Sokféle terápia együtt

 

A hatékony kezelés a biológiai, pszichológiai és környezeti háttértényezőket egyaránt célba veszi. Gyógyszeres és pszichoterápiás kezelésből, a családtagok bevonásából, tájékoztatásából, és a stresszkezelés elsajátításából, készségfejlesztésből áll.

 

Akárcsak a depresszió okainak esetében, a terápiának is három támadáspontja van: biológiai, pszichológiai és szociális. A gyógyszeres kezelés a megváltozott idegrendszeri működést, az ún. idegi ingerületátvivő anyagok termelésében és szabályozásában bekövetkezett változást hivatott helyreállítani. A pszichológiai okokat célozzák meg a különböző pszichoterápiás módszerek. A szociális tényezők esetében pedig a környezeti tényezők befolyásolása, pl. a család bevonása a kezelésbe, a szociális támogatás biztosítása a cél, illetve a károsodott mindennapi funkciók, aktivitás, pl. a munkaképesség helyreállítása. Fontos ezenkívül a megelőzés, a depresszióval kapcsolatos felvilágosító munka (pszichoedukáció). A gyógyszeres és pszichoterápiás kezelési lehetőségeket mutatom be részletesebben, az egyéb biológiai kezelésekre, pl. alvásmegvonás, fényterápia nem térek ki.

 

Antidepresszív kezelés - igazságok és tévhitek

Sok depressziós beteg azért nem vállalja a kezelést, mert előítéletei, félelmei vannak az antidepresszív gyógyszerekkel kapcsolatban. Az első ilyen tévhit, hogy ezeknek a szereknek súlyos mellékhatásaik vannak. A régebbi (pl. triciklikus) szerekre ez igaz volt, de a modern szereknek jóval kedvezőbb a melléhatás profilja, és egyéb gyógyszertani tulajdonságaik is (pl. más gyógyszerekkel, alkohollal való kölcsönhatás). Az esetek többségében ezek a mellékhatások enyhék (pl. fejfájás, émelygés, szédülés, feszültség, alvászavar), és egy-két héten belül elmúlnak. Ezek a szerek a szerotonin, noradrenerg, és dopaminerg (agyi ingerületátvivő) rendszerre hatnak, és az különbözteti meg őket egymástól, hogy melyik rendszer a fő támadáspontjuk, illetve melyikre hatnak kevésbé.

Ennek az a jelentősége a kezelés szempontjából, hogy a fő cél, azaz a depresszív hangulat javításán túl a többi tünetre - pl. szorongás, alvás, étvágy- és testsúlyváltozás, szexuális funkciók - különböző módon hatnak, illetve a leggyakrabban előforduló mellékhatásaik is eltérnek. A választást tehát az dönti el, hogy a depresszió alaptünetein túl, milyen egyéb tünetek állnak az előtérben, illetve, hogy a kezelés során jelentkezne-e mellékhatások, és milyen mértékben.

Segít a megfelelő gyógyszer beállításában, hogy ha valakinél korábban, vagy ha valamelyik családtagjánál szintén előfordult depressziós epizód, melyik gyógyszer bizonyult hatékonynak. Számos hatékony antidepresszívum van forgalomban, legelterjedtebb az ún. SSRI (szelektív szerotonin-visszavétel-gátló) szerek. Ezek a vegyületek számos gyógyszergyártótól, sokféle néven kaphatók, és többnyire az árukban különböznek. Pl. a hazai, esetleg generikus termékek olcsóbbak, de társadalombiztosítási támogatásuk egyforma, azaz szakorvos által 90%-os támogatással felírhatók. Jó tudni, hogy a szakorvos ajánlása alapján további hat hónapig a háziorvos is rendelheti ezeket a készítményeket, szintén 90%-os támogatással!

Másik gyakori félelem és tévhit, amit el kell oszlatunk, hogy az antidepresszív szerek hozzászokást okoznának vagy személyiségváltozást hoznának létre. A régi, és ma már nem javallt nyugtatók esetében fordult elő gyógyszerfüggőség, ez az antidepresszívumokra egyáltalán nem jellemző, és a modern szorongásoldó szerekre sem. Ami megvonási tünetnek tűnhet, az valójában a nem megfelelő módon, pl. hirtelen elhagyott gyógyszer miatt kialakult szabályozási zavar, azaz a szervezetben a gyógyszerszedés alatt kialakult egyensúly felborulása, vagy a tünetek visszatérése.
 

Néhány fontos tudnivaló a kezelés mikéntjéről

 Az antidepresszív szerek az esetek kb. 70%-ban hatékonyak, és a visszaesés is megelőzhető, ehhez azonban fontos megismerni és betartani a kezelés megfelelő menetét. Fontos tudni, hogy kúraszerűen hatnak, azaz a kellő hatás fokozatosan, kb. két-három hét alatt alakul ki, és ezt követően ajánlott legalább fél évig a teljes hatékony dózisban szedni a gyógyszert a visszaesés megelőzése érdekében. Az egyébként is ritka mellékhatások még jobban kivédhetők, ha kezdetben fokozatosan emeljük a dózist a megfelelő szintig. Hasonlóan pl. az antibiotikumok szedéséhez, a kúra végéig nem szabad abbahagyni, sem a kezelőorvossal való egyeztetés nélkül lecsökkenteni az adagot akkor sem, ha már jelentősen csökkentek vagy megszűntek a tünetek. Ismételten visszatérő epizódok esetében megfontolandó a gyógyszer évekig történő szedése. A modern szerek kockázat nélkül szedhetők akár egy életen át.

Fontos említést tenni a szorongásoldók használatáról. A szorongásos tünetek és zavarok igen gyakran társulnak a depresszióhoz. A legtöbb szorongásos zavar tartós kezelése szintén antidepresszívumokkal történik, ezért a szorongásoldók javallata igen szűk körű. Amennyiben szorongásos tünetek is fennállnak, az antidepresszív kezelés kezdetén, az antidepresszív gyógyszer mellé, annak hatásának kialakulásáig, maximum néhány hétig szedhetők. Ugyanez vonatkozik az altatószerekre is. A régi típusú nyugtatók és altatók ma már teljesen ellenjavalltak.
 

Pszichoterápia, megelőzés, stresszkezelés

A depresszió kezelése és a visszaesés megelőzése akkor a leghatékonyabb, ha a gyógyszeres kezelést pszichoterápia is kiegészíti, sőt enyhébb tünetek esetében önmagában is elégséges lehet. Bár a támogató beszélgetés, a problémák, életvezetési nehézségek megosztása önmagában is enyhülést hoz, de a pszichoterápia ennél több: meghatározott módszerrel és keretek (időtartam, kezelések hossza és gyakorisága) között végzett strukturált üléssorozatból áll.

A depresszió és a szorongás kezelésében a leghatékonyabb az ún. kognitív-viselkedésterápia, mely azokat a tanult gondolkodási sémákat és viselkedésformákat hivatott korrigálni, amelyek sokszor észrevétlen aknamunkát fejtenek ki a depressziós személy életfelfogásában, a mindennapi helyzetek értékelésében, és az ezekkel való megküzdési stratégiáiban. A terápia része a korábbi aktivitás, funkciók, tevékenységek fokozatos visszaállítása, a kapcsolatok helyreállítása, hatékonyabb kommunikáció, probléma- és konfliktuskezelés. A stresszkezelés elsajátítása nemcsak a tünetek enyhítésében és a visszaesések esélyének csökkentésében fontos, de a depressziós, szorongásos és egyéb lelki zavarok megelőzésében is, hiszen a tartós és levezetetlen stressz szerepet játszik a testi és lelki betegségek kialakulásában.

A depresszió megismerése a családtagok számára is fontos, hiszen a környezet nem megfelelő hozzáállása sokat ronthat, támogató viselkedése azonban a sokat javíthat a depressziós személyek állapotán.

Dr. Kovács Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr215866758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása