Képtalálat a következőre: „szerencsejáték”

 

2018-ban újabb nagy mintás, 4000 fős kutatást végzett a Szerencsejáték Zrt. abból a célból, hogy pontos képet kapjon a magyar lakosság körében a szerencsejáték-használati zavar mértékéről.

 

A Felelős Játékszervezés kutatás két párhuzamos mintán (online és offline) zajlott a 15 éves és idősebb magyarországi lakosság részvételével 2018. július 26. és augusztus 19. között. Mindkét mintán 2000-2000 válaszadó elérése volt a cél, az eredményeket pedig súlyoztuk, hogy azok reprezentatívak legyenek a 15 éves és idősebb magyar lakosságra.

 

A túlzott szerencsejátékban érintettek

A lakosságot szerencsejáték-függőség alapján csoportokba rendező PGSI indexet figyelembe véve a szerencsejáték-függők aránya 4 százalék a 15 éves és idősebb lakosságon belül. A kutatási eredmények szerint a függők leginkább 30-49 év közötti férfiak, akik alapfokú végzettséggel rendelkeznek, leginkább községekben laknak, és rosszak az anyagi körülményeik).

A szerencsejáték-függők a 15 éves és idősebb lakosság tagjainál magasabb arányban, és gyakrabban élnek minden függőséget okozó élvezeti cikkel, legyen az legális vagy illegális (alkohol, dohány, nyugtatók, marihuána, stb.) hazánkban.

 

Felelősségkezelés

A válaszadók többsége a játékszenvedély kialakulásáért magát a játékost okolja. A függők és a 15-17 évesek véleménye szerint a függőség kialakulásáért kevésbé felelős a játékos.

A játékszenvedéllyel kapcsolatos segítségnyújtást illetően a válaszadók leginkább az egyén felelősségét hangoztatták, hiszen a válaszadók kétötöde (42 százalék) szerint a segítségnyújtást maguknak, a játékfüggőségben érintetteknek kellene finanszírozniuk.

A válaszadók többségének pozitív irányba változna a véleménye a Szerencsejáték Zrt-ről, amennyiben a Társaság szerencsejáték-függőségben érintett emberek számára szervezne vagy finanszírozna segítségnyújtást.

A 15 éves és idősebb lakossági minta tagjai leginkább a megelőző információs tevékenységet, a felvilágosító kampányt és anonim segélyvonal működtetését tartanák hasznos segítségnek a szerencsejáték-függőség megelőzésében.

A Szerencsejáték Zrt. társadalmi felelőssége tudatában nagy hangsúlyt fektet a játékfüggőség kutatására és megelőzésére. Szerencsejáték –szervező tevékenységünket a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével folytatjuk, és minden évben kiérdemeltük az ajánlott felelős játékszervezői minősítést. Az állami európai szerencsejáték –szervezőket tömörítő European Lotteries tagjaként pedig háromévente megújítjuk felelős játékszervezői tanúsítványunkat (Responsible Gaming Certificate).

2013 óta működik támogatásunkkal az ELTE Szerencsejátékos Segélytelefon (06 1 411 6778) szolgáltatása, ahol hétköznaponként 15 -19 óra között pszichológus, addiktológus szakemberek nyújtanak segítséget szerencsejátékkal összefüggő problémák, kritikus helyzetek kezeléséhez anonimitás és teljes titoktartás mellett.

2012 óta működtetjük a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel a Játék határokkal elnevezésű iskolai prevenciós programunkat. A program keretében a felső tagozatos és középiskolás diákok és pedagógusaik rendhagyó osztályfőnöki órák és szabadidős klubfoglalkozások során dolgozzák fel a függőség problémáját, valamint keresnek alternatívákat a szabadidő tartalmas eltöltéséhez. A programban elindított Információs Pontokon (Budapest, Szolnok, Debrecen, Miskolc, Sopron, Kaposvár, Orosháza) az érintettek és családtagjaik felvilágosítást kaphatnak az elérhető terápiás szolgáltatásokról. A program a szerencsejáték –függőknek és hozzátartozóiknak is segítséget nyújt csoportos foglalkozásokon.

Általában háromévente folytatunk kutatást a felelős játékszervezés témakörében, amelynek keretében megvizsgáljuk a lakosságot, különös tekintettel a 18 éven aluli fiatalokra, a játszási szokásokat, a felelős játékszervezői tevékenységünk hatásait és ismertségét.

A jövőben is arra törekszünk, hogy a szerencsejáték –használattal kapcsolatos veszélyeket és problémákat minimalizáljuk, a magyar lakosság körében mért –európai átlaggal megegyező- mértékű használati zavart mérsékeljük és prevenciós tevékenységünket minél szélesebb körre kiterjesszük.

További információért kérjük, keresse a sajto@szerencsejatek.hu-t.

Forrás: Maradjonjáték.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr8814737939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása