A koronavírus-járvány a test egészsége mellett a lelket is veszélyezteti. Vannak, akik a bezártság miatt szorongással, félelemmel, pánikkal és depresszióval küzdenek, ami függőséghez vezethet. A témával kapcsolatban Petke Zsolt addiktológus főorvossal beszélgettünk.

 

– Milyen lelki problémát okozhat a folyamatos bezártság?
– Szorongást, félelmet, pá­nikot, depressziót válthat ki, utóbbi fel is erősítheti a függőség kialakulását. Ha ezen a téren a nemi különbségeket nézzük, akkor azt láthatjuk, hogy a ko­­­­moly szorongás a nőknél depressziót, míg a férfiaknál in­kább szerhasználatot okozhat.

– Kik a legveszélyezettebbek ezen a téren?
– A függőség esetében három hajlamosító tényezőről beszélgetünk: a genetikáról, a családi mintáról és a tágabb környezetről. Eléggé érintettek a bizalmatlan, a nehezen feloldódó, magányos, viszonylag merev személyiségű em­­berek is. Fontos megemlíte­nem, hogy kialakulhatnak a kö­­zösség szempontjából hasznos és káros függőségek is.

Ne szigetelődjünk el teljesen!

Petke Zsolt: Tartsuk a kapcsolatot családtagjainkkal! FOTÓ: MEDIAWORKS
Fotó: Mediaworks

– Mi a különbség a kettő között?
– Ártalmas kategóriába tar­­tozik az alkohol- és drog­­használat, a játékfüggőség, ellenben a személyiséget ke­­vésbé rombolja például a sportfüggőség, a munkamánia. A kevésbé romboló függőséget hordozók azonban legalább annyira egyedül, magukra hagyva érzik magukat, mint a súlyos szerhaszná­lók.

– Honnan lehet felismerni, hogy valaki függővé vált?
– Leépülnek a közeli emberi kapcsolatai. Ha bejön hozzám egy beteg, akkor az első kérdésem mindig az, hogy van-e párkapcsolata, hogyan működnek a közeli kapcsolatai. A legtöbb függőre jellemző, hogy hetek óta nem beszélt senkivel, mert úgy gon­­dolja, az ő problémájára nincs megoldás. A függők ne­­gatív gondolkodási attitűdjén elsősorban csoportos önsegítő közösségek látogatásával lehet változtatni.

– A jelenlegi megterhelő helyzetet milyen módszerrel lehet kezelni?
– A szorongás, a pánik leküzdésének hatékony módja az ön­­fegyelem és a rutin. Még az otthon töltött idő alatt is szabjuk meg előre, hogy mikor mit végzünk el. Figyeljünk arra, hogy ne szigetelődjünk el teljesen. Törekednünk kell arra, hogy az adott keretek között minél több pozitív élményt gyűjtsünk. Ahogy csak tudjuk, folyamatosan tartsuk a kapcsolatot a családtagjainkkal és a ba­­rátainkkal.

Forrás: delmagyar.hu

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/ne-szigetelodjunk-el-teljesen-6387372/?utm_source=rssfeed

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr3515655752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása