Miért sikerül egyeseknek leszokniuk a dohányzásról és másoknak miért nem? 

Dohányzás leszokás, dohányzás leszokás tippek, cigi leszokási technikák trükkök,

Ennek a titoknak a nyitjára akartak rájönni a sikeresen leszokók agyműködésének tanulmányozásával a Trinity Kollégium és a dublini Dohányfüst Mentes Társaság Kutatóintézete kutatói, amikor funkcionális MRI-vizsgálatot végeztek dohányosokon és olyanokon is, akik már leszoktak, illetve olyanokon, akik sosem dohányoztak. Közben az alanyoknak olyan feladatokat kellett elvégezniük, melyek a leszokáshoz feltételezhetően fontos kognitív képességeket mérték fel. Például az indulatkezelést, a viselkedés kontrollját és a figyelmet.

A kutatók felfedezték, hogy a feladatok végrehajtása közben a dohányosok prefrontális régiójának működése csökkent. Ez az agyi terület felelős a viselkedés ellenőrzéséért. A kéreg alatti részek aktivitása viszont nőtt, például azé az idegé, mely a nikotininger megugrására válaszol. Ezzel szemben a már leszokott egykori dohányosoknál nem jelentkezett ez a kéreg alatti aktivitás, helyette a viselkedés-ellenőrzésben kritikus fontosságú frontális lebenyek működtek erőteljesebben, sokkal jobban, mint azoknál, akik sosem gyújtottak rá.

Ezek a tapasztalatok arra utalnak, hogy az "önuralomért" feltételezetten felelős agyi területek erősebben működnek azoknál, akik már leszoktak a dohányzásról. Ezt a fajta önkontrollt le lehet mérni, összefüggésbe lehet hozni bizonyos agyi régiókkal, ezek valószínűleg meghatározzák a "leszokási képességet" is. Az eredmények alátámasztják, hogy mennyire fontos a vágy legyőzéséhez szükséges kognitív képességek gyakorlása a leszoktató terápiák során.

Forrás: 50plusz.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr122907106

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Korlátaink 2011.05.16. 13:41:44

A lélektan nagy erőkkel keresi a választ arra a kérdésre, milyen tulajdonságok (szaknyelven: vonások) határozzák meg érzelmi-lelki egészségünket, az életben való hatékonyságunkat. Az egyik ilyen szóba jövő tulajdonság a belső kontrollhitnek nevezett va...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása