
Az Amerikai Rákkutatási Társaság és az Amerikai Kardiológus Társaság (AHA) azonban arra figyelmeztetett most közzétett tanulmányában, hogy az alkoholfogyasztásból eredő potenciális hasznot messze túlszárnyalja mindaz az egészségügyi kockázat, amit kiválthat - jelentette a HealthDay News online hírszolgálata.
Bármilyen alkohol fogyasztása kedvez egy sor rákos megbetegedés kialakulásának: többek között növeli a száj-, a torok-, a gége-, a nyelőcső-, a máj-, a vastagbél- és a tüdődaganat kialakulásának kockázatát. Susan Gapstur, a tanulmány egyik szerzője szerint, ha az alkohol ekkora szerepet játszik a daganatos betegségek terén, az embernek meg kell fontolnia, hogy mennyit iszik. Akárcsak a szívbetegségek megelőzésében, a rák megelőzésében is az életmód-változtatás lehet a recept - hangsúlyozta.

Miközben a vörösbort és a barna sört elsősorban antioxidáns és gyulladás-gátló hatásuk miatt javallják, Mieres szerint ezek a hatóanyagok más természetes forrásokban is megtalálhatók: például a grépfrút-dzsúszban.
Aki tehát eddig nem ivott alkoholt, ezután se tegye, inkább őrizze egészségét más módon - tanácsolta a doktornő.
Aki viszont a mérsékelt alkoholfogyasztás híve, az legyen tisztában vele, hogy ez tulajdonképpen mit is jelent.

Mieres és Gapstur szerint aki ennél többet iszik meg naponta, az egy csomó olyan betegségnek teszi ki magát, ami csökkentheti az életkilátásait.
Utolsó kommentek