Egérkísérletek szerint a túlzott alkoholfogyasztás úgy "huzalozza át" az agyat, hogy később az érintett nehezebben dolgoz fel traumás eseményeket, ami megmagyarázhatja a kapcsolatot az alkoholizmus és a szorongásos zavarok között – derül ki amerikai kutatók tanulmányából, melyet a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban tettek közzé.  

 

"Igen változó, ahogyan az emberek traumás eseményekre reagálhatnak. Mi azt vizsgáltuk, meddig tart a felépülés, amikor már többé nem érzi veszélyesnek a helyzetet az érintett" – magyarázta Thomas Kash, a tanulmány egyik szerzője, az Észak-karolinai Egyetem orvosi karának munkatársa.

Állatkísérleteikben úgy találták, hogy a krónikus alkoholfogyasztás csökkentette az agy képességét arra, hogy a tanulási-megismerési folyamatokért felelős agyi központok kontrollálják az érzelmi központokat. Eredményeik szerint a hosszabb ideig tartó nagyivás a traumákból való felépülés egyik kritikus mechanizmusát károsíthatja az agyban, ami a poszttraumás stressz szindróma kialakulásának nagyobb kockázatát vonja maga után.

Nehezebben dolgozzák fel a traumákat a nagyivók (matton.hu) A kísérletekben az egerek egyik csoportja egy hónapon át naponta annyi alkoholt kapott, amennyi az autóvezetők számára az Egyesült Államokban megengedett mennyiség duplája (1,6 ezrelék), míg a másik csoportban lévő állatok nem kaptak alkoholt. Ezt követően enyhe elektromos sokkal kötöttek össze egy hangot valamennyi egérnél.

Amikor a hangot az áramütés nélkül kezdték el lejátszani, az alkoholt nem fogyasztó egerek viszonylag rövid idő alatt rájöttek, hogy nincs veszély, ezzel szemben az alkoholistává tett állatok valósággal kővé meredtek a hangtól még jóval később is.

A jelenség hasonlít a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedő embereknél tapasztalthoz, akik nem képesek túljutni félelmükön akkor sem, amikor már régen kikerültek a veszélyes helyzetből – írták az egyetem közleményében. 

MTI 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr785744452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása