A stroke vagy más szívproblémák kialakulásának valószínűsége megnőhet, ha megiszunk egy pohár vörösbort, koktélt, de 24 órával később ugyanez az alkohol már védelmet nyújt. 

 

Young couple celebrating with red wine at restaurant

Jól tudjuk, hogy a túlzásba vitt alkoholfogyasztás súlyosan károsíthatja az egészséget, ám a mértékkel történő italozásnak teljesen más hatása van a szervezetre. Az alkohol elfogyasztása utáni órákban jelentkező egészségügyi rizikók ugyanis hosszabb távon kiegyensúlyozzák a pozitív hatásokat.

Ez azt jelenti, hogy a nők esetében egy, a férfiakéban két pohár vörösbor vagy koktél elkortyolása után megnő a stroke és más szívproblémák kialakulásának kockázata, de később ugyanez az ital megvéd ezektől az egészségügyi problémáktól.

Ez a hatás akkor nem érvényesül, ha kemény italozó hírében állunk. A nők akkor számítanak kemény ivónak, ha napi négy vagy heti nyolc pohár alkoholt fogyasztanak, míg a férfiak esetében napi öt vagy heti tizenöt ital jelent problémát. Az amerikai dietetikusok ajánlása szerint az egy pohár alkohol nagyjából 3 deci sör, 1,5 deci bor, fél deci égetett szesz lehet.

Az alkoholfogyasztás azért fontos a szívbetegségek szempontjából, mert hatásukra megnő a vérnyomás, a vérlemezkék ragacsossá válnak, ami növeli a szívroham kockázatát. Akik rendszeresen, de kismértékben fogyasztanak alkoholt, azok esetében a HDL-nek nevezett jó koleszterin megnő, és csökkenti az érelzáródás esélyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr838475720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.