SPR495

Hajnalka harminc évesen halt meg súlyos alkoholfüggőségben. Soha nem találkoztunk. Szerelme, Gáspár néhány alkalommal járt nálam halálát követően. Tanulságos történetét rajta keresztül ismerhettem meg.

Pácienseimtől megtanultam, hogy sokszor azért nem sikerül az alkoholizmusból való kilábalás, mivel az alkoholfogyasztó meg van arról győződve, hogy képtelen alkohol nélkül élni. Ez a hiedelem makacs rögeszmévé válhat, és megfojt minden kezdeményezést, amely a gyógyuláshoz segíthetne.

Ez történt Hajnalkával is. Neki ez a rögeszme az életébe került.

Gáspár máig nem tudott napirendre térni az események felett. A törékeny huszonöt éves fiatalember ma is a lány lakásában él. A lány szülei két évig odaadták neki a lakást azzal a kikötéssel, hogy ez alatt az idő alatt megoldja lakás- és más problémáit. A két év letelt, a problémák fennmaradtak, Hajnalka szülei további egy év haladékot adtak. Gáspár azért jött, hogy a közelgő határidő szorításában valamilyen döntésre jusson életével.

Amíg Gáspár megoldatlan marihuána-problémáján dolgoztunk (mert ez állt döntésképtelensége mögött), fokozatosan kirajzolódott Hajnalka életének utolsó, drámai szakasza is, Gáspár szemszögéből. A rendkívül jó képességű, szép és öntörvényű lány élete utolsó éveiben folyamatosan ivott. Ezt a kényszeres ivást Gáspár iránt kibontakozott szerelme sem csökkentette. Gáspár így ismerte meg, így fogadta el, így szerette meg, és fel sem merült benne, hogy lehetne ez másként. A lány így teljesen sorsára maradt az ivással.

Egy budapesti pszichiátriai osztályon kezelték halála előtt fél évvel, amikor már nagyon súlyos szorongások gyötörték. A kezelőorvosai nem foglalkoztak alkoholizmusával (ez sajnos nem túl ritka jelenség), mivel meglepetésükre Hajnalka igen könnyen vészelte túl az elvonási időszakot. Úgy gondolták, az alkoholizmus csak akkor probléma, ha súlyos elvonási tünetekkel jár.

Ez a gyors és könnyen megszerzett absztinencia megdöbbentette Hajnalkát. Szentül hitte, hogy neki az alkoholivás abbahagyása az életébe kerül. Elementáris szorongás töltötte el, ha arra gondolt, eltelik egy nap alkohol nélkül. És most itt van, egy hete nem iszik, él, és könnyebbnek érzi magát.

Talán ekkor még meg lehetett volna menteni az életét, ha bárki is komolyan vette volna alkoholfüggőségét.  Talán az volt sorsának egyik megalapozója, hogy Hajnalkán nem látszott a baj. Jó külseje volt, jól kommunikált (látszólag), az alkohol nem ült ki az arcára. Már visszafordíthatatlan folyamatok játszódtak le a szervezetében (különösen a májában), mégsem keltette azt a benyomást senkiben, hogy hamarosan meghal. Talán őt is a problémát visszatükrözni képtelen környezete tévesztette meg. Azok az emberek, akikkel naponta találkozott, akik szerették, aggódtak érte, mégsem tudtak semmit tenni az érdekében.

A kórházi kezelést követően néhány hétig nem ivott. De speciális kezelés nélkül nagyon gyorsan visszaesett. Halála napján annyit mondott Gáspárnak: „nem voltam e világra való”.

Ezzel a mondattal is félrevezetett mindenkit, saját magát is.

A szakemberek szerint az alkoholizmus gyógyításának és öngyógyításának a „nedves” társadalmakban sajátos kultúrája van. Ez a kultúra jelöli ki a probléma gyors felismerésének és a megoldási lehetőségeknek széles körét. Ennek a kultúrának sajnos Magyarországon a nyomait is alig lehet látni. Abban reménykedhetünk, hogy az Anonym Alkoholisták (AA) csoportjainak egyre nagyobb térhódítása olyan kultúrát importál, amely fokozatosan elterjedve nemcsak egy szűk, az AA csoportokba rendszeresen járók számára ad kapaszkodót az alkoholizmusból való kilábalásra. 

Dr. Gerevich József 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr335243549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József boo · http://www.boorze.com/ 2013.04.24. 12:48:30

Sajnálom az ilyen embereket, de nem csak önmagukban kell keresni a hibát vagy a megoldást, a környezetnek is kell segítenie valamilyen módon.

Ilds. 2013.04.24. 14:04:36

Borzalmas történet. Ilyen fiatalon. Itt sokaknak kellett volna időben segíteni a lányon... én is nagyon sajnálom, aki akar, de nem tud megválni a rossz szokásain, alkohol, drog, egyebek...
süti beállítások módosítása