A világon körülbelül 170 millió a hepatitis C vírussal fertőzött egyének száma. Sokan azonban tünetmentesek, nem is tudnak arról, hogy fertőzöttek és fertőzhetnek. Magyarországon 65-70 ezerre becsülhető ez a szám, és - mivel ma már a C vírus ellen hatékony gyógyszereink vannak - több ezer embert menthet meg az új kezelés.  

 

A hepatitis C egy RNS vírus (azaz örökítő anyaga ribonukleinsav), mely gyakran a krónikus májgyulladás egyik okozója. A gyulladás véglegesen és súlyosan károsíthatja a májsejteket, így a beteg szerv idővel nem tudja ellátni feladatát. Májzsugor, majd később - úgynevezett onkogén ("rákkeltő") vírus lévén - májrák alakulhat ki. Ha a májsejtek pusztulása már olyan mértékű, hogy a szerv nem tudja ellátni méregtelenítő és fehérjeépítő feladatát, az a beteg halálát jelenti.
A hepatitis C vírus nem csak a májsejtekben szaporodik, és nem csak azokat támadja; a nyiroksejtekben is megél, valamint ízületi- és bőrpanaszokat, izom- és vesegyulladást is okozhat. Fontos hangsúlyozni, hogy a hepatitis C ellen - ellentétben az A és B hepatitis vírusokkal - nincs hatékony védőoltás.
 

Van, aki nem is tudja, hogy fertőzött

A hepatitis C vírussal együtt az általa okozott betegség (krónikus C hepatitis, májzsugor, májrák) is elterjedt az egész világon. A WHO adatai szerint 170 millió fertőzöttről tudunk világszerte. Afrika, különösen Egyiptom, a Földközi tenger keleti medencéje mentén fekvő országok és a Csendes óceáni szigetek lakóiban igen gyakori a fertőzés. Az Európai Unióban mintegy ötmillió fertőzött él. Magyarországon a vírushordozók aránya 0,7 százalékra tehető. A hepatitis C vírus okozta betegség évente kb. ezer magyar beteg májzsugoráért és haláláért felelős, évente több száz hazai májrákos betegnél oki tényező. 
 
A kórokozó szinte kizárólag vér útján terjed, a betegek nagy százaléka kerül ki azok közül, akik 1992 előtt vérátömlesztést kaptak, vagy dialízis során fertőződtek, mielőtt bevezették volna a gondos szűrővizsgálatot. A fertőzések másik része leginkább a kábítószeresek közös tűhasználatához kötődnek. A fertőzöttek körülbelül felénél nem lehet tudni, hogyan és mikor fertőződtek meg. Ezért nem meglepő, hogy sok olyan vírushordozó élhet közöttünk, akik panaszmentesek, nem is tudják, hogy fertőzöttek, és emiatt maguk is tünetek nélkül beteggé válhatnak, illetve veszélyeztetik a környezetükben élőket azáltal, hogy vér útján megfertőzhetnek másokat. Ők legtöbbször a 45-65 éves korosztály tagjai.
 

Elsősorban vérrel fertőz

A betegség kórokozója a HCV, azaz a hepatitis C vírus. Világszerte hat altípusát különböztetik meg, melyek másként reagálnak ill. reagáltak az interferon-kezelésre. Genetikai anyagának ún. hipervariábilis régiója, azaz folyton változó szakasza miatt eddig nem sikerült védőoltást kifejleszteni ellene. Ez az oka annak is, hogy védettség sem alakul ki a betegséggel szemben.
Spermával és anyatejjel történt fertőzésekről is tudunk, de ez nagyon ritka, illetve kevéssé bizonyított. A vírus kimutatható a nyálban, izzadságban, könnyben is. A vírus a fertőzést követő 2-24 hetes lappangási idő után betegít meg, de ez legtöbbször csaknem panaszmentesen zajlik.
Ritkán megjelenhetnek az akut májgyulladás tünetei; hányás, levertség, fejfájás és végtagfájdalmak, étvágytalanság, majd sárgaság, amikor a szemfehérje és a bőr besárgul, a vizelet sötét sárga, a széklet világosabb. A fertőzötteknek csak kevesebb, mint 10 százaléka észleli az akut májgyulladás jellemző tüneteit, ilyenkor a hepatitis C fertőzés nyomán enyhe lefolyású májgyulladással lehet számolni, a krónikus átmenet valószínűsége ilyenkor is 70-75 % lehet.
 

Alattomos betegség

A spontán nem gyógyuló beteg (ez az esetek 75 %-a) fertőzött marad, és alattomos, krónikus májgyulladás alakul ki szervezetében. A legnagyobb probléma, hogy ők teljesen panaszmentesek. Az érintettek többnyire nem tudják, hogy szervezetükben fertőzés zajlik, és akaratlanul másokat is megbetegíthetnek. A páciens sokszor a már visszafordíthatatlan májbetegséggel kerül orvoshoz. A krónikus májgyulladás alattomos. Olykor enyhe és a betegségre korántsem jellemző, inkább általános tünetei lehetnek: fáradékonyság, ismeretlen eredetű jobb bordaív alatti tompa nyomás. Ritkán bőrviszketés, ízületi fájdalmak és érgyulladások jelentkezhetnek.
A krónikus hepatitises formánál a betegek nagy részében májzsugorral, azaz a máj működésének fokozatos romlásával kell számolni. Végül ennél a kórlefolyásnál májrák is kialakulhat.
 

Új, hatásos kezelés 

A hepatitis C vírus ellen nem létezik védőoltás. A legfontosabb, hogy minél hamarabb kiderüljön, ha valaki fertőzött. Erre gyanújelek (1992 előtti vérátömlesztés, egészségügyi dolgozó, 45-65 éves életkor, ismételt májenzim-emelkedés) esetén kell gondolni. Ilyenkor vérteszt, vagy nyálból gyorsteszt is végezhető. Spontán gyógyulás csak az akut szakban lehetséges; ez csak a fertőzöttek egynegyedében következik be. A krónikus betegség (hat hónapon túl is fennálló), ma már gyógyítható. Szűrővizsgálatként az anti-HCV ellenanyag vizsgálata végzendő, pozitív esetben az egyén hepatológiai centrumba irányítandó. Az időben felfedezett C vírus okozta krónikus májgyulladás napjainkban már gyógyítható és megelőzhető a májrák kialakulása.
A HCV okozta krónikus májgyulladás esetében speciális gyógyszerek állnak rendelkezésünkre. Az interferon - mentes, szájon át szedhető gyógyszerek hatékonyak, mellékhatásuk elhanyagolható, nem befolyásolják a betegek életminőségét. Hatékonyságuk azon alapszik, hogy meggátolják a C vírus szaporodását.
Hazánkban a betegek kezelése évente megújított szakmai protokoll, konszenzus alapján történik kijelölt hepatológiai centrumokban. 
 

Dr. Makara Mihály, Dr. Telegdy László - házipatika 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr1413701426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása