A Nemzeti Drog Fókuszpont fennállása 10. évének alkalmából felkértünk hazai szakembereket, mondják el véleményüket, személyes tapasztalataikat a drogmonitorozás helyzetéről, annak alakulásáról és az irodánk munkájáról. 

 

 Az addiktológia egyes kutatási területei nagyon eltérő fejlődést mutattak az elmúlt néhány évtized során hazánkban. Egyes területek, mint az etnográfiai kutatások, majd részben ezek nyomán a kvalitatív kutatások markánsan jelen voltak és vannak az hazai drogkutatások területén. Születtek fontos kezdeményezések a prevenciós kutatások terén, de ugyanakkor, a klinikai kutatások, a komorbiditással foglalkozó tanulmányok száma például csekély. Klasszikus terület azonban az epidemiológia, ahol a hazai drogkutatás kezdeteitől jelen van az adatgyűjtési törekvés. A 70-es és 80-as évek korai felméréseit, már a 90-es évek közepén követte a nemzetközi (európai) ESPAD kutatásba való becsatlakozás, amelynek ily módon az első pillanattól tagja Magyarország. Még korábban, már a 80-as évek közepén részévé váltunk a szélesebb fókuszú, de szerhasználati vonatkozásokat is érintő, nemzetközi HBSC felmérésnek. Ezen nagy nemzetközi projektek nyomán aztán a 90-es évek legvégén, s a 2000-es évek legelején egyre több lokális epidemiológiai kutatás készült; tegyük hozzá, igen változatos módszertani felkészültséggel. Ebben az időszakban úgy tűnhetett, hogy megfelelő forrás birtokában epidemiológiai adatfelvételt bárki tud készíteni, s égető szükségként jelent meg a minőségi kontroll igénye.

Ily módon, a Nemzeti Drog Fókuszpont, tíz évvel ezelőtti megalakulásakor nem kellett, hogy nulláról induljon, hiszen a direkt indikátorok területén komoly hagyományokkal rendelkeztünk, inkább, ahogy említettem, a minőség kontrollja volt itt a feladat. Az eddig nem érintett közvetett indikátorok esetében azonban már egészen más jellegű munkát jelentett az addigi adatgyűjtési szokások módosítása, finomítása, rendszerbe szervezése, a különböző adatforrások harmonizálása.

A most tíz éves Nemzeti Drog Fókuszpont legfőbb érdeme azonban talán nem is az, hogy ezt a munkát, az adatgyűjtés harmonizációját elvégezte, hanem, hogy olyan központtá tudott válni, amely kitűnő kapcsolatot ápol az ország legkülönbözőbb adatszolgáltató helyeivel és addiktológus kutatóival, amelyet koordinációs szerepe mellett szakmai minőségében is messzemenőleg elismernek a területen dolgozó szakemberek, s amely, ahogy az elnevezése is diktálja valóban központja, adatgyűjtő és adatközlő centruma hazánknak. Mindemellett pedig hangsúlyozottan meg kell említeni a Fókuszpont publikációs tevékenységét, hiszen az általa megjelentetett kézikönyvek, útmutatók, minőségi standardokat bemutató kötetek nagyon nagy szerepet játszanak a szakma módszertani fejlődésében, a nemzetközi protokollok adaptációjában, s általában a szakmai minőség fejlődésében, erősődésében.

Ezen a tíz éves évfordulón további, hasonlóan tevékeny és hasznos évtizedeket, s rendíthetetlen tudományos elkötelezettséget kívánok a Nemzeti Drog Fókuszpontnak, s valamennyi munkatársának!


Demetrovics Zsolt
egyetemi tanár – ELTE Pszichológiai Intézet 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr336564763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása