Figyelmeztető jel, ha az iskolás első útja reggelente a gyógyszertárba vezet…

 

Az emberi leleményesség nem ismer határokat, ez más sokszor bebizonyosodott. Azonban vannak olyan esetek, amikor a játék akár veszélyessé is válhat. Dr. Zacher Gábor toxikológus az erdélyi fiatalok legújabb "szórakozásáról", a köhögéscsillapító nem éppen szakszerű alkalmazásáról mesélt a Családbarát mai adásában.

A köhögéscsillapító gyógyszerekben található tussinok hatóanyaga – bizonyos DMX - már harminc éve ismert a gyógyászatban. Funkciójának megfelelően kiválóan csillapítja a köhögést, ám az előírt terápiás mennyiség túllépése esetén, – ez kb. harminc-negyvenszeres adag – már lehet némi euforizáló hatása. Ez természetesen nem erdélyi „fejlesztés”, az Egyesült Államokban már 2006-ban 3,1 millióan használtak tussin-származékokat arra, hogy feldobják a hangulatukat. Ez a magas érték nem véletlen, ugyanis ezeket a gyógyszereket vény nélkül be lehet szerezni, nem csak az Egyesült Államokban, hanem Nyugat-Európában és Magyarországon is. Ám egyelőre nincs ok az aggodalomra, Dr. Zacher Gábor szerint itt még „nem divat”. Hozzátette, hogy a tussinok esetében hozzászokás nem alakul ki, illetve élettani veszélye nem komoly.

Sipos Betti, a Duna Televízió székelyudvarhelyi tudósítója elmondta, hogy ott sem számít újkeletű dolognak a hangulat ilyetén fokozása, már 1-2 éve használják a diákok a tussint tabletta formájában. A jelenségre úgy derült fény, hogy bizonyos osztályokban a diákok még délben is roppant álmatagok voltak, amit a tanárok csodálkozva és értetlenül szemléltek. Végül kiderült, hogy a gyerekek első útja reggelente a gyógyszertárba vezetett, ahol a zsebpénzükből megvették a tussint. Amióta ismert ez probléma, a helyi szervek, például a Hargita Megyei Drogmegelőzési Központ próbál ellene fellépni, illetve sok iskolában osztályfőnöki órán is beszélnek róla.

A szakember kihangsúlyozta, hogy természetesen nem csak Romániában, hanem szerte a világon tendencia az, hogy a diákok kipróbálnak különböző drogokat. A legfrissebb magyarországi felmérések szerint az első szer kipróbálásának időpontja a14. életévre tehető, a 18. életévüket betöltött fiatalok 50 százaléka pedig már kipróbált valamit. A szülők megelőzés gyanánt annyit tudnak tenni, hogy odafigyelnek a gyermekre, és megtanítják nemet mondani.

Forrás: Dunatv - Körösi Ivett

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr31042414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása