A legkritikusabb helyzetekben igen sokat jelenthet egy kedves mondat, mely visszahozhatja elvesztett életkedvünket. Az S.O.S. ÉLET Telefonszolgálat 40 éve működik Pécsett, és igen sok embernek segített már az „utolsó” pillanatban. 

 

– Jelképesen nagybetűs ez az ÉLET?

– Mozaikszó, az Éjszakai Lelki Elsősegély Telefonszolgálat rövidítése. Valójában a tartalom miatt is lehetne nagybetűs, mert az országban  Pécsett indult harmadikként ilyen segítségnyújtás, 1975. január elsején. Évente 1500–2000 hívást kapunk, s az érdemi hívások húsz százaléka életet veszélyeztető állapotot jelez.

– Léteznek jelei az öngyilkosságot megelőző lelki állapotnak?

– A telefonszolgálat alapítója, dr. Kézdi Balázs sokat foglalkozott ezzel, könyvet is írt a kríziskommunikációról. Az már eleve üzenetértékű, ha valaki felhív egy öngyilkosság-megelőző szolgálatot. Fontos jel a beszédében a rengeteg tagadó szó vagy a halál-egyenértékű megfogalmazások használata is, amikor arról számol be valaki, hogy szívesen elaludna, vagy elutazna pár napra, s addigra mindennek vége lesz. 

– Mi vezethet napjainkban leggyakrabban ilyen veszélyállapotig?

– Mindenki volt már krízishelyzetben, a krízis az emberi lét fejlődésének fontos tényezője, hiszen a válság változást eredményez, amiből jól is kikerülhet az ember. Annak pedig nincs rangsora, hogy mi okozza. A magány, a munkanélküliség, a pénztelenség, szeretteink elvesztése mindenképpen fokozza a veszélyhelyzetet, ám a problémamegoldó képességünk dönti el, hogy mikor kerülünk öngyilkossági veszélybe.

– Mennyiben tud segíteni az S.O.S. ÉLET szolgálat?

– Amikor nincs már hivatalos orvosi lehetőség, este héttől reggel hétig ingyenesen hívhatnak bennünket a rászorulók a 80/505-390-es számon. Kiképzett szakemberek az ügyeleteseink, akik önkéntes munkában végzik a feladataikat. Anonim 40–50 perces beszélgetésekről van szó, de olykor azonnali segítségnyújtásra is szükség lehet.

– Pszichiáter a szakterülete, vagyis éjjel-nappal lelki segítségadással foglalkozik. Hogy lehet ebből kilépni?

– Rengeteg olvasással, továbbá imádok főzni. Kifejezetten kikapcsol a pralinékészítés, kitűnő játék, amit sokan csinálhatnak egyszerre.

Pszichiáter, de itt ő is önkéntes

Dr. Árkovits Amaryl 1971-ben született Várpalotán. Ajkán élt a gimnázium befejezéséig. 1990-ben került Pécsre, a PTE-n általános orvosként 1996-ban diplomázott, pszichiáter, pszichoterapeuta. Orvosként Szigetváron kezdett dolgozni, majd a Honvédkórház és a Pszichiátriai Klinika után 2004 óta a Mentálhigiénés Intézet munkatársa, főorvos, önkéntes munkában pedig az S.O.S. ÉLET szolgálat operatív vezetője.

Mészáros B. Endre - Dunántúli Napló 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr897132705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása