Beszédes ultrahang képek: szó szerint szenved a magzat, ha rágyújt az anya
A Durham és a Lancaester egyetem kutatói remélik, hogy elgondolkodnak a képeken a dohányzó kismamák és megértik, miért kellene lemondaniuk a cigarettáról terhesen.
Beszédes ultrahang képek: szó szerint szenved a magzat, ha rágyújt az anya 
 

20 várandós nő bevonásával készítettek egy tanulmányt a kutatók a terhesség alatti dohányzás ártalmairól.

 

A 20 kismama közül négyen rendszeresen, napi 10-nél több cigarettát szívtak el terhességük közben.

A 4D-s ultrahangfelvételeken jól látszik, hogyan reagálnak a babák az anya szervezetébe kerülő dohányfüstre...


 

... és hogy viselkednek azok a babák, akik nem "kénytelenek dohányozni":


 

A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak.

Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét.

"Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nem csak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is »öröklik« a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik" – hívja fel a figyelmet Dr. Horváth Ildikó, tüdőgyógyász professzor.

Sőt, a dohányzás még májkárosodást okozhat a magzatoknál. 

Forrás: Faragó Tamás - családinet.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr3114245243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása