Szenvedélyeink fogságában, amit a szenvedélybetegségekről tudni érdemes

 

A szenvedély az ember természetes létállapota. Boldog, érzelem dús pillanatainkban, szerelemben, kreatív alkotó tevékenységben éljük át, amikor az átszellemültség rendkívüli erővel mozgósítja belső energiaforrásainkat, elősegítve a teljessé válás, az önmegvalósítás élményét. A szenvedély felfokozott intenzitása megfelelő energiával vértez fel bennünket a nehezebb időszakok harmonikus megélésére.

A szenvedélybetegek számára az öröm, boldogság, eufória, kielégülés állapotának kizárólagos forrása egy fókuszált tevékenységre szűkül, élete ettől függ, látásmódja érzelemvilága beszűkül, miközben környezete szenved a viselkedése miatt, érzelmi elmagányosodás, anyagi erkölcsi kihasználás, agresszió miatt. A harmónia kibillen egyensúlyából, az értelem és érzelem harmonikus egysége felborul, a létezés megélésének gazdagsága, színessége beszűkül a szer használatára, mely kapcsolat szenvedélyes viselkedést mutat. A szenvedélybeteg saját létezését, érzelmi stabilitását, örömét a szenvedélye tárgyával való megéléstől teszi függővé. A szenvedély elveszti tápláló, feltöltő szerepét, és a személyiség építése helyett átveszi az uralmat és eredeti szerepéből kikerülve, ellenkezőleg, pusztítóan kezd el hatni.

Életének középpontjába a függőség kerül, mely az egészséges szenvedélyesség torzult megnyilvánulása.  A szenvedélybetegségben differenciálatlan örömszerzés valósul meg, redukált értelmi, érzelmi és tevékenységi élménymóddal, aminek a felfokozott intenzitása csak pótolja a teljesség hiányát. 

Valamely szer, szokás kizárólagos uralma jelenti a személyiség korlátozottságát, rabságát, mert nélküle az élet sivár, és kietlen a szenvedélybeteg számára.

Ez a hatalomátvétel, a függőség kialakulása lassan, szinte észrevétlenül történik, a kialakult szenvedélybetegségben viszont a személy már próbálja tagadni saját maga és a környezete előtt is, ezért a leszokást rendkívül megnehezíti a tagadás és a megvonásos tünetek jelenléte.

A szenvedélybetegség soktényezős etiológiájú zavar.

 

Mely tényezők játszanak jelentős szerepet a szenvedélybetegségek kialakulásában?

 

 • Genetikai hajlam, ha a családban valamely családtag szenvedélybetegségben szenved, örökölhető a betegség.
 • Gyermekkori traumák, elhanyagoló vagy túlvédő szülői attitűd, negatív környezeti hatások.
 • Mély, bensőséges interperszonális kapcsolatok hiánya, feldolgozatlan veszteségek.
 • Probléma megoldási inkompetencia érzése, munkahely elvesztése vagy túlhajszolt életvitel, stresszhelyzetek.
 • Felnőttkori krízisek, traumák, gyász, válás, munkahely elvesztése, családi kapcsolatok megváltozása, betegségek, feleslegességi érzés kialakulása.
 • Életkori szakaszok váltása, pl: klimax, kapuzárási pánik, gyerekek leválása.

A szenvedélybeteg jellemzői

Szellemi képességek leépülése, tudati beszűkülés, értelmi kiüresedés, érdektelenség, kapcsolataik beszűkülnek, szexuális örömtelenség, közöny, érzelmi igénytelenség/ elsivárosodás, hangulati labilitás, depresszió, a betegségtudat hiánya, cél nélküliség, felelősség hárítása másokra, agresszió és autóagresszió, szégyen, bűntudat, kisebbségi érzés, öntörvényűség, öngyilkossági késztetés.

 

A szenvedélybetegségek felosztása

 

I. Kémiai szerek által kiváltott addikciók esetében a konkrét cél a kémiai anyag megszerzése, elfogyasztása

 

 • Drogok: heroinizmus, kokainizmus, amfetaminizmus.
 • Alkoholfüggőség.
 • Dohányzás, nikotin-függőség.
 • Gyógyszer függőség.

 

A szerhasználat súlyosabb következményei: alkoholos személyiségváltozás, öngyilkosság, féltékenységi pszichózis, alkoholos paranoia, alkoholos hallucinózis, delírium tremens, májcirózis stb..

 

II. Viselkedéses addikciók az impulzuskontroll és az érzelemszabályozás zavarai

 

 • Kóros játékszenvedély. Kontroll nélküli szerencsejáték, mely endorfin és adrenalin termelődésével jár. Hatalmában tartja áldozatát, teljes vagyonvesztést idézhet elő.
 • Kényszervásárlás. A feszültség levezetésének és az örömszerzésnek egyetlen módja a vásárlás.
 • Munkaalkoholizmus, workoholic syndrom. A boldogság és siker egyedüli forrása a munka. Az ilyen ember csak a munkában érzi fontosnak magát. A magánéleti, kapcsolati, intimitási hiányait pótolja. A munkamániás nem azért dolgozik, hogy éljen, hanem azért él, hogy dolgozzon!
 • Számítógép-internet függőség. Menekülés a valós élettől, személyes kapcsolatoktól, felelősségtől egy olyan illuzórikus virtuális világba, ahol az álmok valóra válhatnak, ahol bármi megtörténhet, bárkivé válhatunk, bármit megtehetünk csekély befektetés mellett.
 • Szex és szerelem függőség. A szex olyan kényszeres cselekedetté válik, mely uralja az egész életét, az önkontroll elvész, a szexualitás elveszíti intimitását, meghittségét, az azonnali kielégülés vágya rabszolgájává teszi a függő személyt.
 • Társ és kapcsolati függőség (kodependecia). Kodependens az a személy, aki saját igényeinek háttérbe szorítása árán vállal felelősséget általában egy aktív szenvedélybetegért. Jellemzői: szorongás, depresszió, önértékelési zavar, tagadás, érzései elfojtása, kényszeres viselkedés.
 • Evési zavarok: Bulímia, Anorexia nervosa.

 

A szenvedélybetegséggel küzdők lelkiállapotuk kiegyensúlyozott működéséhez, boldogságérzetéhez, mesterséges örömszerzők által kiváltott boldogsághormonokat vesznek igénybe. Saját belső energiaforrásukat, kompetenciájukat háttérbe szorítják a könnyen elérhető boldogság megszerzéséért. Kezdetben a szerhasználat öngyógyító szerepet tölt be.

De milyen más úton tudjuk elérni azt a boldogságszinten, ami szükséges a teljes és örömteli élethez.

Léteznek ugyanis pozitív szenvedélyek: szeretet, intim kapcsolatok, szexualitás, önmegvalósítás, család, hit, meditáció, sport, katarzis stb.

A titok az egyensúlyban rejlik, minden szenvedélyesen végzett tevékenység lehet építő, csak a túlzásba vitel, és az egyensúly eltolódása vezet szenvedéshez.

Igyekezzünk megtalálni életünkben azokat a természetes örömforrásokat, amelyek saját magunknak és a környezetünknek is boldogságot okoznak.

 

Érdekesség

Még a pszichoanalízis Atyjának tartott híres pszichiátert, Sigmund Freudot is magával ragadta a kokainmámor. Freud már elismert szakember volt, amikor tudomást szerzett a perui indiánok kokaincserje levélből előállított kivonatáról és annak serkentő hatásáról és önmagán is kipróbálta a szert. A szer hatása döbbenetes és eufórikus volt, duzzadt az energiától, tettrekészségtől. Ez a levél is egy ilyen állapotában született:

„Hódolatom, hercegnőm, nemsokára ott leszek. Pirosra csókollak és degeszre tömlek majd, és félúton meglátod, hogy ki az erősebb, az étvágytalan kicsi lány, vagy ez a hatalmas vadember, kokainnal átitatva.” Freud 1885.

Később visszavonta a kokain használatáról vallott nézeteit, és energiáját a pszichoanalízis kidolgozására fordította.

 

A szenvedélybetegségek kezelésének módszertani összefoglalása

 

 • Pszichodinamikus terápiák, ahol a betegség hátterében meghúzódó pszichés problémák feltárása és feloldása a cél.
 • Viselkedésterápiák, mely során a szer használatához kellemetlen ingert társítanak.
 • Kognitív terápiák alkalmazása: önkontroll-tréning, visszaesés-megelőzés tréning.
 • Biológiai terápiák: orvosi ellenőrzés mellett antagonista szerek alkalmazása.
 • Szociokulturális terápiák: önsegítő csoportok pl: Anonim Akoholisták.
 • Csoportterápiák, csoportban végzett dinamikusan orientált, a lelki eredetű problémák feltárása és megoldása a cél, pl: pszichodráma.
 • Relaxációs technikák.
 • Transzperszonális pszichiológiai irányultságú megközelítés, mely a személyiség transzcendens megéléséből meríti gyógyító energiáját, pl: dinamikus meditáció, transz-légzés.
 • Egyéb alternatív terápiák: természetgyógyászat, akupunktúra, meditáció a teljesség igénye nélkül.

 

Magára ismert a fenti problémákból?

Tekintettel arra, hogy az életünkben megjelenő szenvedélybetegségek akaraterővel ritkán küzdhető le, javasolt fenti tünetek megjelenése esetén szakemberhez fordulni.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, ne késlekedjen! A tünetek okainak feltárása, meghaladása, új alternatívák találása lehetővé teheti, hogy újra örömmel és bizakodva nézzen a jövőbe.

Hívjon bennünket, ha készen áll a változásra!

Forrás: budaipszichológus.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2414279207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.