A marihuánát egyre szélesebb körben tekintik viszonylag biztonságos rekreációs, sőt, gyógyhatású drognak. Egy 120 beteggel folytatott kanadai felülvizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a marihuána korántsem annyira ártalmatlan, mint ahogy azt sokan gondolják. A Neuropharmacology online kiadásában megjelent tanulmány szerint a marihuána különösen a kamaszok számára jelent veszélyt.  

 

 A kamaszok agyfejlődése és a cannabis használatának összefüggéseire összpontosító analízis csak a cannabis expozíciót elszenvedett kamaszok 1-4%-ánál tapasztalt nemkívánatos kimenetelt, ám a kutatók nyomatékosították, hogy fontos ezen sérülékeny csoport azonosítása.

„Az adatok azt mutatják, hogy a populáció nagy részénél a cannabis nem áll összefüggésben súlyos, hosszú távú nemkívánatos eseményekkel, de ebből tévedés lenne arra következtetni, hogy a cannabis bárki szánára biztonságos, mert ez nem igaz.” – mondta a tanulmány társszerzője Dr. Didier Jutras-Aswad, a Montreal Egyetem pszichiátere. 

Tény, hogy néhány felnőtt és kamasz, valamint mentális problémákkal terhelt egyének esetében a cannabis romboló hatást gyakorol az agy fejlődésére és nyilvánvaló adverz kimenetelekkel, pl. más szerek iránti addikcióval és mentális egészségügyi problémákkal hozható összefüggésben.

A sérülékeny populáció azonosítása

Klinikai és epidemiológiai tanulmányok időről-időre azt mutatják, hogy fennáll bizonyos  kapcsolat a korai ismételt marihuána használat és a keményebb drogok iránti abúzus fokozott kockázata  között, ám a szerzők felhívták a figyelmet, hogy a genetikai és környezeti faktorok hatása miatt az ok-okozati kapcsolat nem egyértelmű.

Ugyanakkor megjegyezték, hogy állatmodellel folytatott vizsgálatok szerint az ismételt kamaszkori cannabis expozíciót a későbbiekben az ópiát drogokkal szembeni szenzitivitás, illetve azok fokozott bevitele követi.

„A kedvezőtlen  kimenetel kockázatát növelő genetikai faktorokat pontosabban kell definiálnunk. Bizonyítékok utalnak arra, hogy egyes gének növelik a cannabis vagy más drogokkal szembeni vulnerabilitást, de erről még keveset tudunk, és ha a dolog világosabbá válik is, a genetikai szűrés akkor is problémát jelent majd, például az etikai kérdések vagy a költségek miatt. Ezért könnyebb azonosítani azokat a személyiségtípusokat, melyekről bebizonyosodott, hogy sérülékenyebbek a cannabis hatásaival szemben.” – mondta Dr. Jutras-Aswad.

Léteznek más tényezők, többek közt pszichológiai faktorok és személyiségtípusok, melyek alapján előre jelezhető, hogy jelentkeznek-e majd a problémák, és rövidtávon valószínűleg szűrés segítségével is azonosíthatjuk majd rizikós egyéneket. Jó hír, hogy már jelenleg is a rendelkezésünkre áll néhány intervenciós módszer, ami segíthet.

Az intervenció, többek közt agresszív vagy impulzív viselkedést célzó, illetve a beteg stresszkezelését és társas kapcsolatait támogató pszichoterápia bizonyítottan hatékony lehet az abúzus csökkentésében.

A kutatók szerint nagy kihívást jelent a mai kamaszok szüleinek meggyőzése, akik többnyire a 60-as, 70-es, 80-as években nevelkedtek, és az akkoriban jellemző intenzív használat ellenére sem tapasztalták a cannabis hosszú távú következményeit.

Ez már nem a szüleink marihuánája

Dr. Jutras-Aswad ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a mai kamaszok számára elérhető cannabis már jóval hatékonyabb, magasabb tetrahydrocannabinol (THC) koncentrációjú  szer.

Eléggé egyértelmű, hogy ez már nem ugyanaz a cannabis, amit a 60-as években árultak. A THC szint akkoriban jellemzően 5% alatt volt, míg az elmúlt 10 évben a THC koncentráció 15-20%-ra emelkedett. A drog tehát jóval erősebb, ezért bizonyosan súlyosabb kimenettel hozható összefüggésbe, melybe  a mentális problémák és az agyfejlődést negatívan befolyásoló tényezők is tartoznak.

Dr. Jutras-Aswad elismerte, hogy a közvélemény egyre inkább elutasítja a marihuána használattal kapcsolatos figyelmeztetéseket, ezért hangsúlyozta, hogy az üzenet helyes megfogalmazásához kulcsfontosságú az egyesekre leselkedő veszélyek  pontos tisztázása.

A cikkünk célja nem annak bizonygatása, hogy a cannabis rossz vagy jó. A marihuánának valóban lehet gyógyászati értéke, de ugyanígy a sérülékenyek számára ártalmas lehet, tehát az üzenetet körültekintően kell megfogalmaznunk. Nem azt állítjuk, hogy cannabis ördögtől való és olyan akár a heroin, mert nyilvánvalóan nem az. Ám ugyanakkor, biztosnak kell lennünk abban, hogy a szert nem úgy prezentálják, mint egy ártalmatlan gyógyszert.

Csökkent működés

Dr. Sharon Levy, a Harvard Medical School professzora, a bostoni Children's Hospital Kamaszkori Abúzus programjának Igazgatója egyetért abban, hogy a marihuána elfogadottsága a nyilvánosság körében nő, ezért szerinte egyértelművé kell tennünk a veszélyeit  és pontosabban meg kell határoznunk, hogy kiknél a legnagyobb a kockázat.

„Jelenleg a marihuána körül rengeteg tévhit kering a köztudatban, többek közt, hogy a marihuána nem addiktív – holott az, hogy a marihuána javítja a tüdőfunkciót- miközben a dohányzás bármely formája károsítja a tüdőt, és hogy gyógyítja a rákot - amihez nem kell kommentár. Azt gondolom, hogy ezekkel a tévhitekkel nagyon nehéz megbirkóznunk, de még mindig az egyszerű orvosi tanács a legjobb eszköz arra, hogy a fiatalokat rábírjuk, hogy hagyjanak fel a cannabis használattal.” – mondta Dr. Levy.
Bár néhány kutató aggasztó összefüggést mutatott ki a marihuána használat és a pszichotikus rendellenességek, például a skizofrénia között, Dr. Levy szerint ezek az esetek ritkák, és a kamaszokra nézve a nagyobb veszélyt általánosságban a csökkent funkciók jelentik.

„Az esélyek tekintetében azt mondanám, hogy a kamaszok legnagyobb kockázata a gyenge funkciók és teljesítmény, ami azonban egész életen át fennáll. A motivációs szindrómát már korábban is jól leírták, és tudjuk, hogy a marihuánát használó kamaszok gyengébben teljesítenek a tanulásban és később a munkában és családi élet területén is. Azonban mivel ez egy nagyon lassú folyamat, nehéz azonosítani. Ennek ellenére tudjuk, hogy a marihuána nem teljesen jóindulatú. Nem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenképen illegalizálni kell, de ha a legalizáció kérdését szavazásra bocsájtjuk, akkor a populációt alaposan informálni kell mindenről, amit tudunk a marihuánáról és arról is, amit nem.” - tette hozzá. Dr. Levy. 

Dr.portál

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr955557377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása