- A cikket Papp Éva Mária -addiktológiai főreferens ajánlja figyelmükbe -

Azok a fiatalok, akik alkoholt fogyasztanak, vagy szexuálisan aktív életet élnek, nagyobb valószínűséggel nyúlnak drogokhoz is. Legújabb kutatások keresték a metamfetamin szedésére hajlamosító tényezőket.

 A metamfetamin, vagy közismertebb nevén speed élénkíti az idegrendszert, eufóriát okoz, csökkenti a gátlásokat, erősíti, felkelti a nemi vágyat és hiperaktivitást okoz. Általában cigiként szívják, vagy intravénásan adagolják. A kanadai Alberta Egyetem kutatója Terry P. Klassen elmondása szerint a metamfetamin könnyen előállítható, legálisan beszerezhető alapanyagokból készül, „hozzávalóit bárki megtalálhatja az interneten”.

A metamfetamin a viszonylag alacsony áron beszerezhető drogok közé tartozik, azonban tartós használata súlyos egészségkárosodáshoz vezet. Klassen és munkacsoportja felmérést végzett a metamfetamin használók között. „Egyértelmű rizikótényezőket találtunk. Bizonyos viselkedésformák, például a korán kezdett nemi életet élők és a rendszeres alkoholfogyasztók, valamint a dohányosok között jelentős mértékben gyakrabban fordul elő a metamfetamin használat is. A homoszexualitást és a biszexuális életmódot szintén rizikótényezőnek találtuk.”

 

Különösen magas kockázati csoportba tartoznak azok a fiatalok a kutatók szerint, akiknek bizonytalan a családi háttérük, például akinek büntetett előéletű, vagy alkoholista, drogos, esetleg pszichiátriai kezelés alatt álló szülei vannak.

 Forrás: http://medizona.hu/egeszseg/20081031_cigi_alkohol_speed.aspx

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr97879134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása