Férfiaknál különösen hatástalan 

A nem befolyásolhatja, milyen érzelmek hatására fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt az érintettek, és hogyan érzik magukat másnap - derül ki egy friss kutatásból. 

 

A kutatás arra is rávilágított, hogy valójában sem a férfiaknak, sem a nőknek nem sikerül az italba fojtani a bánatot.

 

"Vannak, akik azt állítják, hogy hangulatjavító céllal fogyasztanak alkoholt. Eredményeink alapján viszont nem ez történik" - vélekedett a kutatást vezető Valerie S. Harder a Journal of Alcohol and Alcoholism című szakfolyóirat hasábjain. A tanulmány alapján a férfiaknál elsősorban az indulat vezetett iváshoz: azok, akik dühről számoltak be, nagyobb eséllyel ittak másnap, mint a kevésbé mérgesek. A boldogság és a szomorúság szintén szerepelt a vizsgálatban, mint lehetséges motiváló érzelem, ám ezek egyik nemnél sem vezettek közvetlenül alkoholfogyasztáshoz. 

Nem lehet alkoholba fojtani a bánatotA szakértők azt is megvizsgálták, hogyan hatott az elfogyasztott szesz a résztvevők hangulatára. Harder és kollégái azt várták, hogy az alanyok az indulatok és a szomorúság mérséklődéséről, valamint több örömről számolnak be, ám az adatok ennek ellenkezőjét mutatták. "Minél többet ittak, annál kevésbé voltak boldogok" - összegezte Harder. A férfiak és a nők egyaránt kevesebb boldogságról számoltak be másnap, viszont a hatás erősebbnek bizonyult az utóbbiaknál. 

A hangulat és az alkoholfogyasztási szokások követésére Harder és munkatársai interaktív hangfelvevő programot használtak. A 246 résztvevő olyanok közül került ki, akik alkoholprobléma gyanújával fordultak orvoshoz. Mindegyikük ennek megfelelő orvosi kezelésen esett át. Hat hónapon át be kellett számolniuk hangulatukról, stressz-szintjükről és ivási szokásaikról. Koruk 21 évtől 82-ig terjedt. A kutatás korlátait képezi, hogy sokkal magasabb volt a férfiak aránya (166-an voltak 80 nő mellett), és csak napi egyszer nyilatkoztak érzelmeikről. 

"Az indulatkezelés hatásos lehet alkoholprobléma esetén, főleg a férfiaknál" - tette hozzá Harder.  
Medipress

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr465445776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása