Témavezető: Veress Ágnes

30-97-11-827
veressag@gmail.com

IDŐPONT: Minden második kedd, 17:30
8 előadás

RÉSZVÉTELI DÍJ: 6 400 Ft

Napijegy az egyes előadásokra: 1 000 Ft



IDŐPONTOK:

 

november 3. Alkohol – az elfásult mámor
Magyarországon egy magyar állampolgár évente átlagosan 13-14 liter alkoholos italt fogyaszt, beleszámítva az újszülötteket is. Az európai rangsorban ezzel az ötödik helyen állunk. Ennek ellenére az alkoholproblémát hazánkban többnyire bagatellizálják – a jelenség hátterében valószínűleg a nagyfokú társadalmi tolerancia áll. Mikortól számít valaki problémás ivónak? Mennyit isznak a fiatalok, a nők és a férfiak? Van-e remény a leszokásra? Mikor gyógyít az alkohol?
Előadó: Dr. Kassai-Farkas Ákos pszichiáter, addiktológus, neurológus, a Nyírő Gyula Kórház/Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetének nyugalmazott oszt.vez. főorvosa, az ELTE címzetes egyetemi docense.

november 17.  - Viselkedési függőségek

Számos olyan viselkedéssel kapcsolatosan alakulhat ki függőség, amelyben nincs szerepe semmilyen kémiai szernek. Ezeket a zavarokat viselkedési addikcióknak hívjuk. Az előadás bemutatja ezen jelenségeket, kitér a kialakulásuk okaira, s bemutatja, hogy mennyiben hasonlítanak ezek a jelenségek egymásra, illetve a kémiai függőségekre. Bemutatjuk a szerencsejáték-függőség problematikáját, az online játékokkal kapcsolatos függőségeket, illetve az internetfüggőség jelenségét, a testedzésfüggőséget, a vásárlási kényszert, a munkafüggőséget és több más, a fentiekkel rokon jelenséget.
Előadó: Dr. Demetrovics Zsolt pszichológus, addiktológus, kulturális antropológus, egyetemi tanár, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Pszichológiai Intézetének igazgatója és a Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszék vezetője. 

december 1.  - Nőies és férfias függőségeink
Köztudott, hogy léteznek „inkább férfias” és „inkább nőies” addikciók, mint pl. az anorexia és a testépítés. A szexuális függőségek is különböző súllyal fordulnak elő a két nem képviselői között. A leszokás, felépülés során is más veszélyekre kell figyelni: a férfiak könnyebben visszaesnek az úgynevezett Happy connecting eseményei alatt, mint pl. családi összejövetelek, házasság és gyermekszületés; a nők inkább veszteségek (halál, szeparációs helyzetek) során veszik elő jól bevált függőségüket.
Előadó: Hoyer Mária egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Alkalmazott Pszichológia tanszékének vezetője, klinikai és addiktológiai szakpszichológus.

december 15.  - Kiből lesz a szenvedélybeteg?
Létezik-e függő személyiség, és ha igen, mit értünk e fogalom alatt? Milyen tényezők segítik elő a függőségek kialakulását és fennmaradását a személyiség szintjén? A jelenleg rendelkezésünkre álló tudományos eredmények tükrében milyen szerepet tulajdonítunk ebben a biológiai, genetikai összetevőknek, a személyiségjellemzőknek és a családi hatásoknak? Az előadás kiemelten foglalkozik a függőségek öngyógyító funkcióját hangsúlyozó elméletekkel. E feltevések szerint a függőségben szenvedő egyén fájó, kezelhetetlen érzései és megoldatlan életfeladatai elől menekül a szenvedélybetegségbe.
Előadó: Komáromi Éva klinikai és addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia alapító tagja, a Semmelweis Egyetem óraadó tanára.

január 12.  - Társfüggőség
A társfüggő boldogtalan, gyötrelmes kapcsolatban él egy másik felnőtt személlyel, aki partnere, gyermeke vagy szülője lehet. Problémás, nehezen viselt kapcsolati helyzetében tartósan benne marad, mert meggyőződése, hogy nincs jobb választása. A hozzátartozó – gyakrabban férfi – alkoholizmusa, drogfüggősége, bántalmazó viselkedése vagy érzelmi elérhetetlensége, kiszámíthatatlansága ellenére a – jellemzően nő – társfüggő mindenáron a másik fél gyámolítására, gyógyítására törekszik. Közben fokozatosan elveszti önmagát. Miért rögzül ez a kívülről nehezen megérthető csapdahelyzet, és hogyan lehetséges kilépni belőle?
Előadó: Komáromi Éva klinikai és addiktológiai szakpszichológus, pszichoterapeuta, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Ambulancia alapító tagja, a Semmelweis Egyetem óraadó tanára.

január 26.  - Megesszük a boldogságot?
Az előadás során képet kapunk az evészavarok sokszínűségéről, továbbá betekintést nyerhetünk abba, hogy az evés hogyan válhat függőséggé, és milyen lelki okok állnak az evészavarok hátterében. Szó lesz arról, hogy hogyan válhat az evés a fő boldogságforrássá, mit pótol, és milyen hiányokat tölt ki az életünkben. Az előadás abban is segítséget nyújt, hogy jobban megértsük, ha mi magunk vagy a környezetünkben valaki evési problémákkal küzd, és tanácsokat ad ezek kezeléséhez.
Előadó: Berczik Krisztina, az ELTE Pszichológiai Intézetének tanársegédje, klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, az evészavarok az egyik fő kutatási témája.

február 9.  - Össztársadalmi gyógyszerfüggés
Az idősebb emberek szinte észrevétlenül csúsznak bele a gyógyszerfüggésbe, jellemzően akkor, amikor a családjuk szétesik, és egyedül maradnak. Magányosak, és már amúgy is meglévő egészségügyi panaszaikkal elmennek az orvoshoz, ahol gyakran rutinból írják a recepteket. Elsősorban az altató-, nyugtatószereket adagolják túl. Az előadás kitér az időskori alvászavarok,
a depresszió és az Alzheimer-kór körüli gyógyszerek, valamint bizonyos fájdalomcsillapítók túlfogyasztásra.
Előadó: Dr. Z. Fodor Miklós, a pszichiátria, addiktológia klinikai farmakológia, neurológia, rehabilitációs igazságügyi orvostan szakorvosa, a Dél-Pesti Kórház pszichiátriai és addiktológiai osztályának főorvosa.

február 23.  - Segítő-önsegítő módszerek
Az előadó elsősorban a betegekkel szerzett tapasztalatait osztja meg előadásában. Beszél a tehetetlenség-érzés jelentőségéről az abuzáló szenvedélybeteg életében, a közérzet szerepéről és a szenvedélybeteg családi játszmáiról. Az agresszió szerepéről is szó esik, és azokról a technikákról, amelyek az első lépések lehetnek a józanság felé. Kiderül, hogy ezeknek a technikáknak a kialakításában hogyan segíthet a terapeuta és az önsegítő mozgalmak, és hogy a kettő hogyan fésülhető össze.
Előadó: Dr. Szentesi Péter pszichiáter, addiktológus, pszichoterapeuta, több mint 40 éve foglalkozik alkoholbetegek és viselkedésaddikciókkal küzdők megsegítésével, osztja a 12 lépéses önsegítő mozgalmak szemléletét.

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr658147402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása