Mérföldkövet jelentő felfedezés arról, hogy a világháló megszállottjainak fejében milyen változások következnek be...


Kiderült, a világháló épp olyan függőséget okoz, mint a kábítószerek: ugyanolyan változásokat idéz elő az agyban, mint amilyeneket az alkoholistáknál és a drogfüggőknél figyeltek meg. Egy képalkotó eljárással végzett kutatás során tették a felfedezést, a tanulmány elkészítéséhez 17 internetfüggő férfi és nő agyáról készített felvételeket, amelyeket összehasonlítottak 16 egészséges emberével. A résztvevők 14 és 21 év közöttiek voltak, akik Kínában élnek.

Az összehasonlítások során az internetfüggők agyi felvételein több abnormális fehérállományra utaló mintázatot figyeltek meg, mint a kontrollcsoportnál. A fehérállományban található idegrostok juttatják tovább a megfelelő jeleket az agy más részeibe. Az elváltozások megmutatták, hogy megszakadnak az érzelmekhez, döntéshozáshoz és az önkontrollhoz vezető kapcsolatok, derült ki a PLoS One január 11-i számában megjelent publikációból. Korábban hasonló változásokat figyeltek meg alkohol-, kokain-, heroin-, marihuána- metadon- és ketaminfüggőknél, hívják fel a figyelmet a kutatók.

Gunter Schumann, a King's College professzora azt nyilatkozta a BBC Newsnak, hogy hasonló megfigyeléseket tett videojáték-függők agyi felvételeinek vizsgálatakor. „Most először két kutatás egyszerre mutat változást az agyi területek közti idegi kapcsolatokban, illetve olyan emberek agyi funkcióinál, akik gyakran használják az internetet vagy videojátékokat” – tette hozzá.

Ráadásul a hardcore játékosok sokkal hajlamosabbak a netes függőségre, árulta el dr. Henrietta Bowden Jones, aki az Egyesült Királyság egyetlen internetfüggőket kezelő klinikájának munkatársa: „A súlyos internetfüggők többsége, akik megfordultak nálunk, játékosok: olyan emberek, akik órákat töltenek különböző játékok szerepeiben, aminek köszönhetően elhanyagolják a kötelezettségeiket is – nyilatkozta a The Independentnek. – Találkoztam olyanokkal, akik nem jártak be többé az egyetemre, nem vizsgáztak, vagy épp a házasságuk bomlott fel, mert nem voltak képesek érzelmileg kapcsolódni a játékon kívül semmi máshoz.”

Az Independent szerint az felhasználók 5-10%-a nem képes kontrollálni az internetezési szokásait és ezért függőnek tekinthető.

Korábban az online keresőoldalakkal kapcsolatban tettek hasonló megfigyeléseket. 

Forrás: erdely.ma 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr733556447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása