Piásan követik el a legtöbb gyilkosságot Magyarországon – ezt támasztják alá a statisztikai adatok. Az addiktológus szerint határozott intézkedésekre lenne szükség.

 

Eleinte vicces, amikor valaki annyira részeg, hogy a sajátja helyett a szomszéd házába megy be aludni. Egyszer még talán azon is lehet mosolyogni, amikor valaki ittas állapotban túl heves érzelmekkel és mozdulatokkal fejezi ki egy nőnek vagy férfinak, hogy mennyire tetszik neki. De amikor az ital hatása alatt valaki kezet emel a másikra, ne adj’ isten, meg is öli, akkor bizony el kell gondolkozni: az alkohol nem egy veszélyes kábítószer?

– Az egyik, ha nem a legveszélyesebb drog az alkohol. Nem csak azért, mert rendkívül súlyos élettani hatásai vannak, és függőséget okoz. A hivatalos statisztikai adatok is azt mutatják, hogy az erőszakos bűncselekmények hatvan százalékánál az italnak fontos szerepe van – kezdte dr. Funk Sándor addiktológus a Borsnak.

Dr. Funk Sándor szerint a kóros alkoholista hajlamos az erőszakra

Az Országos Rendőr-főkapitányságtól (ORFK) 2007-ig visszamenőleg megkaptuk azoknak a regisztrált bűncselekményeknek az adatait, amelyekben az elkövető valamilyen tudatmódosító szer vagy alkohol hatása alatt állt. Az eredmény döbbenetes: az egy évben elkö­vetett gyilkosságok nyolcvan százalékánál szerepe volt a szesznek. De az is elrettentő, hogy egy évben egy kisebb településnyi embert vernek össze a részegek. 2007-ben 1781 alkoholos állapotban elkövetett testi sértést regisztráltak, 2008-ban pedig már 2046-ot. Azóta ugyan folyamatos a csökkenés, de az adatok még így is elrettentôek.

– Kétféle alkoholproblémákkal küszködő egyént különböztetünk meg: az egyik mindennap iszik. Elég neki egy kevéske is, hogy szintre kerüljön. Ha viszont azt nem kapja meg, elvonási tünetei jelentkeznek. Viselkedése elég jól kiszámítható – folytatta dr. Funk Sándor. – De az alkoholizmusnak van egy sokkal sötétebb oldala. Vannak olyan egyének, akik általában nem isznak.

Hosszabb időszakok is eltelhetnek anélkül, hogy pohárért nyúlnának. De aztán egyszer elkezdik, és onnantól kezdve nem bírják abbahagyni az ivást. Ezt abuzív, azaz kóros ­al­koholizmusnak nevezzük – magyarázta az addiktológus, hozzátéve: ez a típusú alkoholfogyasztás kifejezetten hajlamossá teszi a függőt a törvényellenes cselekedetek elkövetésére.

Az alkoholisták tíz százaléka tartozik ez utóbbi csoporthoz. Ezek az emberek hihetetlen állapotba tudják hozni magukat. Az addiktológus elmondása szerint volt olyan betege, aki három hétig nem evett, csak megállás nélkül ivott, mielőtt bekerült hozzá a kórházba. Gyakorlatilag teljesen leamortizálta magát, amíg részegen keringett a városban: kifosztották, megverték, felfázott, és csontsoványra fogyott. Elsőre hihetetlennek tűnik, de dr. Funk szerint az összes elfogyasztott alkoholmennyiség kilencven százalékát az ebbe a tíz százalékba tartozó alkoholisták isszák meg. Ilyenkor felmerül a kérdés: mit tudnak tenni a rendőrök, amikor súlyosan ittas egyénekkel szemben kell intézkedniük?

– A kiképzés során külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a rendőrök tisztában legyenek a különböző szerek klinikai tüneteivel. Arra persze nincs lehetőség, hogy egy intézkedés során pontos diagnózist állítsanak fel egy bűnelkövető állapotáról. De amennyire lehet, figyelembe veszik a különböző anyagok hatásait egy rendőri fellépés esetén – fejtette ki a Borsnak dr. Balogh János dandártábornok, a Készenléti Rendőrség parancsnoka. Kiemelte: a rendőrség elsődleges célja az, hogy megakadályozza a törvénysértések elkövetését. Ha ennek során olyan bűnözővel akad dolguk, aki ittas vagy be van drogozva, akkor úgy tesznek ennek eleget, hogy ne essen kár senkiben – még az elkövetőben sem. A rendőrök dolga tehát nem egyszerű.

Az addiktológus szerint jobban kellene korlátozni a hozzáférést az alkoholhoz. Példaként hozta fel Amerikát, ahol szintén súlyos gondokat okoz a szesz. Odaát már csökkent is a kocsmák száma, és 21 éves kor alatt nem vásárolhat senki italt. – Sokan úgy vélik, hogy az amerikai szigorítás értelmetlen volt, mert aki akar, az úgyis megszerzi magának az itókáját. – mondta dr. Funk.

BorsOnline

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr475001603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.