Az ember ritkán bútorozik össze egy alkoholistával. Az viszont gyakrabban előfordul, hogy eltitkolják a szenvedélyüket vagy később alakul ki a párjuk mellett. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy a nő vagy férfi lenne bűnös, mert lássuk be: mindkét nem képviselő között találni sajnálatos példákat az alkoholizmusra. Nagyon nehéz az élet egy szenvedélybeteg mellett. Csak az értheti meg ezt a 7 dolgot is, élt már együtt alkoholistával.

Elszomorodik vagy éppen felháborodik az ember, amikor arról hall, hogy valakinek a párja, férje vagy felesége alkoholista. Automatikusan megsajnáljuk az illetőt. Valóban, minden tiszteletet megérdemel az, aki éveken át elvisel egy alkoholista partnert maga mellett, pláne, ha képes támogatni a gyógyulásáig. Ámde sokan nem akarnak kigyógyulni belőle. Olyankor hiába a szerelem vagy a gyerekek, egyszer elfogy a partner türelme. Az idegrendszere lassan felmond, a remény pedig meghal. Érthető, ha a válás, illetve szakítás mellett dönt, már aki meg meri lépni, mivel sok alkoholista meglehetősen agresszíven, fenyegetőn reagál a válás ötletére. Egyedül az tudhatja, milyen emberpróbáló egy alkoholistával az élet, akinek volt már benne része.

Elfolyik a pénz és adósságba hajszolja a családot

Amint megnyílik a sörcsap a kocsmában vagy otthon az új pálinkásüveg, úgy folyik el a pénz is. Mindegy milyen a drága vagy az olcsó löttyöt iszik, ugyanúgy dönti magába a pénzt. De minek? Hogy utána kihányja, összeverjék vagy ő verjen szét valamit, netán valakit. Vagy hogy hazaállítson részegen én mélységes undort ébresszen a kedvesében. Sajnálatos módon nemcsak legenda az, amikor a feleségnek telefonálnak: legyen szíves kifizetni a férje többszázezres alkoholfogyasztását. De a „Hogyan kélt lába a megtakarított pénznek a kávésdobozból?” meséje is sajnos igaz történeten alapszik. Teljes anyagi csődbe ihatják magukat és családjukat az alkoholisták.

Kiszámíthatatlan a viselkedése és a hazaérkezése

Nem tudni melyik nap esik haza részegen, hétfőn vagy pénteken, de sokszor azt sem tudhatod, mikor. Lehet, hogy szombat este ment el, és bár azt mondta este tízig hazaér, mégis hajnali egykor vagy másnap délután került elő. Még rosszabb, ha azzal hívják fel az embert, hogy menjen érte a detoxikálóba vagy a kocsmához, mivel lábra sem tud állni.

Ugyanakkor nemcsak a szokása, hanem a viselkedése is kiszámíthatatlan.

Amikor iszik, egyszer kedves és kenyérre kenhető, máskor viszont elküldi az embert melegebb éghajlatra. Egyszer azt mondja: takarodj, mert látni sem akar, máskor meg a szerelmedért könyörög.

Rettenetes a szaga

Nemcsak akkor, amikor hazaér vagy otthon van túl a sokadik felesén. Az sem kellemes, ha valaki mindennap úgy jár haza, hogy boros csókot lehel a párja ajkára. Egy idő már folyton szaga lesz. Fekszel mellette az ágyban, érzed, hogy bűzlik. A levegő, amit kifúj az orrán, tömény, rohadó szeszszag a gyomrából. Lehetetlenség meglenni mellette. 

Lelki terrorban tartja az embert

Igen, akadnak emberek, aki részegen egy mézes-mázas cukipofák. Ám ugyanannyian vannak azok, akikből előbújik a démon és ilyenkor szeretik a hozzájuk legközelebb állót terrorizálni. Hol magához öleli és imádja, hol pedig azért ordít vele, mert nem vett elég sört vagy nem mosta ki a nadrágját. Szeretik részegen cukkolni meg szidni az embert, hogy ostoba, haszontalan, tehetségtelen. Abszolút rombolják az ember énképét.

Az élet egy alkoholista mellett színtiszta félelem lehet.

Lehet félni attól, hogy baja esett, ezért nem jött haza időben. De amiatt is lehet rettegni, hogy téged fog bántani. Nem mersz mellette önmagad lenni, megtenni vagy kimondani bizonyos dolgokat, mert jól tudod, hogy súlyos következményekkel járhatnak. Borzalmas, amikor valakinek az eszében az fordul meg: jobb lenne meghalni, mert úgysem engedi el.

samwordley@gmail.com/depositphotos.com

Nem tudni, mikor mond igazat

Hová lett a fizetése fele? Levonták a munkahelyén. Elhagyta. Többet fizetett a boltban, mint kellett volna. Mennyit költött tegnap alkoholra? Nem emlékszik. Meghívta a barátját is. Hol volt egész szombaton? Be kellett mennie dolgozni. Megbeszélése volt. Hová tűntek az ékszereid? Fogalma sincs. Hozzájuk sem nyúlt. Évek óta nem látta őket. Továbbképzést tartottak. Némelyik hazugság olyan nyilvánvaló, hogy már ordít. Más esetben pedig lehet találgatni.

Nem tudhatod, mikor mond igazat. Talán szégyelli magát, fél bevallani az igazat vagy csak nem akarja, hogy kérdezősködj, netán veszekedjetek miatta.

Vegyes érzelmek a személyével kapcsolatban

Nagyon rossz, amikor szeretsz valakit, de ugyanakkor sokszor félsz vagy undorodsz tőle. Meglehet, hogy egyik nap válni szeretnél, ellenben a másik nap, amikor épp jó passzban vagy, újra belészeretsz. Ennél is rosszabb, ha arra gondolsz, a gyerek miatt kell kibírnod és vele maradnod, hogy ő családban nőhessen fel, netán azért, mert nincs hova menned.

Egy alkoholista mellett minden nap más lehet: hétfőn maga a menny, kedden pedig maga a pokol.

Folyamatosan veszekszel önmagaddal, ugyanis szeretnél hinni abban, hogy megváltozik és csoda történik, ám nem vagy vak, sem süket. Jól tudod, mi a helyzet.

Ha nem a lakást veri szét, akkor a párja kapja a pofont

Az alkohol képes teljesen elvenni az ember eszét. Sokakból kihozza az agressziót. Nincs annál rosszabb, amikor attól kell reszketni, hogy mérgében, csak mert nem nyert a kedvenc focicsapata, felbosszantották a munkahelyén vagy kiborult a chips a tálból, képes átrendezni az egész lakást vagy éppen az ember arcát. Próbáld csak megállítani az alkoholistát, mikor dühöng és te leszel a mérgének tárgya. Merj nemet mondani arra, hogy nem közösülsz vele, amikor ő akar. Sajnos ilyen esetekben előbb jön a pofon, az erőszak és csak másnap érkezik a kései bocsánat. Ha befut egyáltalán.

Balogh Orsi

Forrás: bien.hu

https://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/kapcsolatok/dolog-amit-csak-erthet-meg-egyutt-alkoholistaval/145775?utm_source=Hirkereso.hu&utm_medium=promoted_article&utm_campaign=Hirkereso&utm_content=145775

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr9115633066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása