Hogy ismerd az utat, Kérdezd meg akik visszajöttek ! kínai közmondás

 Senki nem nyújthat annyi segítséget az alkoholistáknak, mint amennyit saját maguknak nyújthatnak az Anonim Alkoholisták (AA) körében. Az AA világméretű szervezet, tagjai abba akarják hagyni az ivást. Nincs tagdíj vagy számla. A program a "Tizenkét lépésen" alapul, ezek segítségével az alkoholista új, alkohol nélküli életet kezdhet. A társaság tagjai általában egy támogató - már absztinens - tag segítségével dolgoznak, aki támogatást és iránymutatást nyújt. Az AA lelki irányultságú, azonban semmilyen ideológiával vagy vallással nem áll kapcsolatban. Léteznek viszont a vallásosabb megközelítést kedvelőknek alternatív szervezetek, például a Lifering Recovery (vallásos szervezet a józanságért).

Az AA más módon is segíti tagjait. Olyan helyet biztosít, ahol a gyógyuló alkoholista társaságban lehet, messze a kocsmától, nem ivó barátok között, akik mindig készek támogatást nyújtani, ha az italozás iránti vágy erősödik. A találkozókon a tagok megosztják egymással - az egész csoporttal - hogyan szenvednek nap mint nap, elkerülve az italozást. Végül, mivel az AA tagjai másokon is segíthetnek, olyan önbecsülésre és magabiztosságra tesznek szert, amit addig csak az alkohol adott meg számukra.

A legtöbb nagyvárosban a hét 7 napján, éjjel és nappal egyaránt tartanak AA gyűléseket. Az alkoholistának érdemes több gyűlést is meglátogatnia, ezek közül aztán kiválaszthatja a számára legkellemesebb társaságot.

 Az Anonim Alkoholisták 12 Lépése

1. Beismertük, hogy tehetetlenek vagyunk az alkohollal szemben –, hogy életünk irányíthatatlanná vált.

2. Eljutottunk arra a hitre, hogy egy nálunk hatalmasabb Erő helyreállíthatja lelki egészségünket.

3. Elhatároztuk, hogy akaratunkat és életünket a saját felfogásunk szerinti Isten gondviselésére bízzuk.

4. Félelem nélkül mélyreható erkölcsi leltárt készítettünk magunkról.

5. Beismertük Istennek, magunknak és egy embertársuknak hibáink valódi természetét.

6. Teljességgel készen álltunk arra, hogy Isten megszabadítson bennünket mindezektől a jellemhibáktól.

7. Alázatosan kértük őt hiányosságaink felszámolására.

8. Listát készítettünk mindazokról, akiknek valaha kárára voltunk, és hajlandóvá váltunk mindnyájuknak jóvátételt nyújtani.

9. Közvetlen jóvátételt nyújtottunk nekik, ahol lehetséges volt, kivéve, ha ez sérelmes lett volna rájuk, vagy másokra nézve.

10. Folytattuk a személyes leltár készítését, és haladéktalanul beismertük, amikor hibáztunk.

11. Igyekeztünk ima és meditáció útján elmélyíteni tudatos kapcsolatunkat a saját felfogásunk szerinti Istennel, csak azért imádkoztunk, hogy felismerjük velünk kapcsolatos akaratát, és hogy legyen erőnk a teljesítéséhez.

12. E lépések eredményeként spirituális ébredést éltünk át, megpróbáltuk ezt az üzenetet alkoholistákhoz eljuttatni, és ezeket az elveket életünk minden dolgában érvényre juttatni.

 Az Anonim Alkoholisták 12 Hagyománya

1. Közös boldogulásunk álljon az első helyen, személyes felépülésünk az A.A. egységétől függ.

2. Csoportügyekben egyetlen abszolút tekintély létezik – egy szerető Isten –, aki csoporttudatunkban megnyilvánulhat. Vezetőink csupán bizalmunkat élvező szolgálattevők, nem pedig irányítók.

3. Az A.A.-tagság egyetlen feltétele az ivással való felhagyás vágya.

4. Legyen minden csoport független, kivéve azokat az ügyeket, amelyek más csoportokat, vagy az A.A. egészét érintik.

5. Minden csoport egyetlen, elsődleges célja az, hogy eljuttassa üzenetét a még szenvedő alkoholistához.

6. Egy A.A.-csoport soha ne adja pénzét, nevét vagy támogatását semmilyen kapcsolódó intézménynek vagy külső vállalkozásnak, nehogy a pénzzel, tulajdonnal és presztízzsel kapcsolatos problémák eltérítsék elsődleges céljától.

7. Minden A.A.-csoport legyen teljesen önfenntartó, hárítsa el a külső hozzájárulásokat.

8. Az Anonim Alkoholisták Közössége maradjon mindig nemhivatásos, bár szolgálati központjaink alkalmazhatnak hivatásos szakembereket.

9. Az A.A. maga soha ne szerveződjék, de alakíthatunk szolgálati testületeket vagy bizottságokat, amelyek közvetlen felelősséggel tartoznak azoknak, akiket szolgálnak.

10. Az Anonim Alkoholisták Közösségének nincs véleménye külső ügyekről, ezért az A.A. név soha ne legyen bevonható nyilvános vitába.

11. A nyilvánossághoz való viszonyunk alapja elsősorban a vonzerő, nem a reklám. Személyes névtelenségünket mindig meg kell őriznünk a sajtóban, a rádióban és a filmekben.

12. Hagyományaink spirituális alapja, a névtelenség mindig emlékeztet bennünket arra, hogy az elvek előbbre valók az egyes személyeknél.
  

AZ AA ELÉRHETŐSÉGEI:

Telefon: (06-1) 251-00-51
Postacím: 1536 Budapest, Pf. 258

 

Forrás: drinfo.eum.hu és az AA honlapja

 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr901623553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása