A pszichológusok szerint rendben van, ha egy mérgező családtaggal megszakítod a kapcsolatot

Előfordul, hogy egyes rokonok nem bánnak veled olyan szeretettel vagy tisztelettel, mint a partnereikkel vagy barátaikkal. Ha van valaki a családban, aki rendszeresen megbánt, kellemetlen helyzetbe hoz, vagy annyira zavar, hogy szorongsz a közelségétől, a családterapeuták szerint mindenképpen kezelni kell a helyzetet. Ha nem vezet eredményre, hogy leülsz az illetővel és a tudtára adod, hogy nem tudod elviselni a viselkedését, akkor a pszichológusok szerint az a legjobb megoldás, ha - az egészséged érdekében - megszakítod vele a kapcsolatot.

Az alábbi öt jel arra mutat, hogy egy – számodra - mérgező családtaggal van dolgod.

1. Amikor csak tudod, kerülöd

Ha azon kapod magad, hogy mindent megteszel, csak ne kelljen találkoznod valakivel a rokonságból, akkor nem kell erőltetni a kapcsolatot. A szakemberek szerint a testünk és az agyunk tudja, mikor nem érezzük magunkat szeretve, vagy akár biztonságban, ezért tudat alatt is próbáljuk kerülni az ilyen helyzeteket. Ha pedig ezek a kellemetlen szituációk egy bizonyos emberhez köthetők, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ez miért van, és van-e rá megoldás. 

2. Minden találkozásnál lehúz

Vannak fárasztó emberek, főleg annak esik nehezére szocializálódni, aki alapból introvertált személyiség. Amennyiben viszont ha már akkor kimerültnek érzed magad, mikor még csak arra gondolsz, hogy találkoznod kell azzal a bizonyos fárasztó rokonnal, akkor az egy rossz jel.

Ha pedig egyenesen rettegsz a találkozástól, mert tudod, hogy le fog húzni, az már a mérgező kapcsolat biztos jele.

A pszichológusok azt mondják, családtagjainkkal közösséget kell éreznünk, és ha te pont az ellenkezőjét érzékeled, lehet, hogy az a legcélravezetőbb, ha örökre kikerülöd az illetőt. 

.

3. Folyamatosan megbánt

Mindenkinek van a családjában egy olyan gonosz archetípus nagynéni vagy nagybácsi, aki kedvesség mögé rejti a bántó megjegyzéseit, például „jajj, drágám, csak nem híztál? Olyan az alkatod, mint nagyanyádnak, de persze neked jól áll!” Ugye ismerős? Ezekről az emberekről tudni kell, hogy sosem fognak megváltozni. Ha leülnél velük és megpróbálnád elmagyarázni nekik, hogy amiket mondanak, az rád nézve udvariatlan és bántó, még ők lennének felháborodva, hogy miért vagy ilyen mimóza. Ne legyen bűntudatod, ha megszakítod velük a kapcsolatot.

4. Nem vagy önmagad a jelenlétében

Egy ideális világban akárhol vagy, jól kellene érezned magad a bőrödben és nem kellene szerepet játszanod. Ez sajnos nem mindig van így, azonban hol máshol ne lennénk önmagunk, mint a családunk körében?

Ha viszont azon kapod magad, hogy egy bizonyos rokonod jelenlétekor öntudatlanul is felveszel egy álarcot, akkor nem ok nélkül szólalnak meg fejedben a vészcsengők.

Ha többet káromkodsz, dohányzol, vagy szorongsz a jelenlétükben, az azt jelenti, hogy a legrosszabbat hozzák ki belőled és ilyen emberekkel nem érdemes időt töltened. 

5. Mindig elköveti ugyanazokat a hibákat

Olyan családtag is létezik, aki nemcsak téged, hanem az egész famíliát terheli helytelen viselkedésével. Ez lehet függőség miatt, például ha az illető többet iszik a kelleténél, akkor agresszív lesz, vagy mindig előhoz egy régi sérelmet, amin nem tudja túltenni magát és mindenkit sérteget. Ha ez a családtag már több esélyt kapott tőled, de nem tudott élni vele, akkor ne hibáztasd magad, ha elfogyott a türelmed.

Senki sem tökéletes és egy második esélyt mindenki megérdemel, azonban aki ezzel visszaél, de továbbra is elköveti ugyanazokat a hibákat, az nem méltó a megértésedre és társaságodra.

A terapeuták szerint egy családtaggal nem könnyű megszakítani a kapcsolatot, ezért ha úgy érzed, egyedül nem megy, ne félj segítséget kérni akár más rokontól, barátaidtól, vagy akár szakembertől.

Szőke Angéla

Kép forrása: AndrewLozovyi/Depositphotos.com 

Forrás: Bien.hu
.
https://www.bien.hu/szerelem-es-csalad/gyermekneveles/mergezo-csaladtaggal-megszakitani-kapcsolatot/139287?utm_source=Hirkereso.hu&utm_medium=promoted_article&utm_campaign=Hirkereso&utm_content=139287

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr915189638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása