Amikor hosszú évek/évtizedek után, akár a család nyomására, vagy saját magunk elvárása miatt úgy döntünk, leszokunk az alkoholról érdemes felkészülnünk egy speciális helyzetre, amit az alkohol elhagyása, azaz absztinencia hívhat elő.  

 

A felépülőben lévő alkoholisták 75-95%-nál előfordulhat valamilyen agyi rendellenesség, mely az ital abbahagyása utáni 7-14. nap között jelentkezhet. Ezt hívjuk posztakut elvonási tüneteknek.

Nagyon fontos, hogy erről beszéljünk, mert sokan nem tudják mire vélni ezeket a tüneteket, nem kötik össze az alkoholizmussal, és gyakori, hogy emiatt újból elkezdenek inni, azzal a magyarázattal, hogy „amíg ittam ezekkel nem volt gondom”

Mi is valójában a PAE Posztakut elvonási tünet?

A legegyszerűbb magyarázat az, hogy képtelen a hétköznapi problémák megoldására. Hat fő területet érint:

1. Tiszta gondolkodásra való képtelenség

A józanodó személy azt érzi, hogy néhány másodpercre kihagy az agya, nem megfelelően működik. Leggyakoribb tünete, hogy hosszabb másodpercekig nem tud koncentrálni valamint az asszociációs készség romlása. A másik leggyakoribb tünet bizonyos gondolatok ismétlődő megjelenése. Ezek szüntelenül jelen vannak és képtelen megállítani azokat.

„Várj csak tudom hogy mi az a szó, de nem ugrik be, most nem tudok koncentrálni.”„Mindig az jár a fejembe, hogy akkor anno miért ezt mondta nekem. Nem tudom kiverni ezt a fejemből”

2. Memóriazavarok

A rövidtávú memóriazavar gyakori probléma a felépülőben lévő alkoholbetegeknél. Előfordul, hogy nem emlékszik mit hová tett, vagy hallja amit mondunk neki, de mégsem reagál rá, csak később. Amikor stresszesebb időszak van az emlékeit nem tudja felidézni például.

„Nem igazán emlékszem mi történt velem abban az időszakban, bármennyire is próbálom felidézni. De majd biztos az lesz, hogy hazaérek, és amikor egyedül ülök a szobában minden előfog jönni, és ilyenkor elég dühös tudok lenni aztán magamra”

3. Túlzott érzelmi reakciók vagy fásultság


Józan állapotban érzelmi zavarokkal küszködő szenvedélybetegek hajlamosak túlreagálni bizonyos dolgokat. Amikor mondjuk egy 0-10-es skálán 2 egységnyi érzelemi reakciós helyzetet 9-10 reagálja le. Felfokozott érzelmi állapot, inkább negatív irányba jellemzően. Ide vehetjük még a kis dolgokból elefántot csinál, és később már maga is nevet az egészen. Valójában érzelmileg instabilak ebben az időszakban és a stressz csak árt ebben az állapotban. Az is előfordulhat, hogy az idegrendszerének ez túl sok és védekezésképpen egy fásultsággal és érzéketlenséggel reagál. A problémát az jelenti, hogy ezeket a hangulatingadozásokat és erős kilengéseket a helyzetnek tudja be, nem tudja és ismeri fel, hogy mi is a valódi ok, vagyis nem ismeri fel a PET tüneteként.

„Tönkre teszel azzal, hogy soha nem vagy képes a cipődet a helyére tenni. Mindig elbotlok ebbe az istenverte cipőben és most elég , kihajítottam az utcára”4. Alvászavarok

A legtöbb felépülőben lévő alkoholistának alvásproblémái vannak. Vagy nem tud elaludni és az okoz gondot, vagy rémálmok gyötrik éjjelente. Ezek azonban csak átmeneti jellegűek, és ahogy nő az absztinens hetek száma úgy javul ez az állapot is. Szépen lassan, majd kialakít új alvási szokást, ami már nem az italos állapotára hasonlít.

„Gyakran forgolódok, nem tudok elaludni. Előfordult az első pár hónapban, hogy nagyon fáradtnak éreztem magam, lefeküdtem, de még 2 óra múlva is forgolódtam és csak járt az agyam. Ma már szépen nyugodtan alszom


5. Mozgáskoordinációval összekötött problémák


Ez a tünet általában a többihez képest ritkábban fordul elő, azonban sokkal erősebben tud jelentkezni. A mozgáskoordináció leggyakoribb zavara a szédülés, kéz és szem mozgás összehangolásának nehézsége, lassú reflex. Ezek hatása miatt ügyetlenné válnak és gyakoriak a házi balesetek. Valójában a „száraz részeg” kifejezés ebből ered, részegnek tűnik akár a járása miközben semmit sem ivott.

„Amikor kijöttem a kórházból és nem ittam otthon folyamatosan kiesett minden a kezemből, elvágtam az ujjam, sőt egyszer még el is estem. Pont úgy, mint amikor részegen támolyogtam a sötét lakásban”.

6. Fokozott stersszérzékenység


A legtöbb gondot és nehézséget ez a tünet okozza, az éppen motivált és leállni vágyó alkoholistának, vagyis a stresszes helyzetekkel való megbirkózás. Eddig ugyanis erre az ivás volt a válasz, amit most már nem akar megküzdési eszközként használni.
A nehézséget az okozza, hogy képtelen különbséget tenni mérsékelt és fokozott stresszel járó helyzetek között, valamint nem képes felmérni, hogy az adott helyzet mekkora stresszel járhat, ezért rendszerint túlreagálja ezeket a helyzeteket. A helyzetet az is fokozza, hogy ilyenkor szinte egyszerre jelentkeznek a többi PET tünetek is, ami még jobban torzítja a helyzetet. Ebben a helyzetben előfordul, hogy „kikapcsol” az illető azaz érzelmi, gondolati és emlékezeti zavarok is felléphetnek.

„ A bankban egy egyszerű számlabefizetésnél elkezdett mindenféle takarékossági számláról, betétekről és hitelekről beszélni a hölgy, annyira ideges lettem rá, hogy inkább felálltam és kirohantam, mert úgy érzetem, nem figyel rám és teljesen összezavart ezekkel az ajánlatokkal”


Most már tisztán látszik mindenki számára, hogy miért olyan fontos ismerni és tudatosítani önmagában vagy a hozzátartozóknak az alkoholistában a posztakut elvonási tüneteket. Ennek az információnak a hiányában a rég várt nagy elhatározás, hogy leteszi az italt, és a motiváció könnyen alább tud hagyni, illetve újbóli szerhasználatba mehet át, mert úgy érzékeli az alkohol ezeket a tüneteket jobban kezeli mint a józanság. Emiatt a kettős érzés miatt fontos, hogy ismerje a szenvedélybeteg a józanság első szakaszaiban felmerülő jelenségeket, hogy képes legyen ezzel megküzdeni és végigjárni a felépülés ezen szakaszát.


Forrás: Terence T. Gorski: Józannak maradni és Sándor 24 hónapja józan alkoholista mondatai

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr6512370819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása