A kokain ma már széles körben hozzáférhető, és státuszszimbólumként is működik, akárcsak a dizájnerdrogok, csak azok negatív értelemben – mondja Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns. Utóbbiak megjelenésével drasztikusan megváltozott az addiktológia helyzete, mert a szakemberek sem ismerik ezeket a vegyületeket, így azt sem tudják, hogyan segítsenek. A törvényhozók pedig észre fogják venni, mekkora hiba volt rázárni az ajtót gettóra, mert a problémák előbb-utóbb ki fognak mászni onnan. 

 

Milyen drogokat használnak a kliensei?

Idővel a drogosok egy jelentős része politoxikománná válik. A tolerancia növekedésével egyenes arányban elkezdenek többféle szert használni, hogy kitöltsék azt a bizonyos űrt, amire anyagoznak. Ez még az alkoholistákra is igaz, mivel az elvonás során gyakran orvosilag állítják át őket a nyugtatókra, a választott szerének elvonását enyhítő szerekre. Ha most elvonatkoztatunk attól, hogy van egy jól látható életíve egy függőnek, tehát tudható, hogy a vége az elmagányosodás lesz és a fizikai és szociális leépülés, akkor persze azt mondhatjuk, hogy a leépülés sebessége nagyban függ attól, hogy milyen minőségű kábítószert használ valaki, milyen szociális státuszból érkezik. 

Az, hogy a függők nagy része politoxikomán, abból következik, hogy nem jutnak hozzá a tiszta kábítószerekhez, mellé szednek valamit, hogy növeljék, elérjék a hatást.

Európában például nagyon nem jó minőségű a heroin, elképesztően sok „munka” hozzájutni, mindig keverik valamivel, ez építi le a függőt nagyon gyorsan. Ázsiában, ahol jó minőségűek az ópiátok és könnyebben hozzájuk is lehet jutni, ez a leépülés valamivel lassabb. A vége persze mindig ugyanaz, de a hozzáférésed a droghoz és a szociális státuszod nagyban meghatározza, hogy milyen sebességgel éred el a padlót. Mindketten odajutnak a végén, az is, aki sósborszeszt iszik, az is, aki minőségi alkoholt. Értelemszerűen a sósborszeszt fogyasztó hamarabb épül le, mert rossz minőségű a drogja, és nincs körülötte komolyabb szociális háló. A kérdésére válaszolva, alkohol-, drog- és szerencsejáték-függőkkel, valamint a függők hozzátartozóival egyaránt foglalkozom.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás 
 

Magyarországon a drogfogyasztási szokások drasztikusan változtak az elmúlt harminc évben. 

Igen. Három nagy szakasz van szerintem, a rendszerváltás előtti időszak – ekkor lettem én is drogos – még viszonylag átlátható volt. Az alkohol, a receptre kiváltható ópiáttartalmú gyógyszerek és nyugtatók, különböző amfetaminvegyületeket tartalmazó fogyasztótabletták, a máktea, a metszett mák, a fű fogyasztása jellemezte a függőket, mert nem volt hozzáférés az úgynevezett klasszikus drogokhoz.

A rendszerváltással ez drasztikusan megváltozott, minden bejött Magyarországra, ami a nyugati és a keleti feketepiacokon kapható volt. Megjelentek nagy mennyiségben a klasszikus értelemben vett drogok, mint például a hasis, az amfetamin, az LSD, az extasy, a heroin, és ekkor még kisebb mennyiségben a kokain. A korábbi időszakkal ellentétben ekkor jelent meg a pénz is a droghasználatban, evvel egyetemben a bűnözés és a prostitúció is. Egyre több lett az intravénás használó, de gyakorlatilag a marihuána, a hasis és a speed is akkor terjedt el szélesebb körben.

Aztán jöttek a dizájnerdrogok.

Igen.

A harmadik időszak a mostani, az úgynevezett dizájnerdrogok korszaka. Ezek megjelenésével és tömeges elterjedésével drasztikusan változott az addiktológia helyzete: itt már a szakma is fogja a fejét, hogy hogyan segítsen, mert egyszerűen nem ismerjük a vegyületeket és a mechanizmusaikat, amiket több függő használ.

Az elterjedésükben az volt a meghatározó tényező, hogy sokkal olcsóbbak voltak, mint a klasszikus drogok, a hatóságok kezdetben nem tudtak vele mit kezdeni, mivel nem volt rajta a kábítószerindexen, tehát tömeges mennyiségben lehetett behozni, előállítani. Most sem tudnak velük nagyon mit kezdeni, mert amint azonosítanak egy vegyületet és felteszik a listára, azonnal jön egy másik. A dizájnerdrogok – a biofű és társai – veszélyesebbek, mert nem ismert sem a hatásmechanizmusuk, sem az, hogy milyen elvonási tünetei vannak. Egy alkoholistánál például lehet tudni, hogy epilepszia elleni gyógyszereket, nyugtatókat kell adni neki, hogy elkerülje a delirium tremenst, illetve az epilepsziás rohamot. A heroinistáknál is lehet tudni, mi a protokoll, mivel lehet csökkenteni az elvonási tüneteket, hogy mennyi ideig fog tartani az elvonása, mit lehet adni neki túladagolás esetén. Ez nincs meg a dizájnerdrogok esetében. Ha kialakul a függőség, a függő pedig szeretné ezt megszüntetni, kis túlzással tanácstalanul állunk amellett, hogy mit kezdjünk az elvonási tüneteivel, mennyire lesznek ezek veszélyesek. Nyilván addiktológiai konzultánsként az én feladatom, hogy pszichésen segítsem őket.

A dizájnerdrogokkal párhuzamosan azért a klasszikus kábítószerek is megmaradtak.

Persze. A dizájnerdrogok bejövetele elsősorban a legalsó társadalmi csoportokba tartozó fogyasztókat érintette, akik nem tudták megfizetni a „jobb minőségű” drogokat. Egy borsodi faluban vagy a VIII. kerületben, ahol a szociális létra legalján állsz, anyád prostituált, apádnak nincs munkája, olyan mindegy, hogy mivel lövöd be magad, amíg nyolcszor jobban érzed magad, mint a normális életedben. A klasszikus kábítószerek tartják magukat a közép-felső osztályokban, legalábbis addig, amíg az adott illető nem indul meg lefelé a lejtőn, nem alakul ki a klasszikus kábítószerfüggő életvitel, nem válik az életében a legfontosabbá a kábítószer.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás 
 

Mindenképpen van lejtő?

Mindenképpen. Az persze egyéne válogatja, hogy milyen mértékű, de ha kialakul a kábítószerfüggés, az hatással lesz az ember családi, baráti kapcsolataira is, a pénzügyi helyzetére, a munkavégzésére, mindenre. A mélyrepülés persze nagyban függ attól, hogy mikor fogja fel a fogyasztó a saját helyzetét, és fordul segítségért.

Komoly probléma, hogy a kábítószerezésnek Magyarországon, és persze máshol is, mindig volt egy rejtett presztízse a fiataloknál. Amikor én voltam aktív szerhasználó, akkor úgy gondoltam, hogy amellett, hogy persze flesselek, az ellenkultúra aktív tagja vagyok, lázadok a rendszer ellen, és különleges vagyok. Ez a rejtett presztízs még mindig megvan, noha ez is változott az évek során.

Egyes drogok például státuszszimbólumként is működnek.

A kokain.

Igen. Magyarországon már széles körben hozzáférhető a kokain. Ez az ára miatt (15-20 ezer forint grammja), valamint az amerikai filmekben látott „luxusérzés” miatt a közép-felső osztálynál népszerű. Meg tudod engedni magadnak a kokaint – tehát vagy valaki. Az már más kérdés, hogy hogyan fogod tudni hosszútávon fenntartani ezt a függést, lesz-e elég pénzed, hogy heti szinten százezreket költs rá. Előbb-utóbb nem lesz, ha továbbra is nyomod, akkor kezdesz majd kihullani abból a társadalmi közegből, amiben egyébként státuszdrognak számít. A kokain mellé pedig persze előbb-utóbb be fog jönni a mérhetetlen alkoholfogyasztás, ami általában a velejárója. Van több ilyen kliensem.

A dizájnerdrogok nem kerültek be a közép-felső osztályokba?

Nem jellemző.

Egy elit partin, ha előállsz valamilyen ismeretlen vegyülettel, amit a netről rendelnek, valószínűleg kinéznek. A középosztály messze tájékozottabb, mint azok a csoportok, amelyek a dizájnerdrogokat használják. Ahogyan a kokain státuszszimbólum, úgy az ismeretlen vegyületek is azok, csak negatív értelemben.

Egy középosztálybeli általában csak akkor nyúl a dizájnerdrogok után – és itt most a rendszeres fogyasztásról beszélek, amikor már tulajdonképpen kiesett a saját közegéből és egyedül a drog iránti vágya hajtja. Anyagi és társadalmi helyzet és személyiségtípus alapján jól beazonosítható, hogy nagy valószínűséggel kinek, milyen kábítószerrel lesz problémája. A heroinnal valószínűleg azok kerülnek függőségbe, akiknek emelkedett a belső agressziós szintje, az alkohol az intimitás zavarával küzdő emberek tipikus szere, azoké, akik nem képesek az intimitás igazi átélésére, de nagyon vágyódnak rá. Az alkohol hatására a gátlás, feszültség oldódik. A szerhasználat igazából öngyógyítási kísérletnek nevezhető.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás 
 

Nemrég megszüntették a tűcsereprogramot, gyakorlatilag nincs ártalomcsökkentés Magyarországon.

Ez szomorú. Azt a gondolkodást tükrözi, hogy „ezek csak dögöljenek meg, ott a gettóban”, mert értelemszerűen a VIII. kerület legalsóbb társadalmi csoportjait, szerhasználóit célozták. Az a probléma ezzel a gondolkodással, hogy feltételezi, a problémák – például a hepatitisz, a HIV, a különböző az intravénás szerhasználattal is terjedő betegségek – majd ott maradnak ezek között az emberek között, kizárólag az ő problémájuk lesz. Ez nem így van,

van átjárás a társadalmi csoportok között,a törvényhozók pedig majd akkor fogják észrevenni, hogy mekkorát hiba volt rázárni az ajtót a gettóra, amikor az ott fortyogó problémák kimásznak onnan, és megjelennek a mindennapokban. Nem utolsó sorban az állam problémája is lesz, mert iszonyatos összegekbe kerül például a HIV és a hepatitisz C gyógyítása.

Jászberényi Sándor - 24.hu 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr5712807448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cheyenne_88 2018.08.27. 05:08:50

Azzal kezdeném ,h reggel 4:28 van és kb 2 órája ébren vagyok.-
Röviden lényeget: nem számit ki vagyok,nem számit milyen ember kicsoda micsoda a kokinról írnék pár szót okulásul.Kérem olvassák el figyelmesen.Adott esetben ,- és itt az "adott"-on jelen esetben minden esetet értjük az életét mentheti meg.

Tehát a balatoni party.40 múltam nem két évvel ,van rajtam vagy 20 kiló fölösleg nem tesz jót az önbizalomnak.A bejáratnál mindenkit motoznak ,-detectorral scannelnek engem nem ,- valószinű nem úgy nézek ki.

Bent savanyúan megállapítom ,h elment felettem az idő ez már nem az én korosztályom ,valamikor jól táncoltam lényeget ,már szöknék is el ,- otthagynám kokon élő vállalkozó haverom meg meg aki ott volt. Amikor gyszercsak elémáll.Vedd be jobban fogod magad érezni.Dehogy veszem be,ugy csinalok mint aki beveszi, ne csináld mutasd a kezed vedd be ,- dehogy na jó akkor add vissza ,vedd mar be !! jól fogod magad érezni!!!

cheyenne_88 2018.08.27. 05:09:47

NA ITT VAN A FELKIÁLTÓJEL HELYE. Ok beveszem.Erre vigyorogva fel óra műlva te is ott fogsz táncolni.. Persze gondolom magamban ,ha nem lennék ilyen köver talán igy is lenne.. Leülök 20 perc múlva érzem ver a labam a ritmusra. Aha tancolni kene ,- a fejem is uti a dallamot.Értem na jó haverok tancolnak én is.Jön a meglepi . 1 nem vagyok gátlásos ,2 majdnem olyan jol tancolok mint 20 éve.(inkább több is volt már).Minden fasza. Elmegy talan egy óra ,táncolok jól érzem magam.Minden nagyon jó.Egyszercsak erőtelenedek felborulok szinte támaszkodom ,mint egy részek ledölök egy valaímire ,egy tiyenev koruli csaj mellem fekszik a bicepszemen a feje ,fuves cigit add a számba mellettem fekszik ,- simán a lányom lehetne.Kemény a helyzet ilyet se éltem még meg .Egymásnak szájába adogatjuk a fuves cigit.Szerencsére nem szivtam le tüdőre.(ez is most jut eszembe).Tántorgok. Jön a haver ezt szivd fel,- óvatosan mert drága, ennél az állapotnál minden jobb jó felszívom ,úgy vagányan kezfejről.Na bumm,magamnal vagyok ,de qurvára.Minden fasza.Lassan hazamentünk a haverom balatoni nyarlójába.Kint az anyag az aasztalon csikokban ,- amikor józanul kinált magamban kiröhögtem és elutasítottam ,tudtam,h nem szabad megtenni az első lépést nem szabad szivni ,most invitálásra szívok még vagy 2-3 csíkot.
Tovább járkálok táncolok, Az állkapcsom magátol remeg csattognak a fogaim.Aludni nem tudok.Semmit.Másnap delután reménykedve,h amugy antialkoholista szervezetm meg tudott kuzdeni a kb 2 deci pálinkával ami szintén befigyelt.- Elindultam haza. Mint Napoleon katonája Doberdó után vonszolom magam, megallok egy kutnál ,mosolyognak mert nem vagyok magamnál.Csak vonszolom magam. Az inak az egyik térdem allat meghűzodtak ,nem tudok járni se rendesen.Réveteg vagyok.Hazaérek.ELment a nap.De marha f@sza dolog volt ez ilyet kell maskor is csinalni.Nezem ,hol mikor mi lesz.Elmegy a nap.Érdeklődésem mindegy mire van ,- nincs.Számitógépet nem használom tanulásra bár 'majd 20 éve tanulok és állandoan fejlesztem magam.Talán úgy vélem és úgy is van.Nemzetközi szintre húztam magam az IT ben.Abszolút pro vagyok abban amit csinálok.De ma nem tanulok ,nem érdekel semmi.Nyomott vagyok nem jó.Valami kell.Milyen is volt ez a a kokain milyen érzés?Aha nincs gátlás ,önbizalom stb.Elmegy a nap.Éjjel felébredek sóvárgok valami után nem tudom mi az.Valami nem jó kezem kicsit ideges kaparászom magam idegesen.Talpam izzad.Valami kellene ,valami hiányzik ,de mi is az. Aha .A KOKAIN. Na bazdmeg.Csak nem függő lettem?? Inkább megölöm magam mintsem függő legyek.Bumm.Hiszen több "nyugati sztár " is öngyilkos. Amikor már sikeres és mindent elért.Miért ??? Mert nem tud leállni a drogról.Miért nem tud leállni? HÁT EZÉRT.
ELÉG EGY ALKALOMMAL KIPRÓBÁLNI A KOKAINT ÉS VÉGE AZ ÉLETEDNEK! AMI UTÁNA JÖN ÉLETED LEGNAGYOBB PRÓBÁJA.AHOGY MOST ÉRZEM VALAMI KELL ,VALAMI AMI MEGNYUGTAT.ÉS TUDOM ,H EZ A VALAMI A KOKAIN.ÉS CSAK EGYSZER PRÓBÁLTAM KI EGY KIB@SZOTT ESTE!!

Kináltak engem már ezzel azzal.Mindig mondtam ,h nem. Kulfoldon a nagy nyugaton mindenki fuvezik ,- a tarsadolom mas rétegei szegényebbek crack en vannak ,- ezek teljesen lepusztulnak mert mindenuket arra koltik ,- eloszor csak kevesebbet aztan többet.

Hogy is mondta a haver? Naponta csak 5-8 ezer forint.

Masnap szól a face.Egy manusz vigyorogva.A haverom haverja ,- érdeklődik.Tudom miért.Ő szállitja az anyagot a havernak.

Persze akinek ilyen haverjai vannak mondhatnád.Nem elit edzőtermből való ismeretség.Komoly kéró,komoly pénzek.Ezek az emberek olyanokkal barátkoznak csak akik elértek valamit már az életben.

És szól a face,és a pali,érdeklődik a helyzetkép után vigyorogva.

Alig birok járni,aludni nem tudok, valami kell.Valami hiányzik.-

Fejem fáj, aludni kellene.05:02 van.

Edzenem kellene menni majd kitisztulok.A fejem fáj aludni kellene...

Tetszik érteni?

Egy alkalom egy este, harom szippantas kézfejről meg vagy 2-3 csík később és VÉGED VAN!!!!!!!!!!!!!!!!

Megküzdök vele a qurva anyját én nem leszek kokainista.Inkább megölöm magam.

és tényleg (nem azt tanultuk ,h 'és'-sel nem kezdünk mondatot?).

de igen kezdünk.

és tényleg ,milyen sok sikeres ember megöli magát.

Én már tudom miért.Te ne akard megtudni.

cheyenne_88 2018.08.27. 05:34:58

Ha anyaggal kinálnak ,es érőszakoskodnak a haverok,- egyet tehetsz,- ok csak ki kell mennem wc -re. És szó szerint elszaladsz.Mondom elszaladsz.
MEGISMÉTLEM ELSZALADSZ!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása