szoptatással eltöltött hónap 4%-al csökkenti az elhízás kialakulásának valószínűségét, természetesen figyelembe véve az egészséges szoptatási időintervallumot. Gyermekkorban, illetve később felnőttkorban is csökkenteni kell a TV, számítógép előtt eltöltött időt, de mindenekelőtt a nassolást kell megszüntetni. Kiemelkedően fontos a magas zsírtartalmú és cukortartalmú táplálékok kiiktatása az étrendből. Az egészséges táplálkozásról és mozgásról külön pontban lehet olvasni a honlapon, így erre részletesen ott térünk ki. 

Az elhízás számos betegség hátterében áll, és számuk így is növekszik. A megfelelő súlyt fenntartani sokkal könnyebb, mint diétázni, ezt bárki tanúsíthatja. Kis odafigyeléssel sokat tehetünk egészségünk javításáért.

 
 
Prevenció az egészségért 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr714923873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása