A szexuális függőséget nagyon keskeny vonal választja el az egészséges szexualitástól. Míg a normál szexualitás a testi együttlét kellemes, nyugtató, ellazító és jótékony hatásáról szól, addig a függő esetében olyan kényszerű, mániákus és kezelhetetlen szexuális nyomásról van szó, ami a nap huszonnégy órájában meghatározza a függő életét; akárcsak a heroinistáknál, a függő elveszíti uralmát függőségének tárgya felett. Minden cselekedete és gondolata a szex - pontosabban az addikció tárgya - körül forog, és mindent elkövet a mielőbbi kielégülés érdekében.

c_350_212_16777215_0___images_stories_szex_sexfugg.jpg

Habár a közismert függőségekkel, mint például a játékszenvedéllyel vagy az alkoholizmussal ellentétben a szexfüggőség kevésbé ismert jelenség, számadatok bizonyítják, hogy mind több ember esik a szex csapdájába - és ez valószínűsíthetően szorosan összefügg a pornófüggőség növekedésével is . A szexuális függőség férfiak és nőket egyaránt érinthet, de a jelenleg rendelkezésre álló nemzetközi felmérések azt bizonyítják, hogy a szexfüggők hetven-nyolcvan százaléka a férfiak köréből kerül ki. Szexfüggőség esetén hasonló kísérő hatások figyelhetők meg, mint a többi függőség esetében, és az addikció kialakulása itt is hosszú fejlődési folyamatot ölel fel. Kezdetben a túlzott, beteges maszturbálás, a pornófüggőség vagy egy egyes szexuális szokásokhoz való beteges ragaszkodás formájában mutatkozik meg a zavar, ami csak idővel alakul át súlyos viselkedési mintává. A függő érdeklődése az addikció tárgya felé fokozatosan nő, figyelmét és energiáját egyre jobban kielégülésének eszköze köti le, a szexuális aktivitás egyre nagyobb mértéket ölt, a szex túlértékelődik, elsőbbséget élvez minden mással szemben, végül elnyomja a beteg minden egyéb igényét. Idővel a függő képtelen lesz kontrollálni cselekedeteit, az addig bekövetkezett súlyos következmények ellenére is átlép minden írott és íratlan szabályon, miközben a dózist állandóan emeli a komoly elvonási tünetek megelőzésére. Mindez egészen addig folytatódik, míg be nem következik az idegi - és életvezetési - összeomlás.

Ezen stádium elérésekor a tipikus függő családi élete már romokban hever, munkáját elveszti, előfordul, hogy adósságokba veri magát - amennyiben függősége drága mulatság a prostitáltak vagy egyéb költségek miatt -, a barátok lemorzsolódnak, az életszínvonal pedig rohamos zuhanásnak indul. A szexuális függőség sok esetben más függőséggel - például alkoholizmussal vagy gyógyszerfüggőséggel - párosul, az áldozat ugyanis tudatmódosító szerek bevetésével próbál helyzetén könnyíteni, ezek segítségével próbálja feldolgozni elsődleges függőségét. (Nemzetközi adatokból az derül ki, körülbelül az esetek hatvan százalékában fennállnak ezen járulékos addikciók). A szexuális függőség felismerésében sokszor pont az segít, hogy a járulékos függőségeket, a gyógyszer- vagy alkoholproblémát veszi észre a környezet, s ezek kezelése során derül fény a háttérben húzódó, rejtett okra, de az esetek túlnyomó többségében azonban sajnos felderítetlen és kezeletlen marad a fő ok.

Magyarországon tovább rontja a helyzetet, hogy nagyon kevés szakember áll a szexfüggők rendelkezésére, és orvosi körökön belül is ritkán ismerik fel a problémát. A szexfüggőséggel ugyanis kéz a kézben jár a szégyen, a függő mindent megtesz azért, hogy addikciójára ne derüljön fény, elkerülve ezzel a megszégyenülést. A leplezés pedig sikeres lehet, mivel nem jelentkeznek fizikai leépülés jelei, nincsenek klasszikus, szemmel látható tünetek, s ha a vagyont nem érinti a függőség kielégítése, az utolsó objektív nyom is szertefoszlik. A személyiségben végbemenő változások és a szexualitáshoz való megváltozott viszony pedig egy kapcsolaton belül annyira mély és intim szinten mozog, hogy ritkán képes a partner önnön sérelmeitől és szorongásaitól függetlenül, kívülállóként tekinteni a helyzetre.

c_350_212_16777215_0___images_stories_szex_sexfugg2.jpg

Kanos vagyok, vagy baj van velem?

Molnár Tamás szexuálpszichológus elmondta, a szexuális függőség annak hatására alakul ki, hogy a függőben valamiért rögzülnek bizonyos ingerek. Fiatalkorúaknál például az első magömlés vagy maszturbálás élménye olyannyira erős jelentőséggel bírhat, hogy az illető képtelen elszakadni attól a bizonyos kielégülési formától, ami megadja neki a különleges élményt, ami oda vezet, hogy idővel kizárólag ebben leli örömét, majd bánatát. Felnőttek esetében hasonló fixációról van szó, ha valamilyen kivételes szexuális inger éri az embert, amire szépen-lassan menthetetlenül rákap, míg végül nem tud tőle szabadulni. A viselkedés észrevétlenül integrálódik a gondolkodásba, a mindennapokba, a függő magánéletébe, és mintegy kiharapja az illetőt a normál dimenziókból.
A függő a változást nem észleli, és úgy véli, tettei a napi teendők normális menetéhez tartoznak, s a helyzet azért is különösen bizarr, mivel a szexualitás nem egy szintetikus drog vagy testbe bejuttatandó szer, hanem egyik legelemibb szükségletünk. Példának okáért az a férfi, aki párhuzamosan három-négy nővel tart fenn szexuális kapcsolatot, és még prostituálthoz is eljár, minden bizonnyal komoly függőségben szenved, hiszen egy normál életvitel mellett ennek kivitelezése teljességgel lehetetlen vállalkozás lenne, bár ő magyarázhatja mindezt úgy, hogy nagy az étvágya. A szexuális függőség azonban - éppen úgy, mint a többi függőség esetében - örökletes is lehet. Előfordul az is, hogy valamilyen korábbi trauma - gyerekkori molesztálás, erőszak, fájdalmas szexuális élmény - hatására nem tud épségben kifejlődni a beteg szexuális élete, és a későbbiekben az egykori áldozat szexuálisan függővé válik.
A hozzátartozók sokszor érzik ugyan, hogy valami nincs rendjén, de sok esetben csak a folyamat előrehaladott állapotában fedezik fel a valóságot. (Például rábukkannak a számítógépen található pornógyűjteményre, ismeretlen nők telefonszámaira, gyanús sms-ekre a telefonban, megcsappant bankszámlákra...) Amikor pedig már a partner is beavatottá válik, fontos pontjára érkezik a betegség, hiszen ekkor dől el, hogy az illető segítő támaszra lel partnerében, vagy magányosan kell megbirkóznia mániájával. Legtöbbször a partner nem bírja legyűrni fájdalmát, undorát vagy utálatát, csak nagyon ritka esetben képes elvonatkoztatni a sérelmektől és ismeri fel a tényleges problémát, vagyis a betegséget.
Ez a reakció teljesen érthető, hiszen ki tudja feldolgozni, hogy férje vagy éppen felesége állandó rendszerességgel máshol keresi a szexuális kielégülést, idegen testeket fogdos és másokkal osztja meg vágyait, nem is beszélve a szélsőségesebb esetekről. A felismerés rettentő fájdalmas és főleg sértő tud lenni, ilyen állapotban pedig csak kevesen tudják higgadtan és józanul kezelni a fennálló problémát. És valóban, a betegség nehézsége pont annak láthatatlan voltában van. Míg egy vakbélgyulladás vagy szürkehályog esetén kézzelfogható problémával kell megbirkózni, addig a psziché fortélyos működése láthatatlan és ép ésszel sokszor felfoghatatlan, főleg, ha az illető mindent megtesz az ellen, hogy lelepleződjön valódi éne.

Hogyan tovább?

A szexuálisan függők számára a leghatásosabb gyógymód a viselkedési terápia, amelynek keretei között az illető rögzült viselkedését próbálják feloldani, és igyekeznek megszabadítani őt attól a vizuális ingertől, ami katalizátorként hat rá. Sok esetben gyógyszeres kezelésre is szükség lehet. Az ilyen pszichoterápiás kezelések során a szexfüggőt a nemzetközi gyakorlat szerint legtöbbször több hónapos (általában három) böjt alá vetik, és a függővel igyekeznek olyan beszélgetést kezdeményezni, amelyben az egészséges szexualitás vonásairól esik szó. Ezekből a beszélgetésekből vezetik le a szakértők azt az izgalmi és viselkedési láncolatot, amely az abnormális viselkedésig elvezetett. Amint sikerült az illető motivációit, netán a gyermekkori traumát feltérképezni, személyre szabott terápiás kezelésnek vetik alá a beteget, ennek során megtanulják kifejezni érzelmeiket, megtanulnak szeretet adni és befogadni, és végül, de nem utolsósorban olyan stratégiákat dolgoznak ki, amelyek hatásos fegyverként alkalmazhatóak a csábító elemek megjelenésekor, hogy az állapot ne térjen vissza.

Külföldön a szexuális függők - az anonim alkoholistákhoz és játékfüggőkhöz hasonlóan - olyan segélyszervezeteket alapítottak, ahol elsődleges cél azok megsegítése, akik felismerték függőségüket, és egymást segítve próbálják kordában tartani a kényszerű viselkedést. Megosztják egymással tapasztalataikat, tudásukat, és nem magányosan keresik a kiutat az addikció útvesztőjéből. A segélyszervezeteket sok esetben gyógyultak, orvosok és szakértők is támogatják és látogatják, hogy lelki támaszként, illetve szakszerű tanácsadóként segítsék a függők gyógyulási folyamatát. A fejlett szervezetek hozzátartozók részére is szerveznek gyűléseket, hogy tudásban és lélekben őket is felkészítsék a rájuk váró kemény feladatokra, s az állapot megértésre, elfogadására. Itthon a kiépült segítő háló hiányában elsősorban rokonaink, barátaink segítségére számíthatunk a felismerésben, vagy ha magunk is érezzük a problémát, anonim csevegő oldalakon beszélgetést kezdeményezhetünk titkunkról. Itt a tanácsok vélemények alapján eldönthetjük, képesek vagyunk-e megálljt parancsolni szexéhségünknek, vagy már abban a stádiumban vagyunk, ahol az egyetlen járható út valamilyen szakember, szexuálpszichológus, pszichiáter felkeresése.

Czvitkovits Judit
Origo 

A bejegyzés trackback címe:

https://addictus.blog.hu/api/trackback/id/tr595757946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása