Az anonim szűrés

 

Mit jelent az anonimitás?

Az AATSZ szűrővizsgálatán megjelent személyeket orvosaink kérés esetén nemre, nemzetiségre, szexuális viselkedésre, egyéb betegségre, droghasználatra és egyéb élvezeti cikkek használatára való tekintet nélkül megvizsgálják. Tanácsot adunk a nekünk feltett kérdésekre. Kérésre elvégezzük a HIV tesztet név és személyi adatok elkérése nélkül.

Az anonim adatbiztonság kétszeres: jelige, valamint személyes vonalkód. Így a névtelenség megtartása mellett az összecserélés teljes mértékben kiküszöbölhető. A vizsgálati eredmény negativitás esetében természetesen anonim marad.

A vizsgált személy anonimitása minden esetben biztosított és megtartott!

Mi történik az anonim szűrésen?

 

Az első találkozás a szűrésen

Az első találkozás feladata egy úgynevezett kockázatfelmérés, vagyis a szűrést végző orvos és az anonim jelentkező megbeszélik, hogy az adott esetben mekkora valószínűsége lehete a HIV pozitivitásnak. Amennyiben szükségesnek látszik, és ha a jelentkező kéri, elvégzik a vérvételt, amelynek alapján az együttműködő laboratóriumban elvégzik a szűrőtesztet.

Ehhez a vizsgálathoz a jelentkezőnek sem nevét, sem bármilyen személyes adatát nem kell megadnia, erre vonatkozó kérdéstl az orvos nem tesz fel.

A tesztvizsgálat

A vérvételt minden alkalommal és kizárólag egyszerhasználatos eszközökkel végezzük. Egyetlen orvosi eszközt sem sterilizálunk újra.

A HIV tesztet vénából vett vérrel végezzük szaklaboratóriumban, ahol a legmodernebb tesztanyagokkal dolgoznak orvos munkatársaink.

A levett vért egy személyi vonalkóddal ellátott, egyszerhasználatos vákuum csőben tároljuk.

Az eredményeket elektronikus úton kapjuk vissza. Kóddal védett adathordozón tároljuk, amelyeket kizárólag személyesen adunk át a vizsgált személynek.

A negatív vizsgálati eredmény

Ha a szűrővizsgálat negatív eredményt ad, a vizsgált személy HIV negatívnak minősül. Ebben az esetben, ha szükséges, és a jelentkező igényli, az orvos tájékoztatja arról, mit kell tenni ahhoz, hogy ezt a negativitást továbbra is megőrizze.

A pozitív vizsgálati eredmény

Amennyiben az első vizsgálat során pozitív eredményt kapunk, az a HIV pozitivitás alapos gyanújaként értelmezendő. Ilyenkor további vizsgálatra van szükség, amely vagy igazolja a pozitivitást, vagy cáfolja azt. Ez az úgynevezett verifikáció.

Ennek oka, hogy a szűrőteszttel az esetek egy részében ál-pozitív választ kaphatunk. Ál-pozitív eredmények születhetnek a HIV-vel azonos családba tartozó vírusfertőzés (retrovírusok) egyidejű jelenléte, vagy más, a vizsgálattal egyidejűleg zajló betegség eseteiben, esetleg a közelmúltban beadott védőoltás miatt.

Ezért pozitivitás gyanúja esetén további vizsgálatra van szükség. Az AATSZ a HIV pozitivitás diagnózisát nem állítja fel, ez csakis és kizárólag a szaklaboratórium feladata.

A valódi pozitivitás bizonyítását hosszadalmas vizsgálat előzi meg, éppen azért, hogy a fent említett ál-pozitív lehetőségeket kiszűrjük. Mindez szakorvosi feladat, amelyet a szaklaboratórium végez.

Figyelem! A pozitív eredményt adó szűrővizsgálat nem a vizsgált személy HIV pozitivitását jelenti, csak a HIV pozitivitás alapos gyanúját!

Nevesítés – a HIV pozitív beteg biztosítéka a terápiához

Azokban az esetekben szükséges a vizsgálatokat nevesíteni, amikor az együttműködő labor értékei szerint bizonyítottan pozitív eredményt kapunk a szűrővizsgálat után.

Ez természetes, hiszen a beteg érdeke, hogy a további, a társadalombiztosító által finanszírozott vizsgálatokban és terápiában részesülhessen.

A HIV pozitivitás alatti terápiát és az AIDS betegség kezelését hazánkban a Szent László Kórházban végzik.

Pozitivitás esetén a nevesítés csakis és kizárólag a további betegellátás, a beteg érdekében történhet.

A nevesített vizsgálat adatait (név és TAJ szám) kizárólag a vizsgáló orvos ismerheti meg, akit ebben az esetben is köt a titoktartási kötelezettség.

Fontos!

  • A vizsgálati eredmény biztosságát az orvos aláírása támasztja alá!
  • A vizsgálati eredmény csak személyes használatra készül!
  • A szűrővizsgálat eredménye nem minősül hivatalos igazolásnak!
  • Amennyiben hivatalos – munkahelyi, alkalmassági, bevándorlási, spermabankhoz, lombikbébi programhoz szükséges – vizsgálat alkalmából igénylik a szűrést, azt csak az arra hivatott labor végezheti el nevesített formában!

Szűrővizsgálatok, tesztek

Az AIDS betegség eredményes kezelése szempontjából döntő fontosságú a mielőbbi diagnózis, amely a vérben lévő HIV vírusok, pontosabban az ellenük a szervezet által termelt ellenanyagok kimutatásán alapul.

Az ellenanyagokat kimutató laboratóriumi vizsgálatokat nevezik röviden tesztnek. A teszteknek két alapvető típusa van: a szűrésre alkalmas (“screening”) tesztek és a diagnosztikus szempontból bizonyító erejűnek tekintett konfirmációs, azaz igazoló tesztvizsgálatok.

A szűrő tesztek – mint általában a szűrővizsgálatok – módszereik miatt elsősorban arra alkalmasak, hogy nagyobb mennyiségben, viszonylag gyorsan, pontosan és lehetőleg nem túl nagy költséggel kiszűrjék, hogy a vizsgált személyek közül kinél lenne szükséges egy alaposabb vizsgálat. Más szóval, a szűrővizsgálatok – és ide tartozik az anonim szűrés is – nem a diagnózis felállítására alkalmasak, hanem arra, hogy a HIV fertőzöttség gyanúját megerősítsük vagy elvessük.

A HIV fertőzöttség diagnózisát csak több, egybehangzóan pozitív eredményű vizsgálati eredmény esetén lehet kimondani.

Lásd még videofelvételeinket, ahol Dr. Bánhegyi Dénes, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosa többek között a szűréssel kapcsolatos további kérdésekre válaszol.

 

Fontos tudnivalók Egyesületünk szűrővizsgálatáról

 

Minimum 4 hét után gyere tesztre!!!

A fertőzést követően leghamarabb 4 hét után, de kb. 12 hét elteltével mindenképpen kimutatható megfelelő laboratóriumi vizsgálattal.

Ez azt jelenti, hogy egy esetleges fertőzési kockázat után minimum 4 hetet kell várni a teszt elvégzésével, vagyis az úgynevezett ‘ablakperiódus’ letelte után!

Mi az „ablak” periódus?

„Ablak” periódusnak azt az időszakot nevezzük, amíg a HIV vírus jelenlétét senmmilyen laboratóriumi vagy egyéb eljárással nem lehet kimutatni. Ez az időszak a fertőződést követő 2-4 hétig tart. Ez alatt a vírus hordozója már továbbadhatja a fertőzést.

Olvasd el a Gyakran Ismételt Kérdéseket!

Eredmény 7-10 napon belül!

A vérvétel után 7-10 nap múlva, elkészül az eredmény, ezután bármelyik rendelési időben átvehető személyesen a rendelőnkben.

Levélben és telefonon nem közlünk eredményt, a visszaélések elkerülése miatt, védve a Te érdekeidet! Az egészségügyi adat, szigorúan bizalmas adatnak minősül!

Nincs feltétele a vérvételnek!

A teszt különbözik a normál laborvizsgálattól, előfeltétele  nincs!

Nyugodtan egyél-igyál előtte!

 Milyen esetben indokolt a HIV szűrés?

  • Tartós kapcsolat, vagy házasság, gyermekvállalás  előtt mindkét félnek
  • Gyakori partnerváltás esetén
  • Védekezés nélküli szexuális együttlét, illetve óvszer elszakadása, lecsúszása esetén 4 hét múlva
  • Közös tű, fecskendő használata után 4 hét múlva

Mikor érdemes HIV tesztet végeztetni?

Hol végeztethet térítésmentesen, önkéntes és anonim HIV tesztet?

 

Budapesten

 

Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat

1113 Budapest, Karolina út 35/B., tel.: 466-9283
(Rendelési idő: hétfő, szerda: 17-20h, kedd, péntek: 9-12h)
www.anonimaids.hu

 

Országos Epidemiológiai Központ
1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel.: 476-1100/2471 m.
(Rendelési idő: kedd 11-12h, csütörtök: 14-15h)
www.oek.hu

Országos Epidemiológiai Központ portaépületében,
bejárat az utcáról.

Rendelési idő:      Kedd :        11.00 – 13.00

                                  Szerda:      16.00 – 18.00   

                                  Csütörtök: 13.30 – 15.30

   

  •  Anonim szűrést végeznek, kérésre névre szóló, illetve térítés ellenében angol nyelvű igazolást is adnak. 

              Gyorsabb eredményre (24 óra múlva) 3000 Ft térítés ellenében van lehetőség.  A vizsgálat díját a helyszínen  kell befizetni.

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat
Közép-magyarországi Regionális Intézete
XIII., Váci út 174., tel.: 465-3820.
(Rendelési idő: hétfő, szerda, péntek: 8 -12h, kedd, csütörtök: 12-16h)

 

Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika,
STD Centrum
VIII., Mária utca 41., tel.: 215-7300/5764 m.
(Rendelési idő: hétfő-péntek: 8-12h)

 

Fővárosi Bőr- és Nemibeteg-gondozó Intézetek

 

Vidéken

 

Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Regionális Intézetei
által működtetett  HIV/AIDS Tanácsadókban

valamint

Vidéki Bőr és Nemibeteg-gondozó Intézetekben

anonimaids

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr834944236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása