„A nők szocializációja nagyban hozzájárul a társfüggőség kialakulásához” - többek között ezt a véleményt osztották sokan a Kék Pont Alapítvány „Nő Létünkre” címmel, csütörtök estére szervezett nyilvános rendezvényén, amely „A szerelem mítosza – a társfüggőség valósága” címet kapta. A Széchenyi Fürdő Pálmaházában összegyűlt nők Komáromi Éva pszichológus, a téma elismert hazai szakértőjének nagysikerű előadása után, Rácz Zsuzsa író bevonásával, izgalmas és személyes élettörténeteket sem nélkülöző, intim hangulatú beszélgetésben vettek részt. A lelket és szellemet egyaránt megmozgató program után az összegyűltek a fürdő termálmedencéiben folytatták a diskurálást.

 A Kék Pont Alapítvány Nő Létünkre c. nyilvános programsorozata a szenvedélybeteg nőknek, szenvedélybetegek női hozzátartozóinak, és azoknak a nőknek szól, akik szeretnének többet tudni az elsősorban nőkre jellemző függőségek megelőzhetőségéről, kialakulásáról és a segítségnyújtás lehetőségeiről.
Nem feltétlen a köznyelvben vagy a médiában használt értelmezés szerint, vagyis a „társ vagy társa nélkül élni nem tudó”, a domináns férfi mellett élő nőről állíthatjuk, hogy társfüggő, hiszen a betegség azonosításakor az egyik legfontosabb jellemző a „problémás” társsal való kapcsolat - hangsúlyozta előadásában Komáromi Éva pszichológus. A szakember szerint a probléma persze sokféle lehet, de leggyakrabban a társ szenvedélybetegségéről van szó, s bár a társfüggő fél számára a kapcsolat sok szenvedéssel és szorongással jár, mégis hosszú ideig benne marad. A származási családban látott kapcsolati minták, a nők kedvezőtlenebb gazdasági és társadalmi státusza, a nőkkel kapcsolatos irreális elvárások a partnerkapcsolati szocializáció terén és a párkapcsolatokra vonatkozó mítoszok - egyaránt veszélyeztető tényezők, a jellemzően inkább nőket érintő társfüggőség kialakulásában - hangsúlyozta az előadó.
 Rácz Zsuzsa, aki a Kábítószeretet, az Állítsátok meg Terézanyut és a Nesze Neked Terézanyu című könyvek szerzője,„terézanyuságát” igen közelinek érzi a társfüggőség jelenségéhez. Egyértelműen a társadalmi szokásokat, a nők szocializációját tette felelőssé abban, hogy sok nő fel sem ismeri, vagy ha fel is ismeri, szégyelli és elfojtja, titkolja saját társfüggőségét. Az írónő, aki magát „autodidakta gyógyuló”-nak nevezte, önmaga számára az írást, és a könyvei sikerében is meghatározó szerepet játszó, felszabadító hatású humort tartja az egyik legjobb terápiás eszköznek. Ennek kapcsán arra buzdította a megjelent nőket, hogy írják meg személyes történeteiket saját terézanyuságukról és az abból való kilábalásukról! A júniusi könyvhéten eredményt hirdető játék felhívása a www.terezanyu.hu-n olvasható. Komáromi Éva pszichológus is hangsúlyozta a gyógyulás lehetőségét, ami ma az önsegítő csoportokban, pszichológiai konzultációkban, pszichoterápiával, és amennyiben már testi szövődmények is kialakultak, úgy gyógyszeres kezeléssel is elérhető. A Kék Pont Fővárosi Önkormányzat által támogatott Nő Létünkre c. programsorozatának keretében, június 17-én, a női alkoholizmus lesz a téma.
 
Letölthető beszámolókat az alábbi oldalon találhat:
 
 
Forrás: kekpont.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr122063023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása