Gondolkodtál már valaha azon, hogy hogyan is működik a tini-alkoholizmus? Jó helyen jársz, ha értékes információhoz szeretnél jutni a tinédzser alkoholizmussal kapcsolatban. 

 

Rengeteg tini próbálja ki az alkoholfogyasztást – a kérdés, hogy milyen mértékben. Túl sokat iszol? Esetleg egy barátod miatt aggódsz? Olvass tovább, és figyeld az itt felsorolt intő jeleket!

1. Hiányzik az adott tini az iskolából alkohol okozta problémák miatt? (másnaposság, házi feladat hiánya, dolgozatra való felkészületlenség)

2. Titkolja a tini az alkoholfogyasztását a szülei elől?alkohol

3. Az adott tini az alkoholt nyugtatóként és/vagy a bajok előli elmenekülésként használja?

4. Szokott „rossz társasággal” lógni vagy inkább elszigetelődött az emberektől?

5. Fogyaszt alkoholt azért, hogy könnyebben részt tudjon venni közösségi eseményeken?

6. Vezetett már alkoholos befolyásoltság alatt, vagy büntették már meg közterületen való alkoholfogyasztásért?

7. Aggódik bárki a tini által fogyasztott alkoholmennyiség miatt? Azonnal védekezni kezd, ha megemlítik neki az alkoholt?

8. Azért fogyaszt a tini alkoholt, hogy elfelejtse a problémáit vagy a depressziójából adódó érzéseit?

9. A tini szülei vagy nagyszülei közül bárki is szokott mértéktelenül alkoholt fogyasztani?

10. Szokott remegni, izzadni, émelyegni vagy reszketni, ha több napon keresztül nem fogyaszt alkoholt?

11. Vesztett a súlyából? Túl keveset vagy túl sokat alszik?

Ha az adott tini ezen tünetek több jelét is mutatja, akkor nagy valószínűséggel beszélhetünk tinédzser-alkoholizmusról. Ez egy olyan probléma, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, és mindenképpen segíteni kell rajta.

Két fő dolog van, amit gyakran meg kell változtatni, hogy sikerüljön az alkoholfogyasztását csökkenteni, leállítani. Az első dolog a családon belüli változtatás. A tini sok figyelmet igényel, más elvárásokat kell vele szemben támasztani, és a határokat sem szabad túl szorosra húzni. A másik fő változás a környezetváltozás kellene, hogy legyen. Akár egy rehabilitációs klinika is jó megoldás lehet, de általában elég csak a tini életstílusát (a barátait is beleértve) gyökeresen megváltoztatni. Persze ezekhez megfelelő időre is szükség van.

A tinik a legtöbb esetben nem érzik a függőségük mértékét, így bele sem gondolnak abba, hogy fel kellene hagyniuk az alkoholfogyasztással. Legfőbbképpen a család feladata, hogy segítsen a tinin, legyen szó akár rehabról, pszichiáterről, terapeutáról, csoportterápiáról, de a lényeg, hogy testvérként, barátként, családtagként segíts motiválni őt arra, hogy végleg feladja az alkoholfogyasztást!

Gy. A., teenagealcoholism.net 

kamaszpanasz 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr75445730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása