Az alkoholproblémákkal küzdő nők sokkal, átlagosan 4-5 évvel korábban kérnek szakértői segítséget, mint a hasonló cipőben járó férfiak – írja az MNO.  

 

Míg a nők átlagosan a probléma kezdete után 10 évvel kértek segítséget, addig a férfiaknak legalább 15 évre volt szükségük ehhez – írják a kutatásban, melynek ismertetője az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című tudományos szaklapban lesz olvasható.

Elképzelhető, hogy a nők sokkal kevésbé érzik szociálisan megbélyegzettnek magukat, ha bevallják, hogy problémáik vannak az alkohollal, mint a férfiak, és emiatt könnyebben kérnek segítséget is. 

A kutatók összesen 274 férfitól és 257 nőtől gyűjtöttek adatokat különböző leszokást segítő intézményekben, és kimutatták, hogy míg a nők átlagosan a probléma kezdete után 10 évvel kértek segítséget, addig a férfiaknak legalább 15 évre volt szükségük ehhez. 

A tudósok rájöttek arra is, hogy nők nagyjából ugyanakkor kezdenek el alkoholt fogyasztani, mint a férfiak – átlagosan 18-19 éves korban – és hogy az alkoholproblémák kezdete is körülbelül ugyanakkorra tehető, vagyis a 20-as évek elejére. 

„Az alkoholizmust általában inkább a férfiak betegségének tekintik, annak köszönhetően, hogy az alkoholisták között jóval több a férfi, mint a nő – nyilatkozta Ben Lewis, a Florida Egyetem pszichiátriai tanszékének doktori hallgatója – A legújabb kutatások azonban azt mutatják, hogy míg a férfiak körében valóban magasabb az alkoholizmus előfordulási aránya, a nők sokkal inkább veszélyeztetettek a krónikus alkoholfogyasztás káros hatásaival szemben.” 

„Bár a mostani kutatás során nem sikerült többet megtudni arról, hogy a nők miért kérnek korábban segítséget, a vizsgálati eredmények rendkívül fontosak, mivel sokat segíthetnek az orvosoknak és a leszokást segítő intézmények munkatársainak” – nyilatkozta Rosemary Fama, a Stanford Orvosi Egyetem vezető kutatója.  

Fama szerint elképzelhető, hogy a nők sokkal kevésbé érzik szociálisan megbélyegzettnek magukat, ha bevallják, hogy problémáik vannak az alkohollal, mint a férfiak, és emiatt könnyebben kérnek segítséget is.

„Ezek az adatok is bizonyítják, hogy sokkal nagyobb figyelmet kell fordítanunk a jellemzően férfi problémák női szempontból történő vizsgálatának és a leszokást segítő kezelések minél korábbi megkezdésének” – nyilatkozta Lewis. A kutatás részletes leírása az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című tudományos szaklapban lesz majd olvasható, de online változatban már most is elérhető a lap internetes oldalán.  

medicaonline - mno 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr385743228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása