Még az egészségügyi szakemberek körében sem egyértelműen elfogadott az, hogy valaki szexfüggőségben szenvedhet. Egyesek szerint ez ugyanis inkább kényszeres viselkedésnek számít, mint függőségnek.
 

 Mi is ez?
Becslések szerint a lakosság 6 százaléka szenved szexfüggőségtől. 5-ből 1 esetben ez nőket érint.
Ha a testi károkat nézzük, a szexfüggőség másféle problémának tűnik, mint a drogok által okozott rombolás. A szexfüggőség azonban kétségtelenül megfelel a függőség néhány kritériumának. A személyt az a kényszer vezérli, hogy hajszolja vagy élvezze azt a viselkedést, mely egyfajta mámort idéz elő, ugyanakkor káros hatással is lehet az életükre, vagy felforgathatja azt. A szexfüggőnek jelentősen megnövekszik a nemi vágya.

Ez annyira makacsul tartós is lehet, hogy abnormális időt tölt a beteg az étvágya csillapításával. A függőség zavarhatja a munkát, a szabadidős tevékenységet, a családtagokkal és barátokkal való kapcsolatot. Nehézséget okozhat a viselkedés kontrollálása a lelki és testi károk ismeretében is.

 Mik a tünetek?
Természetesen a legtöbb ember élvezi a szexet, felpörgeti őket és szívesen töltik ezzel az idejüket. Vajon mikortól nevezhető ez már függőségnek?
Az egyik elképzelés szerint, melyet a szakemberek gyakran alkalmaznak, bármely olyan szexuális viselkedés annak számít, amiről az adott személy úgy érzi, hogy nem tudja féken tartani. Egy másik fontos vonása, hogy az érintettek érzelmei nagyon ingadozóak, szélsőségesek. A szexuális beteljesedést követően érzelmi mélypont következik, melyet az alábbi érzések jellemezhetnek:
- Szégyenérzet
- Megbánás
- Bűntudat
- A viselkedés miatti szorongás
- Vergődés a kielégítetlen szükséglet csapdájában
- Gyakran a rossz érzést csak egy újabb szexuális kaland csillapítja, ezért még több kalandba bonyolódik a beteg. 


A figyelmeztető jelek közé tartozhat:
- többféle viselkedés, közte a gyakori alkalmi partnerrel létesített aktus, egyszerre több partnerrel fenntartott kapcsolat, kockázatos közösülés, a pornográfia gyakori használata.
- Meg akarja változtatni, vagy fel akar hagyni a szexuális viselkedéssel.
- Képtelennek érzi magát arra, hogy megálljon, akkor is, ha ezt akarja.
- A szexszel igyekszik megoldani más problémákat.
- Több szex szükséges ugyanahhoz az érzéshez.
- Rosszul érzi magát utána, vagy bűntudat gyötri.
- Sok időt tölt a szexuális aktus megtervezésével és lefolytatásával.
- A szex hajszolása miatt fontos eseményekről marad le, akár a munkáját is hanyagolja.
 

 A szexfüggőség árnyoldalai közé tartoznak azok a következmények, mint például a jelentősebb kapcsolatok elvesztése, munkalehetőségektől való elesés, nemi úton terjedő betegségek, nem várt terhesség. A depresszió gyakori a szexfüggők között (sőt, igazából ez is vezethet a függőséghez, vagy súlyosbítja a problémát).
Öt szexfüggő közül egy minden valószínűség szerint kísérelt már meg öngyilkosságot is. A népesség körülbelül 6 százaléka szembesül a szexfüggőséggel élete során.

Segítségkérés
Sokszor nehéz beismerni a szexfüggőséget, és szaksegítséget kérni. A legtöbb függő erősen szégyelli a viselkedését, és nem beszélnek róla. Néhányan azonban képesek arra, hogy megváltoztassák a viselkedésüket szakember nélkül is, meg tudják fejteni, miért alakult ki, és hogyan javíthatnak állapotukon. Első lépés a probléma felismerése. A második, hogy fel kell keresni a háziorvost, vagy egy tanácsadót. Akár valódi függőségről van szó, akár csak kényszercselekvés, a kezelés fő megközelítése mindkét esetben hasonló. Pszichológiai terápiából áll, elsősorban kognitív viselkedésterápiából, melynek során a betegek az állapotukról tanulnak, megértik a betegség lényegét, és megtudják, miként változtathatnak rajta. 

Videókat a témakörben a HÁZIPATIKA oldalon nézhetnek:

http://www.hazipatika.com/services/news/Szexfuggoseg_mi_az_es_miert_veszelyes?nid=29776&utm_source=hirstart.hu&utm_medium=www&utm_campaign=hirstart_20100515

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr782020046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása