Ez nem lesz egyszerű. A nedves Magyarországról Debrecenben

Ez nem lesz egyszerű. A nedves Magyarországról Debrecenben

A probléma mélyére ásnak. 

 

Szó lesz az alkoholizmus típusairól, a genetikai hajlamosító tényezőkről, a kialakulás biológiai, társadalmi okairól, az alkoholfogyasztási tudatosságra nevelés hiányáról. 

 

Nedves Magyarország - Az alkohol rossz öngyógyítási kísérlet címmel hallhatunk előadást a Nagyerdei Víztorony H2O Galériájában január 30-án, kedden 18 órától.

Hogyan ismerhető fel az alkoholizmus, mit tehetünk ellene?

Erre a kérdésre fókuszál a Mindset Pszichológia Debrecen negyedik Pszicho-Kávéháza. Előadást tart a Terézanyu-díjas Kucsinka Gabriella Nedves Magyarország – egy pohár sok, ezer kevés címmel. A kerekasztal-beszélgetés az alkoholfüggőség genetikai, kulturális, társadalmi okait keresi, a témában a társas nyomás és a megküzdés pszichológiai szempontjait tárja fel. A rendezvény a lélektan iránt érdeklődők mellett azokhoz szól, akiket a szülő-gyermek kapcsolatban vagy a másnapos munkavégzésben érint a problémás ivással együttélés.

A negyedik debreceni Pszicho-Kávéház előadója Kucsinka Gabriella újságíró, vállalkozó, a Hangák – Zöldre Érett Nők Közösségének alapítója, 2013-ban fődíjasa a Rácz Zsuzsa írónő által alapított Terézanyu Klub és a Richter Gedeon Nyrt. közös pályázatának.

Pályaművében őszintén tárta fel kapcsolatát alkoholista édesanyjával.

Mostani előadása a családon belüli alkoholizmusról szól, a gyermek és a mérgező szülők együttéléséről, a titkolózásról, a felismerésről, a játszmákról. És a közös küzdelemről, melynek során a szeretet, a folyamatos önismereti munka, a bizalomra és intimitásra épülő párbeszéd vezethet el a gyógyuláshoz és egy újra kiteljesedő élethez.

A kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésben

szó lesz az alkoholizmus típusairól, a genetikai hajlamosító tényezőkről, a kialakulás biológiai, társadalmi okairól, az alkoholfogyasztási tudatosságra nevelés hiányáról.

„Itthon a társaság leghangosabb embere gyakran meg akarja mondani, ki, mikor, mit és mennyit igyon. A társas nyomás megfelelési kényszerbe löki azokat, akik híján vannak a tudatos ivási kultúrának” – mondja dr. Holló Gábor, a kerekasztal biológus tagja.

Az alkoholfogyasztás szenvedélybetegségbe fordulása kiemelt témája lesz a beszélgetésnek. „Az alkohol egy könnyen hozzáférhető eszköz a szorongásoldásra, ugyanezt a hatást nehéz mással kiváltani. Az ivás akkor válik veszélyessé, ha beindul a titkolózás. A tagadás viszont gátolja a beavatkozást, a kezelés csak a beismeréssel kezdődhet, a cél a helyettesítő megtalálása” – foglalja össze a megküzdés nehézségeit dr. Csörsz Ilona klinikai szakpszichológus.

A kerekasztal tárgyalja azt a helyzetet is, amikor az alkoholproblémával küzdő felnőtt egyben szülő is. „Az alkoholizmus rossz öngyógyítási kísérlet. Ha a szülő a negatív érzelmi állapotokkal való megküzdésre használja az alkoholt, akkor ezt a mintát adja tovább gyermekének is. A problémás ivó szülők gyermekei nagyobb fogékonyságot mutatnak a szerhasználatra és fokozottabban jelennek meg náluk mind a szorongásos, mind a hangulatzavarok” – állítja Dr. Szemán-Nagy Anita klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta.

A filmművészetben, a szépirodalomban az önkontroll és kényszeresség küzdelmeként ábrázolódik az alkoholfüggőség; Dr. Oláh Szabolcs irodalomtudós olyan példákat ígér, melyekben „a bódító szer utáni fizikai sóvárgás miatt a cselekvőképesség elszakad az akarattól”.

A kerekasztal-beszélgetést Gerhát Réka okleveles pszichológus, a Mindset Pszichológia szakújságírója moderálja.

A Mindset Pszichológia Debrecen Pszicho-Kávéházában izgalmas előadások, intenzív és konstruktív beszélgetések, barátságos kávéházi hangulat várja az érdeklődőket. A Mindset Pszichológia Debrecenben szerkesztősége 2017-ben nyitotta meg Pszicho-Kávéházát. Célja, hogy széles rétegekhez juttassa el a tudományosan megalapozott pszichológiai gondolkodást. A Kávéház kéthavonta ad alkalmat arra, hogy Debrecenben alternatív pszichológiai kulturális közösség teremtődjön meg.

A rendezvény minden alkalommal egy előadással kezdődik, ehhez kapcsolódik egy interaktív kerekasztal-beszélgetés. Az előadást pszichológus vagy az adott téma pszichológiai vonatkozásaiban jártas szakember tartja. A kerekasztal-beszélgetés négy állandó tagja különböző tudományterületeket képvisel: pszichológia, biológia, irodalom- és kommunikációtudomány. A beszélgetés végén lehetőség van arra, hogy az érdeklődők feltegyék az előadás és a szakmai diskurzus során felmerült kérdéseiket. 

dehír , civilhír 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr3013657598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása