Robin Williams tragikus halála sokakban felvetheti a kérdést: milyen lelkiállapot kell ahhoz, hogy valaki öngyilkosságot kövessen el? Egy amerikai pszichológus öt okot gyűjtött össze, melyek meghúzódhatnak az öngyilkosság hátterében.

Öngyilkossági kísérletet túlélőkkel készült interjúkból kiderült, hogy nem is annyira a halál utáni vágy a döntő, inkább az, hogy akkor "megállíthatják az életet". Leginkább abból van elegük, amiben benne vannak, és másoknak, a szeretteiknek sem akarnak több gondot okozni. Dr. Alex Lickerman amerikai pszichológus öt okot gyűjtött össze, amelyek elvezethetnek az öngyilkossághoz.
 
Depresszió. A súlyos depresszió jellemzője a szenvedés érzése, ráadásul úgy, hogy a szenvedésből való menekülés, a helyzet megoldása teljességgel reménytelennek tűnik. Maga a létezés okoz fájdalmat, amit egy depressziós ember nagyon nehezen visel el. A fájdalom mellé gyakran társulnak önértékelési zavarok is: a depressziós beteg úgy véli, hogy csak nyűg másoknak, és a halálával mindenki boldogabb életet élhetne.

Pszichózis. Jóval ritkább, amikor valaki rosszakaratú "belső hangok" hatására dönt az önbántalmazás, illetve az öngyilkosság mellett. Gyakran olyan betegségek mellé társul, mint például a szkizofrénia. A betegek egyébként cselekvőképesek, egészségesek, és az esetek nagy részében nem próbálják tagadni vagy elrejteni az öngyilkosság iránti vágyukat (a depressziósok ezzel szemben gyakran titokban tervezgetik az öngyilkosságot, gyakran hónapokon keresztül). A szkizofrénia kezelhető, karban tartható betegség, így az öngyilkosságot így sokszor meg lehet akadályozni.

Impulzivitás. A kábítószerek vagy az alkohol hatására sokan cselekednek meggondolatlanul, és ez sajnos időnként az életükbe kerül. Ha a kísérlet sikertelen és az egyén kijózanodik, gyakran mély szégyent és megbánást éreznek - azonban ez nem mindig tart tovább a következő részeg vagy drogmámoros éjszakánál. Mivel kiszámíthatatlan a viselkedésük, azt sem lehet előre megmondani, hogy meg fogják-e újra próbálni az öngyilkosságot, és ha igen, mikor.

Az alkoholproblémák gyakran vezethetnek öngyilkossághoz

Az alkoholproblémák gyakran vezethetnek öngyilkossághoz

Figyelemfelhívás. A leggyakrabban ezt az okot nevezzük meg, ha valaki öngyilkosságáról beszélünk: az egyén "csak" segítséget szeretett volna, de nem tudott más módszert arra, hogy felhívja magára a figyelmet. Ezek az emberek nem akarnak meghalni, és gyakran olyan módszert választanak, melynél nagy az esély arra, hogy sikerül őket megmenteni.

Józan döntés. Bizonyos esetekben az öngyilkosság háttérében józan, alaposan átgondolt, de nagyon nehéz döntés áll. Gyakori példa erre a súlyos, gyógyíthatatlan betegek öngyilkossága. Ők egyszerűen szeretnének (még utoljára) valódi döntéseket hozni, véget vetni a szenvedésnek és a fájdalomnak. Az öngyilkosságra úgy tekintenek, mint az elkerülhetetlenül bekövetkező vég meggyorsítására.
 
Házipatika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr2612799220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása