A depresszió, az öngyilkosság és annak megelőzése van napirenden idén a Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. vándorgyűlésén, amelyet Szegeden rendeznek meg szerdától szombatig. 

 

Szeged 

Az Európai Unióban Magyarország a második helyen áll Litvánia után az úgynevezett befejezett öngyilkosságok tekintetében, amelynek legfontosabb rizikófaktora a depresszió – mondta Molnár Károly, a társaság elnöke kedden újságíróknak, Budapesten.

Az idei rendezvény főbb témái: az öngyilkosság és megelőzése, a depresszió, a skizofrénia és az interdiszciplinaritás. Szó esik majd a magyar pszichiátriai ellátás aktuális kérdéseiről és kihívásairól.

Molnár Károly kiemelte: a rendezvényen két világhírű professzor, Rihmer Zoltán pszichiáter, neurológus és farmakológus, valamint Marco Sarchiapone olasz pszichiáter vezetésével öngyilkosság-megelőzési szakmai tréninget is tartanak.

Az elnök kitért arra, hogy a gyakorlati tapasztalatok és a szakmai felmérések szerint folyamatosan nő a betegszám, miközben a pszichiátriai ellátás szakemberhiánnyal küzd, és nem növekszik a rezidensek száma sem.

2013-ban a WHO főigazgatójával történt találkozás után Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy a következő években kiemelt szerepet kap a magyar lakosság mentális állapotának javítása. Emlékeztetett: tavaly márciusban WHO szakértői csoport látogatott Magyarországra, hogy megvizsgálja és értékelje a mentális egészségügyi szolgáltatásokat, valamint ajánlatokat tegyen a fő területekre. Jelentésükben 42 pontban fogalmazták meg javaslataikat a változtatásokra.

Purebl György, a társaság leendő elnöke hangsúlyozta: szemléletváltásra és összefogásra van szükség, hogy a mentális zavarral küzdőket ne másodrangú állampolgárnak tekintse a társadalom.

Sós Éva főtitkár arról beszélt, hogy a rendezvényre nagyjából 1300 érdeklődőt várnak, 180 előadás hangzik el, valamint kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók és workshopok is színesítik az eseményt. 

hvg

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr247132913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása