A pszichiátriai ellátás fejlesztése az öngyilkosság visszaszorítása miatt is fontos

 

Önálló részleget hoznak létre az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben a betegtársaikra is veszélyes, agresszív, magas kockázatú pszichiátriai betegeknek. Ez az egyik kiemelt projekt abból a négyből, amellyel a hazai pszichiátriai ellátást fejlesztik. 

 

Európában minden országban van legalább egy olyan intézmény, ahol az emelt biztonsági kockázatú (high security) pszichiátriai betegeket kezelik. Magyarországon azonban még nem létezik ilyen, az ön- és közveszélyes betegek nincsenek elkülönítve, így fordulhatnak elő az olyan sajnálatos események, mint amikor valamilyen pszichózis vagy téveszme miatt az egyik beteg a másikra támad. A probléma azonban hamarosan nálunk is megoldódik, egy uniós projektnek köszönhetően ugyanis a Nyírő Gyula-kórházon belül, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben (OPAI) felépülhet az első kórházi részleg a nagyon agresszív, nehezen kezelhető betegeknek.

Mint Németh Attila főigazgató a Magyar Időknek elmondta: a tervezett 32 férőhelyes osztály abban különbözik az az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézettől, hogy az utóbbiban kizárólag bíróság által kényszergyógykezelésre, illetve zárt intézeti elhelyezésre ítélt pszichiátriai betegeket fogadnak. Olyanokat, mint például az a „fényevő” apa, aki téveszméje miatt halálra éheztette saját gyermekét.

A magas biztonsági kockázatú betegek elhelyezésére szolgáló részleg építése a tervek szerint januárban kezdődhet, és legkésőbb két év múlva nyílhat meg. Uniós forrásból összesen kétmilliárd forint fordítható erre a célra, és a pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszer infraöngyiklstrukturális feltételeinek fejlesztésére ezzel együtt összesen négy projekt indul hamarosan. Egy másik, ötmilliárdos pályázatból a pszichiátriai gondozókat fejlesztik a közép-magyarországi régión kívül országszerte, a harmadik pályázat a még fel nem újított pszichiátriai osztályok korszerűsítésére ad összesen 2,3 milliárd forintos támogatást, míg összességében hatmilliárd forintot fordíthatnak országszerte a gyermek- és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátás fejlesztésére.

MAGYARI_TEMP

A programok létjogosultságát mi sem illusztrálja jobban, mint hogy a szakemberek mára egyértelműen bizonyítottnak látják az összefüggést a megfelelő minőségű pszichiátriai ellátás és az öngyilkosságok számának csökkenése között. – Magyarországon sajnos világviszonylatban mindig is magas volt az öngyilkosságok aránya, ami 1984–85-ben érte el a csúcsát. Ezt követően fokozatosan csökkent, egészen 2007-ig, amikor az akkori kormányzati intézkedések – köztük a Lipótmező bezárása – szétverték a magyarországi pszichiátriai ellátást. 2011-ben indult meg újra az öngyilkosságok számának csökkenése, ami igazolja, hogy a befejezett öngyilkosságok hátterében nyolcvan százalékban kezelendő pszichiátriai betegség – elsősorban depresszió, szenvedélybetegség, vagy a kettő kombinációja – áll, tehát amennyiben jó az ellátás, kevesebben vetnek véget önkezükkel az életüknek – fejtette ki Németh Attila.

Haiman Éva - magyaridők

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr7011785003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása