Döbbenetes jelenetek játszódtak le múlt pénteken fél tizenkettő után az egyébként nyugodt Bihari János utcában Békésen. A csendet egy harminc­éves férfi zavarta meg, aki drog hatása alatt őrjöngött a nyílt utcán.

A rendőrök gyorsan kiértek, a négygyermekes István a rendőri intézkedés során megsérült. Életéért jelenleg a békéscsabai intenzív osztályon küzdenek, a férfit csak a gépek tartják életben.

 

Ebben a csendes békési utcában tombolt a férfi. István családja szerint sokkolót is használtak ellene

 

– Az úgynevezett herbál hatása alatt volt, amikor levette a nadrágját, alsónadrágban szaladgált, önkívületi állapotban kiabált, de senkit nem bántott. Csendháborítás miatt hívtak rá rendőrt, a kiérkező egységeket a szomszédos kocsmában intézkedő társaik is segítették – eleveníti fel a Borsnak a férfi testvére, Makula Renáta, aki állítja: a bátyja a rendőrautó ajtaját szorította két kézzel, s azt kiabálta, hogy ne vigyék el, de ag­resszívan nem állt ellen.

Ennek ellenére rendőri túlkapásról beszélnek, a család szerint ugyanis Istvánt a rendőrök súlyosan bántalmazták, sokkolóval is felléptek vele szemben.

 

István családja küldte a fotót a Borsnak, amin jól látszanak a férfi kékes zúzódásai. A rendőrség elismerte, hogy megsérült az intézkedés során © Bors

 

– Pistinek mindkét veséje le­állt, csak a jóisten tartja életben. Amikor elvitték, viszonylag jó állapotban volt. Nem tudjuk, hogy később miért kellett újraéleszteni. Szombat hajnalban ke­rült kórházba, a rendőrök szóltak, hogy vigyünk be neki tisztasági szert és ruhákat – tette hozzá az aggódó húg.

A Bors megkeresésére a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elismerte, hogy a férfi megsérült az intézkedés során, de nem emiatt állt le a keringése és a légzése. A segélyhívót a férfi anyja hívta fel azzal, hogy a fia zavartan, agresszíven viselkedik.

 

A sima marihuánánál sokkal veszélyesebb szer, könnyen túladagolható © MTI

 

– A rendőrök érkezésekor a férfi az utcán volt, felszólításukra nem igazolta magát, erőszakosan viselkedett, érthetetlenül, összefüggéstelenül kiabált, majd el akart futni. A rendőrök földre teperték, megbilincselték, és előállították a Békési Rendőrkapitányságra.

Orvost hívtak hozzá, az orvos pedig mentőt kért az önkívületi állapotban lévő, továbbra is erőszakosan viselkedő és rángatózó férfihoz. István a rendőri intézkedés közben megsérült, de a kórházi vizsgálat eredménye szerint keringésének és légzésének leállása nem a testi kényszer, illetve az önkívületi állapot miatt szerzett sérülések következménye volt – húzta alá Vargáné Szombati Andrea r. őrnagy.

 

Istvánt jelenleg is gépek tartják életben © Bors

 

A zsaruk egyébként új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt nyomozást indítottak, amelynek során igazságügyi orvos szakértőt is kirendeltek. István egyik családtagjától a rendőrök kábítószer gyanúját keltő anyagot foglaltak le. Az anyagot a rendőrség vizsgálatra küldi.

Makula István édesanyja egyébként tegnap feljelentést tett a rendőri intézkedéssel kapcsolatban, ezt a Békés Megyei Főügyészség megerősítette la­punknak.

– Valóban feljelentést tett a sértett édesanyja, amelyet a Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészségen felvettek, majd átküldtek a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi regionális osztályára. Ott elbírálják, és majd döntenek az esetleges nyomozás elrendeléséről – tájékoztatott dr. B. Nagy Barbara főügyészségi ügyész.

 

MI AZ A HERBÁL?

Növényi törmelék, amiket dizájner drogokkal itatnak át. Bioként vagy herbálként árulják őket, a füves cigivel egyetemben dohány közé keverve fogyasztják. Az, hogy pontosan mivel van átitatva, nem lehet tudni, mert ez állandóan változik, ezért nehéz fellépni ellene. A sima marihuánánál sokkal addiktívabb és veszélyesebb szer, könnyen túladagolható. Fél év alatt teljesen leépíti a rendszeres fogyasztókat.
– A herbál okozhat nagyon szélsőséges, kiszámítha­tatlan érzéki csalódásokat és hallucinációkat is. Egyszerű példával élve, a fogyasztó egy fára könnyen azt gondolhatja, hogy egy sárkány – mondta a Borsnak dr. Pap Csaba, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa. Az új pszichoaktív szerekkel szemben nagy erőfeszítésekkel lép fel a rendőrség.
 

Frissítés: A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint nem rendelkeznek sokkolóval, az intézkedő rendőrök nem használtak ilyen eszközt.

Forrás: borsonline.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2214104807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása